Μια νέα στρατηγική, με στόχο αφενός την ενθάρρυνση της παραγωγής πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ και αφετέρου τη μείωση της εξάρτησης της ευρωπαϊκής κοινότητας από τις εισαγωγές ζωοτροφών, παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας (ComAgri) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρωτοβουλία για τη θέσπιση της στρατηγικής, την οποία καλωσόρισε η Κομισιόν, ανήκει στον Γάλλο ευρωβουλευτή Jean Denanot, όπως μεταδίδει το Ypaithros.gr.
Η έκθεση του Denanot έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο η υπογεγραμμένη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Σόγιας», η οποία από τον περασμένο Ιούνιο ζητούσε την αύξηση της παραγωγής των ψυχανθών και κυρίως της σόγιας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρωτεϊνικό έλλειμμα της ΕΕ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «η αύξηση της καλλιέργειας σόγιας θα πρέπει να υποστηριχθεί με την ανάπτυξη πιο κατάλληλων ποικιλιών, οι οποίες θα έχουν καλύτερες αποδόσεις και θα είναι πιο ανταγωνιστικές απέναντι τα δημητριακά». Επίσης, τονίζεται ότι «θα πρέπει να υπάρξει εστίαση στην καλλιέργεια φυτών με μικρότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, τα οποία καλλιεργούνται εκτενώς σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ελαιούχων σπόρων (ελαιοκράμβη, ηλίανθος, σόγια) και των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών (μπιζέλια, ρεβίθια, φασόλια και λούπινα)».
Η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου θα πρέπει να επικεντρωθεί σε ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών με πρωτεϊνική περιεκτικότητα, με ταυτόχρονη κινητοποίηση πολλών πολιτικών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής, η ΚΑΠ θα πρέπει να υποστηρίξει περαιτέρω την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων καλλιεργειών μέσω εργαλείων όπως οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι πληρωμές για το «πρασίνισμα» και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.
Όσον αφορά τη μελλοντική αναθεώρηση της ΚΑΠ, θα πρέπει να εξετάσει πρόσθετες προτάσεις για την προώθηση των πρωτεϊνών, όπως συστήματα τριετούς ελάχιστης αμειψισποράς, ειδικά εργαλεία ανάληψης κινδύνου για την προώθηση της παραγωγής πρωτεϊνών και καθιέρωση των πρωτεϊνών ως δευτερεύουσας προτεραιότητας στο πλαίσιο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης.
Εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης AGRI ενημέρωσε ότι η Κομισιόν διάκειται ευνοϊκά απέναντι στη στρατηγική, καθώς «κάθε πρωτοβουλία που έχει την προοπτική να βελτιώσει την εγχώρια προσφορά πρωτεϊνών στην ΕΕ πρέπει να υποστηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Τόνισε, επίσης, ότι η ΚΑΠ έχει ήδη καταγράψει ορισμένες επιτυχίες στο θέμα αυτό, καθώς η εθελοντική συνδεδεμένη ενίσχυση έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της παραγωγής σόγιας και φασολιών στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια.
Η στρατηγική της ΕΕ για τα πρωτεΐνες θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης της ComAgri στις 7 Δεκεμβρίου, με βάση τις τροπολογίες που κατατέθηκαν.