Τέλος τα πλαστικά μίας χρήσης στην ΕΕ

Απαγόρευση χρήσης πλαστικών αντικειμένων μίας χρήσης στις χώρες-μέλη της ΕΕ προβλέπει το σχέδιο που εγκρίθηκε χθες από τους Ευρωβουλευτές κατά την τρέχουσα Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, όπως τα πιάτα, τα μαχαιροπήρουνα, τα βαμβακερά επιχρίσματα, τα καλαμάκια ή τα πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών, θα απαγορευτούν σταδιακά στην ΕΕ.

Όπως τονίστηκε από την πλευρά των εισηγητών του σχεδίου για την απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης, η προωθούμενη αυτή νομοθεσία είναι το πιο φιλόδοξο ψήφισμα για να περιοριστεί η «μάστιγα» της πλαστικής ρύπανσης, η οποία είναι υπεύθυνη για περιβαλλοντικές ζημιές στην Ευρώπη, που υπολογίζονται σε 22 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κατανάλωση πολλών άλλων προϊόντων, για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση θα πρέπει να μειωθεί από τα κράτη-μέλη κατά τουλάχιστον 25% μέχρι το 2025. Τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν συσκευασίες μιας χρήσεως για μπιφτέκια, σάντουιτς, φρούτα, λαχανικά, επιδόρπια ή παγωτά. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προτείνουν εθνικά σχέδια για να ενθαρρύνουν τη χρήση προϊόντων κατάλληλων για πολλαπλή χρήση, καθώς και την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

Άλλα πλαστικά, όπως οι φιάλες, θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά και να ανακυκλώνονται κατά 90% μέχρι το 2025.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι τα μέτρα μείωσης θα πρέπει να ισχύουν και για τα απόβλητα από προϊόντα καπνού, ιδίως φίλτρα τσιγάρων που περιέχουν πλαστικό, τα οποία πρέπει να μειωθούν κατά 50% έως το 2025 και κατά 80% έως το 2030, καθώς ένα φίλτρο τσιγάρου μπορεί να μολύνει μεταξύ 500 και 1.000 λίτρων νερού, ενώ χρειάζεται δώδεκα χρόνια για να αποσυντεθεί και είναι το δεύτερο πιο απορριφθέν πλαστικό προϊόν μιας χρήσης.

Επίσης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 50% των αλιευτικών εργαλείων που περιέχουν πλαστική ύλη που έχουν χαθεί ή εγκαταλειφθεί, θα συλλέγονται κάθε χρόνο, καθώς αποτελούν το 27% των αλιευτικών αποβλήτων που βρέθηκαν στις ευρωπαϊκές παραλίες.

Επί αυτού, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ότι οι εταιρείες καπνού και οι κατασκευαστές αλιευτικών εργαλείων που περιέχουν πλαστικό, θα καλύπτουν το κόστος συλλογής των προϊόντων αυτών, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, επεξεργασίας και συλλογής των αποβλήτων, ώστε να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση