Τέσσερα φλαμίνγκο στη Β. Ελλάδα με μολύβδινα σκάγια στο στομάχι-Δύο πέθαναν, δύο δίνουν μάχη

Δηλητηρίαση από μόλυβδο υπέστησαν τέσσερα φλαμίνγκο που κατάπιαν σκάγια σε υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας, από τα οποία τα δύο πέθαναν και τα άλλα δύο χαροπαλεύουν.

«Παγκόσμια μέρα υγροτόπων σήμερα και αντί να τη γιορτάσουμε πενθούμε» ανακοίνωσε η οργάνωση «Δράση» που περιέθαλψε τα πτηνά.

Τα τέσσερα φοινικόπτερα (Phoenicopterus roseus) βρέθηκαν στις λιμνοθάλασσες του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική και της Επανομής έξω από τη Θεσσαλονίκη. Μέλη της «Δράσης» που επισκέφθηκαν τον Άγιο Μάμα εντόπισαν ακόμα τέσσερα νεκρά φλαμίνγκο, τα οποία πιθανώς είχαν πεθάνει από το ίδιο αίτιο.

«Καθώς τα πουλιά αυτά μετακινούνται συνεχώς από υγρότοπο σε υγρότοπο δεν μπορεί να πει κανείς ότι το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως σε αυτούς τους δύο υγροτόπους. Ενδεχομένως μέρος των σκαγιών που τα πουλιά είχαν καταπιεί να προέρχονταν από άλλες περιοχές. Τα σκάγια φτάνουν στο στομάχι των φλαμίνγκο, αλλά και άλλων πουλιών, με τη διατροφή, καθώς για την υποβοήθηση της διαδικασίας χώνεψης πολλά υδρόβια (πάπιες, κύκνοι, κ.λπ.) καταπίνουν πετραδάκια».

Το Σωματείο ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απαγόρευση χρήσης μολύβδινων σκαγιών. Ζητά επίσης να ληφθούν δείγματα από διάφορα σημεία του πυθμένα των δύο υγροτόπων και να πραγματοποιηθούν αναλύσεις του νερού για βαρέα μέταλλα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση