Σχέδιο για ΑΠΕ από ενεργειακούς συνεταιρισμούς και στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της πολιτικής κατεύθυνσης της κυβέρνησης για την δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει τα συνεργατικά σχήματα στον τομέα της ενέργειας, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων φορέων του χώρου της ενέργειας και των κοινωνικών επιχειρήσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην συνάντηση, που συντόνισε ο γγ Ενέργειας και Ορυκτών πόρων του ΥΠΕΝ Μιχάλης Βερροιόπουλος, εκπροσωπήθηκαν η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου, ο Ενεργειακός Συνεταιρισμός Καρδίτσας, η Αναπτυξιακή Εταιρία Καρδίτσας (ΑΝΚΑ Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.), ο Άνεμος Ανανέωσης, το Δίκτυο «Δάφνη», το ΚΑΠΕ, το ΕΚΕΤΑ και το Cluster «Βιοενέργειας και Περιβάλλοντος» Δυτικής Μακεδονίας.

Η συνάντηση είχε σκοπό να ακουστούν οι απόψεις των εκπροσώπων των φορέων στο θέμα και ιδιαίτερα η μεταφορά της εμπειρίας τους στο θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας ενεργειακών συνεργατικών σχημάτων.

Ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος άνοιξε τη συζήτηση αναφέροντας ότι η ελληνική κοινωνία καλείται να ανταποκριθεί στην πρόκληση της αξιοποίησης των ΑΠΕ, σύμφωνα με τους Εθνικούς Στόχους που επικαιροποιήθηκαν και ενισχύθηκαν με την υπογραφή της Συμφωνίας για τη Κλιματική Αλλαγή στις 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Παρίσι και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να το κάνει αυτό ενεργοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους πολίτες.

Στη συνάντηση, που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και διάρκεσε τρεισήμιση ώρες, ο Πρόεδρος της ΣΕΣ κ. Απόστολος Δημόπουλος επέδωσε υπόμνημα με σειρά προτάσεων για το νέο νομοθετικό πλαίσιο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανάπτυξης των ενεργειακών συνεταιρισμών.

Στο τέλος της συνάντησης αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας από τους παρευρεθέντες, η οποία θα συνδράμει τους Υπηρεσιακούς Παράγοντες του Υπουργείου με τις εμπειρίες των μελών της σε διάφορα θέματα που άπτονται της ίδρυσης και λειτουργίας ενεργειακών συνεργατικών σχημάτων.

Σημειώνεται ότι η Συνεταιριστική Εταιρεία της Σίφνου (ΣΕΣ) έχει απευθύνει πρόσκληση σε μέλη, φίλους και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο να υποβάλουν τεκμηριωμένες προτάσεις μέσα στον Φεβρουάριο για την Ενεργειακή Αυτονομία της Σίφνου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Οι προτάσεις θα αποστέλλονται στο info@sifnosislandcoop.gr.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση