Σχέδιο ΥΠΕΝ για ελληνικό βιοντίζελ από τηγανέλαια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, παρευρέθη χθες στην εκδήλωση των εταιρειών «Πράσινο Λάδι» και «ΕλίνVerd» με θέμα «Τηγανέλαιο: Η Πράσινη Ενέργεια στα χέρια των πολιτών».

Χαιρετίζοντας τη δράση των δύο εταιριών για το σχέδιο συλλογής μαγειρικών ελαίων από ελληνικά νοικοκυριά, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε την αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης, συμμετοχής, ενημέρωσης και συνεργασίας όλων, και πρώτιστα των πολιτών.

«Είναι σημαντικό ότι ξεκινάει να εφαρμόζεται ένα καινοτόμο σχέδιο συλλογής ενός αποβλήτου από τα σπίτια μας, με τη συνεργασία φυσικά των πολιτών. Και μάλιστα ενός αποβλήτου που με την σειρά του θα μετατραπεί με διαφάνεια και κανόνες, σε ένα περιβαλλοντικά φιλικό καύσιμο. Η συμμετοχή των πολιτών στην ανακύκλωση αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη των περιβαλλοντικών μας στόχων ως κοινωνία και ως χώρα. Βούλησή μας η Ελλάδα να περάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται στην περίοδο πράσινης ανάπτυξης. Και αυτό δεν είναι απλά το πολιτικώς ορθόν. Είναι υποχρέωση στα παιδιά μας», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

​Καθώς στην ΕΕ το 7% του ντίζελ πρέπει να προέρχεται από το βιοντίζελ, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, στο υπουργείο ήδη:

• διερευνώνται σενάρια νέων ενισχυμένων υποχρεώσεων ανάμειξης και

• εξετάζεται η πιθανότητα επέκτασης της χρήσης των βιοκαυσίμων πέραν των αυτοκινήτων.

Όπως επισήμανε ο Υπουργός, το όφελος από την ανάπτυξη και χρήση των βιοκαυσίμων, είναι διπλό και αφορά:

• στην απεξάρτηση από ρυπογόνα συμβατικά καύσιμα, που εκλύουν ρύπους και επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά και

• στην τόνωση της εθνικής οικονομίας, μέσω της προαγωγής των ελληνικών βιοκαυσίμων, όπως αποτελεί η χρήση μαγειρικών ελαίων για την παραγωγή βιοντίζελ.

«Αυτή η δράση είναι ένα κλασικό παράδειγμα πράσινης επιχειρηματικότητας, του πώς δηλαδή η επιχειρηματικότητα μπορεί να συνδυαστεί με την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα βιοκαύσιμα συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας και στην ανάπτυξη της Γεωργίας μας. Αποτελεί λοιπόν βασική μας επιδίωξη η προώθηση της χρήσης ελληνικών πρώτων υλών και η στήριξη των εγχώριων παραγωγών βιοντίζελ», κατέληξε ο υπουργός.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση