του Δημήτρη Διαμαντίδη
Η σύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό αποτελεί έναν από τους στόχους του προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή της Εγνατίας Οδού».
Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης διαθέτει ποσό άνω των 45 εκ. ευρώ για το σχετικό πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε από τους αρμόδιους φορείς, την Περιφέρεια, τους Δήμους και τα Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.
Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι να έρθουν τα μνημεία της Περιφέρειας στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στην ουσία πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που θα προωθεί τα ποιοτικά προϊόντα της Περιφέρειας Αν. Μ. Θράκης, ενώ θα φέρνει σε επαφή τους ξένους επισκέπτες με την παραγωγική διαδικασία και τυποποίηση αυτών των προϊόντων.
Έτσι επιτυγχάνεται η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό, καθώς οι τουρίστες αναζητούν κάτι το αυθεντικό και σε αυτό η Θράκη έχει να προσφέρει πολλά. Διαθέτει την ιστορία, την παράδοση, το περιβάλλον, την μεσογειακή διατροφή, άρα υπάρχει το πεδίο να διασυνδεθούν οι τοπικοί παραγωγοί με τους τουρίστες και να διαθέτουν τα προϊόντα τους στους ξένους επισκέπτες.
Ήδη ολοκληρώθηκε σχετική μελέτη, η οποία προβλέπει, επτά απλές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή επιχειρήσεων σ’ αυτή τη διαφορετική «διαδρομή»:
- Ιστοσελίδα που να συνδέεται με το portal της διαδρομής.
- Εκπαίδευση δέκα ωρών ετησίως σε όλα τα στελέχη της επιχείρησης.
- Σύστημα διαχείρισης παραπόνων.
- Ανακύκλωση και εξοικονόμηση ενέργειας.
- Χρησιμοποίηση τουλάχιστον τριών τοπικών προϊόντων από εστιατόρια και ξενοδοχεία της περιοχής.
- Πραγματοποίηση κοινών δράσεων όλο το χρόνο.
Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (ΠΑΜΘ) η σύναψη μνημονίου συνεργασίας με το σωματείο «Διάζωμα» για την υποστήριξη του σχετικού προγράμματος.
Πιο συγκεκριμένα το Σωματείο θα προσαρμόσει για τις ανάγκες της Περιφέρειας τα ολοκληρωμένα σχέδια σύνδεσης του τουριστικού προϊόντος με την τοπική οικονομία που έχει ήδη επεξεργαστεί για αντίστοιχα προγράμματα Πολιτιστικών Διαδρομών σε άλλες Περιφέρειες της χώρας. Επιπλέον, το «Διάζωμα» θα υποστηρίξει την ΠΑΜΘ σε δύο θέματα που αποτελούν προϋπόθεση για την ανάδειξη της περιφέρειας σε ποιοτικό τουριστικό προορισμό:
• στην προβολή/προώθηση/μάρκετινγκ του προορισμού και
• στην παρουσίαση μνημείων με τη βοήθεια τεκμηριωμένων, αλλά προσιτών στο πλατύ κοινό αφηγήσεων, με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών, κατάλληλων για συσκευές κινητής τηλεφωνίας και ταμπλέτες.