Σχέδιο δράσης αειφόρου ενέργειας από τον Δήμο Θέρμης

 

 

 

 

 

 

Το ερώτημα που απασχολεί πολλούς δημάρχους είναι  πως θα  γίνει  εξοικονόμηση   ενέργειας  και  χρημάτων? Την απάντηση μας έδωσε  ο Δήμος Θέρμης  που είναι ο πρώτος από την Βόρεια  Ελλάδα και ένας από τους πρώτους 16 στο σύνολο της επικράτειας  που έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης για τη βιώσιμη ενέργεια εκφράζοντας τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής του  για τα επόμενα χρόνια.«Η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο των Δημάρχων από το 2009 αποτελεί στρατηγική και όχι επιλογή «πολιτικής εικόνας». Το  Σύμφωνο των Δημάρχων είναι μία φιλόδοξη πρωτοβουλία που εμπλέκει Ευρωπαϊκά αστικά κέντρα και πόλεις στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής» επεσήμανε  ο   αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής, Επικοινωνίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωκράτης Φάμελλος.

Οι δήμαρχοι που υπογράφουν το σύμφωνο δεσμεύονται να υπερβούν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια για το έτος 2020, μειώνοντας τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στα όρια του δήμου τουλάχιστον κατά 20%.

Το Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο (Βιώσιμη) Ενέργεια (ΣΔΑΕ) Θέρμης, περιέχει δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.Με την εφαρμογή του Καλλικράτη ο νέος Δήμος Θέρμης προχώρησε στην επέκταση του σχεδιασμού για την αειφόρο ενέργεια στο σύνολο του Δήμου Θέρμης με το σχέδιο δράσης αειφόρου ενέργειας του Καλλικρατικού Δήμου Θέρμης και ενεργειακών επιθεωρήσεων των  κτιρίων.

Παράλληλα υλοποιούνται από τον δήμο Θέρμης  καινοτόμες δράσεις για τα ενεργειακά θέματα, όπως η διερεύνηση καινοτόμων ενεργειακών μέσων και κύρια του ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το HYDECON  που ενισχύει την έρευνα και την ευαισθητοποίηση του κοινού στον τομέα αξιοποίησης του υδρογόνου.

Στο πλαίσιο του έργου έχουν γίνει μαθητικοί και φοιτητικοί διαγωνισμοί σε θέματα που σχετίζονται με τεχνολογίες υδρογόνου και μελέτη για σχετικές επιχειρηματικές προοπτικές. Για τις ανάγκες του προγράμματος  σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το «μηχανάκι υδρογόνου» από  ελληνική εταιρεία . Το σύστημα κίνησης του δικύκλου, βασίζεται σε υβριδική αρχιτεκτονική. Ο κινητήρας τροφοδοτείται από μπαταρίες οι οποίες επαναφορτίζονται συνεχώς, αυτόματα, από το σύστημα της κυψέλης καυσίμου που χρησιμοποιεί υδρογόνο και έτσι αυξάνεται η
αυτονομία του οχήματος. Η τροφοδοσία του scooter γίνεται με υδρογόνο που παράγεται στο ΕΚΕΤΑ, σε ειδικά κατασκευασμένη μονάδα, με ανανεώσιμο τρόπο, από νερό και ήλιο.

Στα θέματα ενέργειας ενδεικτικά μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Ψηφιακή Σύγκληση, υλοποιείται το έργο «προηγμένες υπηρεσίες απομακρυσμένης διαχείρισης δικτύου ηλεκτροφωτισμού Δήμου Θέρμης». Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα για τη διαχείριση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού κατά μήκος του οδικού δικτύου του Δήμου με την αυτοματοποίηση των διαδικασιών ελέγχου του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, βάση κατάλληλου εξοπλισμού, τεχνικής υποστήριξης των βλαβών (πρόβλημα λαμπτήρα, κακής ποιότητας ενέργεια κλπ.), προγραμματισμού αντικατάστασης υλικού και παρακολούθησης των ενεργειακών καταναλώσεων.

Το σύστημα στηρίζεται σε ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS), το οποίο επιτρέπει την απεικόνιση όλων των οδών και του δικτύου ηλεκτροφωτισμού που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Δήμου σε ψηφιακό χάρτη. Κεντρικός στόχος του όλου αυτοματισμού είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων και η βελτίωση του τομέα της οδικής ασφάλειας. Οι δήμοι στον τομέα της ενέργειας έχουν διπλό προσανατολισμό.

Την εξοικονόμηση ενέργειας και εισαγωγής των ΑΠΕ στη δημοτική δραστηριότητα και παράλληλα την ενθάρρυνση εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης των ΑΠΕ από πολίτες και επιχειρήσεις στα δημοτικά τους όρια. Και βέβαια ένας δήμος μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικές ποσότητες ενέργειας και καυσίμων και με τεχνικές αλλά και με διοικητικές παρεμβάσεις συντελώντας έτσι στην αντιμετώπιση του κλιματικής κρίσης αλλά και κάνοντας οικονομία στα έξοδά του, και γιατί όχι δημιουργώντας δημοτικά έσοδα.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!