Φαμμέλος: Απαιτείται συμμαχία υπευθυνότητας για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων

του Νίκου Αβουκάτου

«Έως το τέλος του έτους η χώρα θα έχει ένα νέο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων  Η πολιτική ηγεσία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε πράξεις και όχι λόγια» επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και  Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

«Χάθηκαν αρκετά χρήματα για τη κατασκευή έργων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πάμε σε μια νέα εποχή διαχείρισης αποβλήτων που θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης» υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος

«Η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να περιμένει άλλο» είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Οφείλουμε να πετύχουμε» του απάντησε ο κ. Φάμελλος.

Ο χωρικός σχεδιασμός και η διαχείριση  απορριμμάτων ήταν μια από τις θεματικές ενότητες στις εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στην εισήγηση του, ο πρόεδρος της Επιτροπής  Χωροταξίας Υποδομών και Περιβάλλοντος Σάββας Χιονίδης έθεσε την σπουδαιότητα της ολοκλήρωσης του χωρικού σχεδιασμού.«Εκκρεμούν αποφάσεις στο θέμα του χωρικού σχεδιασμού για αυτό πρέπει να ληφθεί άμεσα υπόψη διότι  αυτό έχει σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Χρειάζεται λοιπόν να συνεννοηθούμε στα αυτονόητα. Η ΚΕΔΕ έχει συγκεκριμένες προτάσεις και πρέπει να δοθούν οριστικές λύσεις και διαχρονικές».

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και  Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε ότι χρειάζεται μείωση των επιπέδων σχεδιασμού, επίσπευση των διαδικασιών του χωρικού σχεδιασμού και ξεκάθαρη κατανομή των αρμοδιοτήτων. Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τα τοπικά χωρικά σχέδια και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει τα εργαλεία  που χρειάζεται».

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας του ΕΟΑΝ, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των συστημάτων κάτι που δεν γινόταν όπως είπε επαρκώς.

«Απαιτούνται οι συμπράξεις δήμων και φορέων για  να εξασφαλιστούν λιμνάζοντα χρήματα που υπάρχουν για τη διαχείριση των αποβλήτων. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια νέα περίοδο και να προχωρήσουμε στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας.

Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για μια συμμαχία υπευθυνότητας ανάμεσα στη πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Για τα στερεά απόβλητα η χώρα ξεκαθάρισε ότι  στις 31 Δεκεμβρίου του 2016  η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τους σχεδιασμούς. «Ανοίγουν οι υποβολές προτάσεων για αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να υποβάλλει βιώσιμα έργα με βάση του περιφερειακούς σχεδιασμούς διαχείρισης»

Ο κ. Φάμελλος αναφορικά με τα όσα θα γίνουν άμεσα έδωσε το παρακάτω χρονοδιάγραμμα νομοθετικών πράξεων:

-Κοινοποίηση την επόμενη εβδομάδα του θεσμικού πλαισίου για τα πράσινα σημεία

-Θεσμικό πλαίσιο για τα επικίνδυνα απόβλητα το  οποίο έχει υπογράφει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος

-Από τη 1η Ιανουαρίου θα υπάρχει το Μητρώο αποβλήτων για όλους τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες και θα ελέγχονται σε ηλεκτρονική βάση.

- Δημιουργία Μητρώου Παραγωγών, στο πλαίσιο του ΕΟΑΝ

-Νομοθετική ρύθμιση άμεσα για τη πλαστική σακούλα και τη διακοπή της χρήση της

- Εντός του Δεκεμβρίου θα ψηφιστεί το νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση του νόμου 29/39 με  ποιο ισχυρό τον ρόλο του ΕΟΑΝ

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να φθάσει στο 50% το ποσοστό της ανακύκλωσης ενώ κάλεσε σε μια συζήτηση τους παραγωγούς  και την αυτοδιοίκηση για την επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης.

Αναφορικά  με τον τρόπο λειτουργίας  των ΟΤΑ και  των ΦΟΔΣΑ τόνισε ότι «θα πρέπει να επεκτείνουμε τις αρμοδιότητες στους ΟΤΑ και τον επανακαθορισμό της λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ για την ανακύκλωση ώστε να γίνεται σωστή διαχείριση».

Μάλιστα ο κ. Φάμελλος έθεσε το ερώτημα τι ΦΟΔΣΑ χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους.

famellos-1

 

Κρεμλής:  Πληρώνουμε πρόστιμα γιατί το 80% των απορριμμάτων μας καταλήγουν σε ΧΥΤΑ και ΧΑΔΑ

Ο Γιώργος Κρεμλής, προϊστάμενος διοικητικής μονάδας  Περιβαλλοντικής Ενσωμάτωσης και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Γ.Δ. Περιβάλλοντος αναφερόμενος  στη σημασία της  κυκλικής οικονομίας είπε ότι «είναι η σημαντικότερη προτεραιότητα της ΕΕ. Αποτελεί μια πρόκληση και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Τα τοπικά σχέδια διαχείρισης είναι χρήσιμα με τη διαλογή στη πηγή αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Οι οδηγίες με τους φιλόδοξους στόχους  στην ανακύκλωση και τη διαχείριση στερεών αποβλήτων θα πρέπει να εφαρμοστούν έως το τέλος του 2018.

Όσον αφορά τη θερμική επεξεργασία υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται ένα σύνδρομο.  Είναι  προτιμότερο να έχουμε αυτανάφλεξη στους χώρους απορριμμάτων που προκαλούν έκλυση τοξικών τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα  αναρωτήθηκε ο κ. Κρέμλης.

Ο κ. Κρέμλης ανέφερε ότι σήμερα εξακολουθούμε να πληρώνουμε πρόστιμα γιατί το 80% των απορριμμάτων μας καταλήγουν στους ΧΑΔΑ και τους ΧΥΤΑ ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της Ευρώπης.

Στη νέα προγραμματική περίοδο μετά το 2020 τα κονδύλια θα πρέπει να  αξιοποιηθούν από την Ελλάδα. Σήμερα το ποσοστό της ανακύκλωσης βρίσκεται περίπου στο 15% και με ένα ποσοστό  παραοικονομίας πολύ υψηλό.

«Σημαντικό είναι η χώρα πρέπει να αποκτήσει  υποδομές ανακύκλωσης. Δεν είναι μόνο τα τέσσερα  ρεύματα ανακύκλωσης αλλά να δημιουργηθούν  μονάδες ανακύκλωσης που θα αξιοποιήσουν τα υλικά αυτά» υπογράμμισε ο κ. Κρέμλης.

Πολιτόπουλος: To πρώτο  εξάμηνο του 2017  θα ξεκινήσει το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων

Ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ Δημήτρης Πολιτόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας του ΕΟΑΝ, των δήμων και των συστημάτων.

Κανένα προϊόν δεν θα κυκλοφορεί στην αγορά ανεξέλεγκτα με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγών. Αυτό το εργαλείο μαζί με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα φέρουν έσοδα  στα συστήματα και  θα γίνεται  σωστά η διαχείριση  αποβλήτων «Οι δήμοι θα αναγράφουν τα  αστικά του απόβλητα. Θα γίνεται η καταγραφή και  η διαχείριση και αυτά τα εργαλεία θέλουμε να δώσουμε στους δήμους».

«Το 2017 θα είναι έτος για την κομποστοποίηση το ποσοστό της οποίας ανέρχεται σήμερα στο 3%. Με σκοπό την ευαισθητοποίηση δήμων και πολιτών θα ξεκινήσει μια σειρά  από ημερίδες και συναντήσεις». Για τη θερμική αξιοποίηση ο κ. Πολιτόπουλος σημείωσε ότι «πρέπει πρώτα να εξαντλήσουμε την ανακύκλωση».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση