Συγκεκριμενες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τη ΔΕΘ είπε ο ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου
Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τη στρατηγική στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έγινε στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σε αυτήν παρουσιάστηκε και συζητήθηκε εκτενώς το πρόγραμμα “Ήλιος”, που αφορά στην εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από τη χώρα μας, μετά την κατασκευή μεγάλων εγκαταστάσεων σε συνεργασία με άλλες χώρες. Συζητήσαμε το θέμα αυτό με γερμανους αξιωματούχους, επίσης συζητήσαμε και άλλα σχέδια που έχουν να κάνουν με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας επεσήμανε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ . Ππαπακωνσταντίνου
«Το θέμα της ανάπτυξης των Ανανέωσιμων Πηγών Ενέργειας είναι κεντρική πολιτική της Κυβέρνησης, είτε αυτό αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, είτε αφορά στην αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας, είτε αφορά σε αιολικά πάρκα, είτε σε γεωθερμία. Είναι ζητήματα τα οποία ευνοούν την ελληνική οικονομία, ευνοούν τον καταναλωτή, ευνοούν τη μέση ελληνική οικογένεια και βοηθούν στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, δημιουργούν πλούτο και, πάνω απ’ όλα, θέσεις εργασίας Προχωρούμε, το αμέσως επόμενο διάστημα, ενέργειες που χρηματοδοτούνται αυτά τα θέματα και θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» επεσήμανε ο κ. Παπακωνστανίνου
Οι Γερμανοί , και γενικότερα οι επενδυτές ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον ήλιο και τον άνεμο της Ελλάδας. Ωστόσο εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο το υφιστάμενο δίκτυο μεταφοράς μπορεί να επαρκεί και κυρίως για εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και εκεί σκοντάφτει βέβαια η ιστορία στον τραπεζικό τομέα, στη χρηματοδότηση αυτών των σχεδίων. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη γερμανική πλευρά για τέτοιου είδους επενδύσεις. Το ζήτημα της χρηματοδότησης είναι κεντρικό. Έχουμε, ήδη, ξεκινήσει συζητήσεις και με ξένες τράπεζες. Είναι γνωστή η δυσκολία και η έλλειψη ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Γι’ αυτό και η συμμετοχή ξένων επενδυτών και ξένων τραπεζών, δίπλα σε Έλληνες επενδυτές και ελληνικές τράπεζες, διασφαλίζει τη βιωσιμότητα τέτοιων σχημάτων» τόνισε ο κ. Πακωνσταντίνου .
Αυτά είναι σχέδια με ορίζοντα εικοσαετίας και εικοσιπενταετίας, με πολύ μεγάλη απόδοση, άρα εγγυώνται στον επενδυτή ικανοποιητική απόδοση και αυτό προσελκύει και χρηματοδότηση από τράπεζες, παρά το γεγονός ότι, πράγματι, είμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία υπογράμμισε ο υπουργός .
Επενδύσεις σε κατασκευή δικτύων
.Ήδη, τα δίκτυα που έχουμε είπε ο κ. Πακωνσταντίνου μπορούν να σηκώσουν μέρος αυτού του σχεδίου. Όμως, αυτό το σχέδιο εντάσσεται και στη γενικότερη ευρωπαϊκή συζήτηση που γίνεται, αυτή τη στιγμή, για την ενίσχυση των δικτύων. Αυτά τα δίκτυα θα έχουν χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά ιδιωτική χρηματοδότηση.
ΣΕΦ: να συμμετέχουν ελληνικες εταιρείες στο σχέδιο
Η greenagenda απόφασισε να απευθυνθει στον ΣΕΦ που αποτελεί τον πλέον αρμόδιο φορέα της αγοράς φωτοβολταικών στην Ελλαδα, όμως, προς το παρόν δεν έχει κάποια πληροφόρηση πέρα από τα δημοσιεύματα του Τύπου.
Η απάντηση που λαβαμε από τον ΣΕΦ «Εκτιμούμε ότι οι συζητήσεις είναι σε αρκετά πρώιμο στάδιο και λεπτομερής σχεδιασμός δεν έχει γίνει ακόμα. Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο να συμμετέχουμε στις συζητήσεις και περιμένουμε απάντηση. Η συσσωρευμένη εμπειρία των μελών του ΣΕΦ στην κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου . «Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει οι ελληνικές εταιρίες να έχουν σημαντική συμμετοχή στο σχέδιο είτε ως κατασκευαστές και προμηθευτές του εξοπλισμού που θα εγκατασταθεί (πάνελς, βάσεις, καλώδια και λοιπός εξοπλισμός που κατασκευάζεται στην Ελλάδα) είτε ως εγκαταστάτες. Μόνο έτσι θα υπάρχει ουσιαστικό όφελος για την ελληνική οικονομία με την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας».