Τέλος 3% στους παραγωγούς ΑΠΕ

Mε την επιβάρυνση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και την επιβολή ειδικού τέλους 3% στους παραγωγούς ΑΠΕ επιχειρεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος -Ενέργειας το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, όπως, μεταξύ άλλων, προκύπτει από το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που κατέθεσε χθες το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Το νομοσχέδιο αλλάζει τον τρόπο αμοιβής των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ καθώς θεσπίζονται Τιμές Αναφοράς, και καταργούνται οι εγγυημένες τιμές, με βάση και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. Εξαιρούνται τα οικιακά φωτοβολταϊκά και οι πολύ μικρές μονάδες άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ, καθώς και οι σταθμοί ΑΠΕ που θα αποζημιώνονται βάσει διαγωνιστικής διαδικασίας με βάση την υποβολή προσφορών.

Το σύστημα του net metering (ενεργειακός συμψηφισμός) επεκτείνεται και στην εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών και άλλης μορφής μικρών έργων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, αλλά για το πλεόνασμα της ενέργειας που θα εγχέεται στο σύστημα χωρίς αποζημίωση για τον αυτοπαραγωγό, οι προμηθευτές ηλεκτρισμού θα καταβάλουν μία αποζημίωση υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού.

Εξάλλου οι προμηθευτές θα καταβάλουν υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού αποζημίωση για τη διαφορά μεταξύ της οριακής τιμής στη χονδρική αγορά και της ΟΤΣ που θα διαμορφωνόταν αν δεν εισέρχονταν οι ΑΠΕ στο Σύστημα.

Παράλληλα, όλοι οι παραγωγοί ΑΠΕ επιβαρύνονται με ειδικό τέλος 3% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ενέργειας στον Διαχειριστή του Συστήματος, υπέρ του ειδικού λογιαριασμού. Εξαίρεση προβλέπεται για τις ΑΠΕ σε κτήρια και ορισμένες άλλες κατηγορίες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση