Σχέδιο για το μοναδικό διεθνώς κέντρο περίθαλψης τραυματισμένων-αιχμάλωτων κητωδών στους Λειψούς

Ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος με συνοδεία αποτελούμενη από επιστήμονες από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και αυτοδιοικητικούς επισκέφτηκαν τον υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργο Δημαρά. Σκοπός της συνάντησής τους ήταν η συνδρομή του υφυπουργού στην ολοκλήρωση του προγράμματος για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου περίθαλψης τραυματισμένων ή απελευθερωμένων από αιχμαλωσία κητωδών σε ειδικό χώρο στη νησί. Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας από το «Αρχιπέλαγος» τα τελευταία 3 χρόνια.

Όπως εξήγησαν ειδικοί επιστήμονες, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, θα πρόκειται για το μοναδικό διεθνώς κέντρο περίθαλψης, προστασίας και εκπαίδευσης με ιδανικές συνθήκες διαβίωσης για τα σπάνια θαλάσσια είδη, όπως δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες κλπ., τα οποία τελούν υπό αιχμαλωσία σε ακατάλληλες έως άθλιες συνθήκες σε διάφορα κέντρα της χώρας, όπου σημειώνεται διαταραχή της συμπεριφοράς και προβλήματα ένταξης στο φυσικό τους περιβάλλον.

Το σχεδιαζόμενο θαλάσσιο πάρκο έχει βρει διεθνή υποστήριξη και χρηματοδότηση, αναδεικνύοντας το νησί των Λειψών σε σημείο αναφοράς για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, αναφέρει το ΥΠΕΝ στην ανακοίνωσή του. Όπως διαμηνύθηκε στον υφυπουργό εκκρεμεί η έγκριση άδειας των χερσαίων και θαλασσίων εγκαταστάσεων. Ο Γ. Δημαράς δεσμεύτηκε να στηρίξει διοικητικά (εφόσον η χρηματοδότηση του εγχειρήματος έχει εξασφαλιστεί από δωρεές) την προσπάθεια ολοκλήρωσης του τόσο σημαντικού έργου, συγχαίροντας ταυτόχρονα τη δημοτική αρχή για τις επιδόσεις της στην ανακύκλωση και διαχείριση των απορριμμάτων τους, καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση