Σχέδιο για μετατροπή του Τσερνόμπιλ σε γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο

Το Τσερνόμπιλ ενδέχεται σύντομα να ξεκινήσει να παράγει και πάλι ενέργεια, αυτή τη φορά ως ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο.

Τριάντα χρόνια μετά το ατύχημα του πυρηνικού σταθμού, η Ουκρανία αναζητεί επενδυτές για τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ενός γιγαβάτ. Το πάρκο θα βρίσκεται μέσα στη ζώνη αποκλεισμού, που εκτείνεται σε επιφάνεια 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου τα επίπεδα ακτινοβολίας παραμένουν πολύ υψηλά για τη γεωργία ή τη δασοκομία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το έργο αναμένεται να κοστίσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ και να μετατρέψει το Τσερνόμπιλ σε μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δύο επενδυτικές εταιρείες από τις ΗΠΑ και τέσσερις καναδικές εταιρείες ενέργειας έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το έργο. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης εξετάζει επίσης τη χρηματοδότηση του ηλιακού πάρκου.

«Η περιοχή του Τσερνόμπιλ έχει πραγματικά πολύ καλές δυνατότητες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ουκρανίας Όσταπ Σέμερακ.

«Διαθέτουμε ήδη γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως για τους πυρηνικούς σταθμούς, η γη είναι πολύ φτηνή, και διαθέτουμε πολλά άτομα που έχουν εκπαιδευτεί για να εργαστούν σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.

Μέχρι πρόσφατα, η Ουκρανία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να απογαλακτιστεί από την υπερβολική αυτή εξάρτηση μετά από διαδοχικούς χειμώνες κατά τους οποίους η Ρωσία έχει απειλήσει να διακόψει την παροχή λόγω διαφορών σε θέματα πληρωμών, πέρα από το τεταμένο πολιτικό κλίμα λόγω της κατάστασης στην Κριμαία. Πέρυσι η Ουκρανία μείωσε κατά περισσότερο από το μισό την κατανάλωσή της από τη Ρωσία, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου.

Η Ουκρανία διαθέτει καλύτερο ηλιακό δυναμικό από ό,τι η Γερμανία, η οποία παίρνει σχεδόν 39 γιγαβάτ από τους ηλιακούς συλλέκτες που έχουν εγκατασταθεί, και για αυτό το λόγο το Κίεβο έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση