Σύνοδος G20: Η μάχη για το περιβάλλον και η σύγκριση με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Η Ρώμη, όπου θα φιλοξενηθεί η Σύνοδος Κορυφής του G20, είναι γνωστή ως η «αιώνια πόλη». Ωστόσο, με τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, παραμένει άγνωστο στο πόσο μακριά επιθυμούν να πάνε οι ηγέτες προκειμένου να μειώσουν την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, προειδοποίησε την Παρασκευή πως οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να εντείνουν τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι ο πολιτισμός μπορεί να καταρρεύσει τόσο γρήγορα όσο η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αν δεν γίνουν περισσότερα.

Ο Τζόνσον, που έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγες ώρες πριν την έναρξη της διήμερης συνόδου στην Ιταλία, επεσήμανε ότι οι μελλοντικές γενιές θα αντιμετωπίσουν πείνα, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση, αν δεν γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενώ προειδοποίησε ότι οι συνθήκες διαβίωσης μπορεί να επιδεινωθούν ραγδαία, αν ο κόσμος δεν αλλάξει πορεία.

«Αυτό το είδαμε με την κατάρρευση και την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και λυπάμαι που το λέω, αλλά ισχύει και σήμερα», επεσήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και πρέπει να επιταχύνουμε το βήμα προς όλους τους κλιματικούς μας στόχους», επανέλαβε για μία ακόμη φορά χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δεν σταματά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον ενδεχόμενο «μιας κλιματικής καταστροφής», ενώ θεωρεί ότι οι χώρες της G20 φέρουν «ιδιαίτερη ευθύνη».

Δια ζώσης επαφές μετά από 2 χρόνια

Φέτος είναι η πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια που οι περισσότεροι ηγέτες της G20 καταφέρνουν να έχουν συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, καθώς η πανδημία covid-19 αρχίζει να υποχωρεί σε πολλές χώρες.

Η υγειονομική κρίση και η οικονομική ανάκαμψη θα κυριαρχήσουν σε μεγάλο μέρος των συνομιλιών, όμως η πιο δύσκολη και σημαντική συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πόσο μακριά επιθυμούν να πάνε οι ηγέτες προκειμένου να μειώσουν την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύεται στην ατμόσφαιρα και να βοηθήσουν τις πιο φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι χώρες της G20, στην οποία συμμετέχουν η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκλύουν περίπου το 80% του διοξειδίου του άνθρακα.

Πολλοί ηγέτες μετά τη Ρώμη και τη G20 θα μεταβούν στη Γλασκώβη για να συμμετάσχουν στη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26). Αυτή θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της απειλής της αυξανόμενης θερμοκρασίας στον πλανήτη και των επιπτώσεών της, όπως η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, οι πιο ισχυρές καταιγίδες, οι πλημμύρες και η ξηρασία.

«Λίγο πριν την COP26 στη Γλασκώβη όλοι οι δρόμοι προς την επιτυχία περνούν από τη Ρώμη», σχολίασε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Απόντες ηγέτες

Ωστόσο οι προσδοκίες να καταγραφεί σημαντική πρόοδος έχουν μειωθεί μετά την απόφαση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν να μην μεταβούν στη Γλασκώβη και να συμμετάσχουν στη σύνοδο μέσω βιντεοσύνδεσης.

Εξάλλου οι ελπίδες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποδείξει ότι η χώρα του πλέον βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη δέχθηκαν πλήγμα αφού δεν κατάφερε να πείσει τους Δημοκρατικούς αυτή την εβδομάδα να στηρίξουν ένα πακέτο δαπανών για το περιβάλλον και τη στήριξη της οικονομίας ύψους 1,85 τρισεκ. δολαρίων.

Προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της G20, το οποίο έχει δει το Reuters, αναφέρει ότι οι ηγέτες θα δεσμευθούν να αναλάβουν άμεση δράση προκειμένου να πετύχουν τον στόχο να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνουν νομικά δεσμευτικές υποσχέσεις.

Πηγή εικόνας: Reuters

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση