Σωροί από μπάζα στο δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Θλιβερή είναι η εικόνα που παρουσιάζει τμήμα της παράκτιας ζώνης στη δυτική Θεσσαλονίκη, λίγα μέτρα μακριά από το ρέμα του Δενδροποτάμου. Μπάζα από κατεδαφίσεις και ανακαινίσεις, ελαστικά αναμεμειγμένα με κλαδέματα και κάθε λογής σκουπίδια αποκαλύπτουν για ακόμη μια φορά το σοβαρό πρόβλημα περιβαλλοντικής υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης δράσης ασυνείδητων.

Προκειμένου να μη συνεχιστεί η ρίψη μπάζων στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει ένα πρόχειρο χωμάτινο τείχος μήκους αρκετών μέτρων, καθώς και ένα παροπλισμένο ερπυστριοφόρο σκαπτικό μηχάνημα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορούν να προσεγγίσουν το σημείο οχήματα που μεταφέρουν μπάζα.

Παρά τις προσπάθειες αναχαίτισης του φαινομένου, τόσο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όσο και των δήμων, το αποκρουστικό θέαμα παραμένει και το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται. «Πρόκειται για ένα λυπηρό φαινόμενο που συνεχίζεται και είναι αδύνατον να υπάρξει 24ωρη αστυνόμευση όλων των χώρων περιμετρικά της Θεσσαλονίκης», τόνισε στη Greenagenda.gr ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας.

Η περιβαλλοντική ζημία από την ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων και μπαζών στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Καλοχωρίου και του Δέλτα του Αξιού είναι, πλέον, μεγάλη. «Οι συνεχείς και επανειλημμένες συσκέψεις μας αλλά και οι πρωτοβουλίες καθαρισμού δεν πτοούν τους ασυνείδητους οι οποίοι συνεχίζουν το περιβαλλοντικό τους έγκλημα, κυρίως τις βραδινές ώρες, σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε ο κ. Γιουτίκας, ενώ συνέστησε να γίνει τρόπος ζωής για τους πολίτες ο ορθός τρόπος διαχείρισης των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων και να καταλήγουν σε αδειοδοτημένους χώρους.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση