Τέσσερα κυκλαδίτικα νησιά απέναντι στις ανεμογεννήτριες

του Νίκου Αβουκάτου

Στις 24 Μαΐου εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή των Δήμων Πάρου,  Άνδρου, Τήνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της υπουργικής απόφασης περί έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα τέσσερα νησιά, συνολικής ισχύος 218 MW.

Μιλώντας στη Greenagenda.gr, o δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, επισήμανε ότι «δεν θα συναινέσουμε στην αλλοίωση του τόπου μας και μαζί με τους κατοίκους, αλλά και τους φορείς του νησιού, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας». Ο κ. Κωβαίος και οι υπόλοιποι δήμαρχοι ζητούν την ακύρωση της υπουργικής  απόφασης.

Μια ημέρα πριν την εκδίκαση της προσφυγής, στις 23 Μαΐου, ο δήμαρχος Πάρου, ως συντονιστής της επιτροπής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, προτείνει την πραγματοποίηση κοινής συνέντευξης τύπου των τεσσάρων Δημάρχων, του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης και του Γραμματέα  της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου και Αντιδήμαρχο Ρόδου και τη δίωρη συμβολική κατάληψη της εισόδου του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με την κινητοποίηση των τοπικών συλλόγων των τεσσάρων νησιών στην Αθήνα και τη συμμετοχή όσων κατοίκων των νησιών και εκπροσώπων συλλογικών φορέων μπορούν να παρευρεθούν.

«Δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση τεραστίων διαστάσεων βιομηχανικού τύπου ανεμογεννητριών. Η τοποθέτηση και λειτουργία τους θα βλάψει ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων και την οικονομία των νησιών μας», υπογράμμισε ο κ. Κωβαίος.

Σύμφωνα με τις υφιστάμενες αδειοδοτήσεις έχει ήδη εγκριθεί η τοποθέτηση 95 ανεμογεννητριών (ύψους 100 μ.), η διάνοιξη νέων δρόμων σε ορεινά σημεία (μήκους 52 χλμ.) και η κατασκευή υποσταθμών και δικτύων μεταφοράς ενέργειας (Αποφ. ΥΠΕΚΑ 177360, 18/12/2014). Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε Άνδρο, Νάξο, Πάρο και Τήνο έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους των τεσσάρων νησιών των Κυκλάδων.

Στην Πάρο, μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί 7.500 υπογραφές από τους κατοίκους του νησιού και συνολικά σε όλα τα νησιά ο αντίστοιχος αριθμός έχει φθάσει τις 13.000.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση