Σχέδιο για το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στο κόσμο αναμένει την έγκριση του Ομπάμα

Την αποδοχή του σχεδίου τους από τον Aμερικανό προέδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει μεγαλώσει στη Χαβάη αναμένουν περιβαλλοντικές ομάδες για την επέκταση του θαλάσσιου καταφυγίου Παπαχαναουμοκουάκεα από τα 360.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, μια περιοχή τέσσερις φορές το μέγεθος της Καλιφόρνια.

Πριν από δέκα χρόνια ήταν το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο. Από τότε, εννέα ακόμη μεγαλύτερες προστατευόμενες περιοχές έχουν ξεπεράσει αυτή την ακατοίκητη περιοχή βορειοδυτικά της Χαβάης.

Η αίτηση για την επέκταση του Παπαχαναουμοκουάκεα έχει ξεπεράσει τις 40.000 υπογραφές, με πολυάριθμους ακτιβιστές, θαλάσσιους επιστήμονες, περιβαλλοντολόγους, αλιείς, τοπικούς πολιτικούς και νομοθέτες, να έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο σχέδιο και να καλούν τον Ομπάμα να αναλάβει δράση.

Η επέκταση θα αυξήσει την προστασία σημαντικών οικοσυστημάτων κοντά στα νησιά, που φιλοξενούν περισσότερα από 7.000 θαλάσσια είδη, ενώ οι επιστήμονες συνεχίζουν να ανακαλύπτουν νέα είδη ψαριών, ασπόνδυλων ζώων και φυκών. Πολλά είδη, όπως το μαύρο κοράλλι, ίσως ο αρχαιότερος ζωντανός οργανισμός στον κόσμο, δε βρίσκονται πουθενά αλλού στον πλανήτη. Ακόμη θα προστατεύσει  και ζώα που ζουν πάνω από το νερό, όπως τα τροπικά θαλάσσια πτηνά που φωλιάζουν στα νησιά.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα αν η προτεινόμενη προστατευόμενη περιοχή θα διαθέτει θύλακες όπου θα επιτρέπεται η αλιεία και ανθρώπινες δραστηριότητες όπως οι καταδύσεις.

Η απόφαση για την επέκταση είναι πιθανό να προκύψει σύντομα, καθώς σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ο Πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να αλλάξει μονομερώς τα σύνορα του καταφυγίου.

Μετά από διαδοχικές συνεδρίες του Ομπάμα με τοπικούς ηγέτες, ιθαγενείς, αλιείς, επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες, οι ειδικοί θεωρούν πως το ζήτημα θα έχει θετική έκβαση.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση