Τέλος στα αυτοκίνητα με βενζίνη και ντίζελ στην ΕΕ - Μόνο ηλεκτροκίνητα από το 2035

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την Τετάρτη ώστε από το 2035 όλα τα νέα αυτοκίνητα και φορτηγά να έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων ως μέρος των προσπαθειών για τον καθαρισμό των οδικών μεταφορών.

Οι Ευρωβουλευτές υποστήριξαν την τελική έκθεση για την αναθεωρημένη νομοθεσία για τα πρότυπα εκπομπών CO2 οχημάτων με 339 υπέρ, 249 κατά και με 24 αποχές.

Η νομοθεσία αποτελεί βασικό μέρος του πακέτου Fit for 55 και ορίζει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να μειώσουν τους μέσους όρους εκπομπών σε όλο τον στόλο κατά 100% από το 2035, με ενδιάμεσα βήματα το 2025 και το 2030. Η θέση του Κοινοβουλίου διατηρεί την αρχική ημερομηνία σταδιακής κατάργησης του 2035 της Επιτροπής.

Το τελικό νομικό κείμενο πρέπει τώρα να επεξεργαστεί σε συνομιλίες με το Συμβούλιο. Οι υπουργοί Περιβάλλοντος πρόκειται να υπογράψουν τη δική τους εκδοχή της νομοθεσίας σε μια σύνοδο κορυφής στο Λουξεμβούργο στις 28 Ιουνίου.

Μια εναλλακτική τροπολογία που προωθήθηκε στην Ολομέλεια από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα είχε θέσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών για το 2035 στο 90% χωρίς σαφή ημερομηνία λήξης του κινητήρα, αλλά αυτή απορρίφθηκε. Το σχέδιο θα επέτρεπε τη συνέχιση της πώλησης ενός περιορισμένου αριθμού οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, αλλά αντιτάχθηκαν σθεναρά πράσινες ομάδες.

Ο Ολλανδός φιλελεύθερος εισηγητής Jan Huitema είχε επίσης πιέσει για έναν επιπλέον ενδιάμεσο στόχο για το 2027 για να ωθήσει τη βιομηχανία να επιταχύνει την παραγωγή καθαρών αυτοκινήτων, αλλά αυτό απορρίφθηκε από τους ευρωβουλευτές.

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Το Κοινοβούλιο στηρίζει τα αναθεωρημένα πρότυπα εκπομπών CO2 για τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «Fit for 55».
Σε ψηφοφορία στην ολομέλεια την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τις θέσεις τους σχετικά με τους προτεινόμενους κανόνες για την αναθεώρηση των προτύπων επιδόσεων όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τα νέα αυτοκίνητα και ημιφορτηγά με 339 ψήφους υπέρ, 249 ψήφους κατά και 24 αποχές.

Με το εγκριθέν κείμενο, το οποίο ορίζει τις θέσεις του Κοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές στηρίζουν την πρόταση της Επιτροπής για επίτευξη μηδενικών εκπομπών στις οδικές μεταφορές έως το 2035. Ο στόχος αφορά το σύνολο του στόλου οχημάτων της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών που θα παράγονται από τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα κατά 100% σε σύγκριση με το 2021. Οι ενδιάμεσοι στόχοι μείωσης των εκπομπών για το 2030 θα καθοριστούν στο 55% για τα αυτοκίνητα και στο 50% για τα ημιφορτηγά.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα προτεινόμενα μέτρα του Κοινοβουλίου είναι διαθέσιμες εδώ.

Δηλώσεις

Ο εισηγητής Jan Huitema (Renew, Ολλανδία) δήλωσε: «Η φιλόδοξη αναθεώρηση των προτύπων εκπομπών CO2 είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων. Με τα πρότυπα αυτά, δημιουργούμε ένα σαφές πλαίσιο για την αυτοκινητοβιομηχανία και ενθαρρύνουμε την καινοτομία και τις επενδύσεις για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Επιπλέον, η αγορά και η οδήγηση αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών θα είναι φθηνότερη για τους καταναλωτές. Είμαι ευτυχής που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε μια φιλόδοξη αναθεώρηση των στόχων για το 2030 και τον στόχο του 100% για το 2035, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.»

Επόμενα βήματα

Οι ευρωβουλευτές είναι πλέον έτοιμοι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σχετικές πληροφορίες

Στις 14 Ιουλίου 2021, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55%, η Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση για την αναθεώρηση των προτύπων επιδόσεων για τις εκπομπές CO2 για νέα επιβατικά αυτοκίνητα και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα. Η πρόταση αποσκοπεί να συμβάλλει στους κλιματικούς στόχους της ΕΕ για το 2030 και το 2050, να αποφέρει οφέλη στους πολίτες (βελτίωση της ποιότητας του αέρα, εξοικονόμηση ενέργειας και χαμηλότερο κόστος για την ιδιοκτησία ενός οχήματος) μέσω της ευρύτερης ανάπτυξης οχημάτων μηδενικών εκπομπών, καθώς και να τονώσει την καινοτομία στις τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση