Σύννεφα σαν κύματα: Απίστευτο θέαμα στον ουρανό του Γουαϊόμινγκ - Το σπάνιο φαινόμενο Kelvin-Helmholtz

Ένα εντυπωσιακό θέαμα με σύννεφα που θύμιζαν κύματα στον ωκεανό είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την περασμένη Τρίτη οι κάτοικοι του Σέρινταν, στο Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, που έστρεψαν το βλέμμα τους στην κορυφογραμμή της οροσειράς Bighorn.

Το σπάνιο φαινόμενο απαθανάτισε με το φακό της η Ρέιτσελ Γκόρντον από την πίσω πόρτα του σπιτιού των γονιών της, πριν δημοσιεύσει φωτογραφίες στη σελίδα του Facebook «Wyoming through The Lens», όπως είπε στο BBC.

Όταν άλλοι χρήστες τη ρώτησαν αν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες, απάντησε: «Δεν είναι δικά μου τα σύννεφα. Όλοι μπορούν να τα απολαύσουν».

Το σπάνιο φαινόμενο που κάνει τα σύννεφα να μοιάζουν με κύματα

Ο σχηματισμός αυτός των σύννεφων οφείλεται σε ένα σπάνιο φαινόμενο, γνωστό ως «αστάθεια Kelvin-Helmholtz», που πήρε το όνομά του από τον Λόρδο Κέλβιν (1864-1907) και τον Χέρμαν φον Χέλμχολτς (1821-1894), τους δύο επιστήμονες που μελέτησαν τη φυσική πίσω από τη δημιουργία τους.

Το σπάνιο αυτό φαινόμενο συμβαίνει όταν δύο στρώματα αέρα κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες, με το ανώτερο στρώμα να κινείται πιο γρήγορα και να σηκώνει το κάτω στρώμα.

Σύμφωνα με το Center for Science Education, είναι πιθανό τα βουνά να συνέβαλαν στον σχηματισμό των σύννεφων.

«Όταν φυσά ο άνεμος πάνω από ένα φράγμα, όπως ένα βουνό, ο αέρας συνεχίζει να ρέει μέσα από την ατμόσφαιρα με κυματοειδές μοτίβο», αναφέρει το Κέντρο στον ιστότοπό του. «Πολύπλοκα μοτίβα εξάτμισης και συμπύκνωσης δημιουργούν τις καλυμμένες κορυφές και τις χωρίς σύννεφα κοιλότητες των κυμάτων. Αυτά τα σύννεφα σχηματίζονται όταν υπάρχει διαφορά στην ταχύτητα ή την κατεύθυνση του ανέμου μεταξύ δύο ρευμάτων ανέμου στην ατμόσφαιρα».

Η εταιρεία Cloud Appreciation Society με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο περιγράφει τέτοιους σχηματισμούς ως κόσμημα στις συλλογές πολλών παρατηρητών σύννεφων. Γνωστά και ως σύννεφα fluctus, θεωρούνται ως πιθανή έμπνευση για το φημισμένο έργο «Έναστρη Νύχτα», του Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Πηγή φωτογραφιών: Ρέιτσελ Γκόρντον/Facebook

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση