Τάξη…στην αταξία της καθαριότητας

Σαράντα απορριμματοφορα  εναντίον σκουπιδιών και καμπάνιες ευαισθητοποίησης των πολιτών   για την ανακύκλωση στο Δημο θεσσαλονικης

Τη διαβεβαίωση   ότι   θα  ομαλοποιηθεί από εδώ  και πέρα η κατάσταση με την αποκομιδή των απορριμμάτων έδωσε ο  αντιδήμαρχος  Καθαριοτητας  Θαάσης Παππάς.  Μιλωντας  στην τακτική συνεδρίαση  της Επιτροπής διαχείρισης απορριμμάτων, ανακύκλωσης και καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης ο  κ.  Παππάς  έκανε   μια αναδρομή στο εννεάμηνο, παρουσίασε διεξοδικά την υπάρχουσα κατάσταση, την μέχρι τώρα πορεία των ενεργειών και των προγραμματισμένων στόχων και τις αλλαγές που πραγματοποιούνται.

Εξήγησε ότι «η καθαριότητα της πόλης είναι πολυσύνθετη διαδικασία και η στόχευση είναι η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Στο τελικό στάδιο υλοποίησης βρίσκεται η αναδιοργάνωση, η αναδιάρθρωση των δομών καθαριότητας και η  αναδιάταξη των υπηρεσιών.  Ένα πλήθος δράσεων και αλλαγών που όταν ολοκληρωθούν θα οδηγήσουν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, στην βελτίωση των υποδομών, στην λειτουργικότητα του μηχανολογικού εξοπλισμού και στην ορθολογικότερη οικονομική διαχείριση».

Ο αντιδήμαρχος  Καθαριότητας ανακοίνωσε   ακόμη ότι  οριστικοποιούνται οι δράσεις που σχετίζονται με την καθαριότητα, το σάρωμα, την ανακύκλωση και τα ογκώδη.  Σχηματοποιούνται και υλοποιούνται με νέο προγραμματισμό και  ανασχεδιασμό προτεραιοτήτων οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε όλα τα τεχνικά μέσα  να είναι καθημερινά στην διάθεση της υπηρεσίας και επιτευχθεί  το επόμενο διάστημα η καθημερινή συμμετοχή σαράντα απορριμματοφόρων στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή εισάγεται σύγχρονη τεχνολογία και αντίληψη, ενοποιείται η λειτουργία του γραφείου κίνησης, εφαρμόζεται νέος σύγχρονος τρόπος παρακολούθησης της λειτουργίας της επισκευής και της συντήρησης των οχημάτων, γίνεται ενιαίος ο τρόπος παρακολούθησης και ο προγραμματισμός της κίνησης τους για την εξοικονόμηση καυσίμων, ενοποιείται η λειτουργία των υπηρεσιών και αναδιαρθρώνονται χωροταξικά οι εποπτείες.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της καθαριότητας στην πόλη μετά τις κινητοποιήσεις ο Αντιδήμαρχος σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι όλων των υπηρεσιών της Αντιδημαρχίας εργάστηκαν σε εικοσιτετράωρη βάση για ένα δεκαήμερο προκειμένου να αποκατασταθεί σταδιακά η καθαριότητα και η ευπρεπής εικόνα στην πόλη.

Συνολικά συγκεντρώθηκαν από τους δρόμους της πόλης 8.500 τόνοι απορριμμάτων από  εικοσιπέντε απορριμματοφόρα, πλύθηκαν οι κάδοι και οι θέσεις των κάδων, απολυμάνθηκαν σημεία που συγκέντρωσαν μεγάλο όγκο οργανικών απορριμμάτων. Στην διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αναφορά στο νέο ανανεωμένο πρόγραμμα Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης ενώ παρουσιάστηκαν στοιχεία για τον Οκτώβριο στη διάρκεια του οποίου παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκεντρώθηκαν συνολικά 513 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού και 30 τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Ανανεωμένο πρόγραμμα  ανακύκλωσης

 

Την επέκταση και τις νέες δράσεις του ανανεωμένου προγράμματος Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς και ο τεχνικός σύμβουλος Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος.

Η   εφαρμογή του προγράμματος Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην 2η Δημοτική Κοινότητα, επεκτείνεται στην 1η Δημοτική Κοινότητα και ακολούθως στην Δημοτική Κοινότητα Τριανδρίας, ενώ προγραμματίζονται δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης και εκστρατεία ενημέρωσης των νοικοκυριών, των επαγγελματιών και της αγοράς.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ετήσια συνεδρίαση της Επιτροπής Ανακύκλωσης και Μείωσης Απορριμμάτων της Παγκόσμιας Ένωσης Στερεών Αποβλήτων (ISWA) που φιλοξενείται την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης καταξιωμένοι επιστήμονες του αντικειμένου από όλο τον κόσμο θα συνεδριάσουν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και θα ασχοληθούν με θέματα επιστημονικής αιχμής που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα του περιβάλλοντος και των απορριμμάτων.

 

 

Τη συνεδρίαση από ελληνικής πλευράς συντονίζει ο καθηγητής (ΕΜΠ) Δημήτρης Δερματάς, την ελληνική πραγματικότητα θα περιγράψει η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ), Κάτια Λαζαρίδη, ενώ θα παρουσιαστεί και η περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Η υπόθεση της ανακύκλωσης είναι θεμελιώδης για τις σύγχρονες πόλεις και αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Αφενός  η εφαρμογή της μειώνει τον όγκο των απορριμμάτων, αφετέρου το ανακυκλώσιμο υλικό μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων» επεσήμανε ο Γιάννης Μπουτάρης, ανακοινώνοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με εκπρόσωπο του Δήμου Νίκαιας της Γαλλίας με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Σημείωσε ότι στο νέο σχεδιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη της Ανακύκλωσης κατηγοριοποιούνται οι πηγές ανακυκλώσιμων υλικών σε νοικοκυριά, καταστήματα και άλλες κατηγορίες μεγάλων παραγωγών ανακυκλώσιμων υλικών (σούπερ-μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος).

Ο Δήμαρχος απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να μην κατεβάζουν συχνά τα ανακυκλώσιμα υλικά τους και να κατεβάζουν τα ογκώδη αντικείμενά τους κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας Ανακύκλωσης και Καθαριότητας.

Από τη μεριά του ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα Ανακύκλωσης  του Δήμου Θεσσαλονίκης που γίνεται σε εφαρμογή της προγραμματικής συμφωνίας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Επισήμανε, επίσης, ότι στο στόλο των απορριμματοφόρων που διατίθενται για το πρόγραμμα Ανακύκλωσης προστίθενται και δύο νέα τρίκυκλα τελευταίας τεχνολογίας.

Τόνισε την έμφαση που αποδίδεται στην εφαρμογή του προγράμματος Ανακύκλωσης στα δημοτικά κτίρια με 500 μικρούς κάδους που παραχωρεί η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Ενημέρωσε για την επαφή της δημοτικής Αρχής με τον Εμπορικό σύλλογο και τα Επιμελητήρια της πόλης με στόχο την ευαισθητοποίηση των μελών τους και τη μεγιστοποίηση της συμβολής τους στην αύξηση της ανακύκλωσης, αλλά και των σχεδιασμό κοινών δράσεων, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα άναρχης απόρριψης μεγάλων ποσοτήτων συσκευασιών από εμπορικά καταστήματα σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους.

Ανακοίνωσε επίσης ότι στην Αντιδημαρχία συστήνεται ξεχωριστό Τμήμα Ανακύκλωσης, προκειμένου να υποστηρίζεται και να παρακολουθείται σωστά η όλη διαδικασία και σημείωσε την έναρξη του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Παιδείας και Τουρισμού και την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι έχει ληφθεί μέριμνα να τοποθετηθούν σε όλα τα σχολεία κάδοι ανακύκλωσης.

Αναλυτικά το νέο πρόγραμμα Ανακύκλωσης που παρουσίασε ο Θανάσης Παππάς:

 

Στην 1η Δημοτική κοινότητα έχει ήδη ξεκινήσει από την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου η καμπάνια ευαισθητοποίησης ανακύκλωσης συσκευασιών στα νοικοκυριά με την διανομή πακέτου που περιλαμβάνει την τσάντα ανακύκλωσης, και ενημερωτικό έντυπο, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Α.Α..

Η τοποθέτηση 530 νέων μπλε κάδων ξεκινάει από σήμερα Τρίτη 8 Νοεμβρίου στους δρόμους που περικλείονται δυτικά της πόλης από την οδό Λαγκαδά, νότια την Αγίου Δημητρίου, βόρεια τα όρια της  3ης Δημοτικής Κοινότητας και στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 17/11, ενώ η συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών θα ξεκινήσει από αύριο  Τετάρτη 9/11.

Από την Τρίτη 8/11 και τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή θα πραγματοποιείται καμπάνια για την ανακύκλωση στους εμπορικούς δρόμους της πόλης (Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Ερμού κλπ), όπου εξειδικευμένη  ομάδα της ΕΕΑΑ Α.Ε. θα ενημερώνει όλους τους καταστηματάρχες-επαγγελματίες και το κοινό που ενδιαφέρεται διανέμοντας διαφημιστικό υλικό.

Στην Δημοτική Κοινότητα Τριανδρίας στις 20 Νοεμβρίου αρχίζει η καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με την τοποθέτηση των μπλε κάδων να πραγματοποιείται στις 25 του μήνα  και την έναρξη της συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών στις 28/11.

Στο μεταξύ, στην 2η Δημοτική κοινότητα έχουν τοποθετηθεί 368 μπλε κάδοι, στις υπόλοιπες κοινότητες 189, σε κεντρικούς δρόμους της πόλης (άξονας Βασ. Όλγας, Βασ. Γεωργίου, Τσιμισκή) 89 κάδοι, στο Α.Π.Θ. 15, στο εμπορικό ιστορικό κέντρο 25 κάδοι, αλλά και σε άλλα σημεία στην πόλη. Έτσι, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 718 κάδους, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ενώ τα απόβλητα συσκευασίας διατίθενται πλέον σε Κ.Δ.Α.Υ στην περιοχή της Σίνδου.

Η έναρξη του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α΄θμιας και  Β΄θμιας Εκπαίδευσης για την σχολική περίοδο 2011-12 με ειδικούς εκπαιδευτές που θα κάνουν 300 παρουσιάσεις σε σχολεία, πραγματοποιείται την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί στην 2η Δημοτική Κοινότητα στο 66ο Δημοτικό σχολείο ( Ν.Καπάτου- Γαλανάκη 1 ), με την παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Στην greenagenda  θα ειμαστε  ικανοποιημενοι  αν τελικά   το επόμενο διαστημα   "αστράφτει"   η πόλη   ενω   οι δρασεις   για την ανακυκλωση  ευχόμαστε να   πιάσουν  τόπο   . Ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη....

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!