Τάφρος 66 μια ανοικτή πληγή

 

Ένα τεχνητό  ποτάμι το οποίο κατασκευάστηκε  το   1936 για την  αντιπλημμυρική προστασία του κάμπου της Βέροιας .Τα τελευταία χρόνια,  αποκαλείται τάφρος των λυμάτων από την τοπική κοινωνία. Ανεξέλεγκτη   ρύπανση  ,  ψόφια ψάρια  ενώ  η  έντονη δυσοσμία   ταλαιπωρεί κάθε καλοκαίρι   τους κατοίκους .

Η ρύπανση της Τάφρου 66 όσο και του ποταμού Λουδία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη λειτουργία των εποχικών μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στην περιοχή της Πέλλας και της Ημαθίας που  δίνουν εργασία    στην τοπική κοινωνία .

Έναν  χρόνο πριν  έγινε   σύσκεψη για τη ρύπανση της Τάφρου 66 και του Λουδία. Μια ακόμη   τα τελευταία χρόνια,  λένε οι οικολόγοι της  περιοχής. Η  πρώην  υφυπουργός Εσωτερικών   Θεοδώρα  Τσάκρη  είχε  τονίσει   ότι «η αντιμετώπιση του φαινόμενου απαιτεί τη λήψη βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα εντάσσονται οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται στις μεταποιητικές μονάδες από τις αρμόδιες υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και τα πρόστιμα που επιβάλλουν.

Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα εντάσσεται η εκπόνηση ενός Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου για τα υδατικά αυτά συστήματα, το οποίο θα αντιμετωπίζει και θα υποδεικνύει συνολικά τις δράσεις και τα έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή, και στα μακροπρόθεσμα μέτρα η υλοποίηση των τεχνικών έργων που θα απορρέουν από το Ειδικό αυτό Διαχειριστικό Σχέδιο».Έναν χρόνο πριν   οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος των νομαρχιών διαβεβαίωσαν ότι έχουν την ετοιμότητα να διενεργήσουν ελέγχους και να επιβάλουν τα ανάλογα πρόστιμα.Επίσης, επισήμαναν την ανάγκη λειτουργίας τριτοβάθμιου συστήματος επεξεργασίας αποβλήτων στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας.Τέλος, πρότειναν την ανάληψη δράσεων για την αξιοποίηση της λυματολάσπης από τους παραγωγούς για γεωργική χρήση

«Ανεπαρκής είναι κατά διαστήματα  η  επεξεργασία των λυμάτων   »

«Σε επιφυλακή  θα βρίσκεται  αυτή  την περίοδο  το  κλιμάκιο   ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος    καθώς   παρατηρείται   κατά διαστήματα   ανεπαρκής επεξεργασία των   λυμάτων  από τους βιολογικούς καθαρισμούς των επιχειρήσεων» επεσήμανε η Στέλλα  Λαμπάδα  προϊσταμένη  του τμήματος    περιβάλλοντος και υδροοικονομίας  της περιφερειακής ενότητας Πέλλας.« Η  περιορισμένη   ροή   νερού  στην  τάφρο 66  ,οι ανάγκες    ύδρευσης   στα χωράφια σε συνδυασμό με την ανομβρία  «στεγνώνουν»   το τεχνητό  ποτάμι»      τόνισε η κ. ΛαμπάδαΚαι κατέληξε   μιλώντας στη greenagenda.gr «Το οργανικό φορτίο  που καταλήγει στην τάφρο   προκαλεί    έλλειψη  οξυγόνου  και  συνθήκες   ασφυξίας στα  ψάρια  ενώ η    έντονη δυσοσμία είναι ανυπόφορη  για  τους κατοίκους  των  χωριών   από τα οποία  διαπερνά η τάφρος».

 

«Αποδέκτης λυμάτων   επεξεργασμένων  και μη γίνεται τους καλοκαιρινούς   μήνες» τόνισε ο  Δημήτρης Παπαδόπουλος  προϊστάμενος   περιβάλλοντος  και  υδροοικονομιας περιφερειακής ενότητα Ημαθίας.Λίγες ήμερες πριν τεθούν και  πάλι σε λειτουργία    οι βιομηχανίες   η  κατάσταση δεν έχει αλλάξει από πέρσι  .  «Η κοίτη δεν έχει   καθαριστεί  ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος  .  «Προσπαθούμε να οργανωθούμε ,    όμως  ακόμη    δεν ξεκίνησε το  πρόγραμμα   ελέγχων   .  Η  ανεξέλεγκτη ροή μη επεξεργασμένων λυμάτων   συμβαίνει  επειδή    δεν λειτουργούν  όπως θα έπρεπε οι  βιολογικοί  καθαρισμοί  για λόγους οικονομίας».

 

«Υπάρχει     ζήτημα   καλής λειτουργίας των βιολογικών»

Ο  Χαράλαμπος  Τσενεκιδης, περιβαλλοντολόγος   θα  πραγματοποιεί  ελέγχους  σε   10  επιχειρήσεις   στο νομό Ημαθίας.Όπως  λέει παλαιοτέρα  ήταν  πιο έντονο το πρόβλημα.    «Αν και   διαθέτουν   οι περισσότεροι   βιολογικούς   καθαρισμούς κατά διαστήματα   δεν γίνεται  η απαιτούμενη προετοιμασία τους   για να λειτουργούν αποτελεσματικά»  .Το 2008   η  Νομαρχία   είχε  εισηγηθεί πρόστιμα  ύψους   250.000 ευρω  συνολικά   σε επτά δραστηριότητες. Άραγε εισπράχθηκαν   τα χρήματα;

Το  2008  oι μετρήσεις  στο σημείο εισόδου στο νομό Ημαθίας  στην Eιρηνουπολη   χωρίς να ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις να  λειτουργούν στην   Ημαθία    ήταν  επιβαρυμένη η Τάφρος από λύματα  προερχόμενα  από την περιοχή της Πελλας.

Απαιτείται  άμεση πολιτική λύση   λένε οι Οικολόγοι της Βέροιας

Τα μέλη της  οικολογικής κίνησης   της Βέροιας    δίνουν εδώ και χρόνια τον δικό τους αγώνα .  Ο Νίκος  Ασλανογλου   μιλώντας   στην  greenagenda    επεσήμανε   « ένα   άτομο ή δυο   άτομα δεν αρκούν   για τους  ελέγχους    όμως και   τόσα χρόνια   που υπήρχαν περισσότερα  δυστυχώς     δεν γινόταν τίποτα.   Οι βιολογικοί   καθαρισμοί   υπάρχουν αλλά δεν  τους λειτουργούν  όπως πρέπει   λόγω κόστους.  Απαιτούνται   εντατικοί έλεγχοι   και κυρίως  να δοθεί  πολιτική λύση   για να σταματήσει   η απαράδεκτη κατάσταση».   Τέλος θέτει το ερώτημα   ο κ. Ασλάνογλου   πόσες επιχειρήσεις   μεταποίησης   έχουν    άδεια λειτουργίας?

 

Αυτόφωρο για ρύπανση του Τριποτάμου. Στο ύψος της Νικομήδειας  ο τριποταμος  καταλήγει στην τάφρο  66.  Τα ξημερώματα στις   25 Ιουνίου   διαπίστωσε η Οικολογική ομάδα Βέροιας  ότι  κατέληγαν αίματα από σφαγεία της περιοχής,  απολύτως ακατέργαστα,  στον Τριπόταμο.Αμέσως  ειδοποίησαν  την αστυνομία η οποία  διαπίστωσε το γεγονός. Στη συνέχεια, ήρθαν και υπάλληλοι υπηρεσιών.«Μετά την καταγραφή του γεγονότος και με εντολή Εισαγγελέα, έγινε σύλληψη υπευθύνου των σφαγείων »  επεσήμανε  ο Νίκος Ασλανογλου

Η  green agenda .gr    υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει στο  βωμό  του  κέρδους  να   αδιαφορούμε  για την υποβάθμιση  στην ποιότητα ζωής.

Συσκέψεις γίνονται κάθε χρόνο  αλλά μετά  τι  αλλάζει?……  δυστυχώς τίποτα  ουσιαστικό

Υπάρχει   ό απαραίτητος   αριθμός   προσωπικού   για τους ελέγχους  ;

Η οριστική  λύση είναι  να τηρηθούν  οι κανονισμοί   και να γίνει  πράξη  το διαχειριστικό σχέδιο   που να ορίζει τι θα γίνεται

Έως  ότου γίνουν τα παραπάνω απαιτείται  αρκετή   ευαισθησία  για  το  περιβάλλον

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!