Τέσσερις χελώνες νεκρές στη Σκιάθο, σε παραλίες γεμάτες φελιζόλ και βαρέλια μυδοκαλλιεργειών (φωτο)

Πάνω από το 10% του πληθυσμού της Σκιάθου, συμμετείχε στο πρόγραμμα “Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή”, που πραγματοποιήθηκε για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά. Στη δράση συμμετείχαν 154 εθελοντές και 641 μαθητές, για τον καθαρισμό παραλιών και περιοχών, στη Σκιάθο και σε γειτονικά νησιά.

Η δράση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, την εβδομάδα 24 Μαρτίου-1 Απριλίου 2018, με την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου και τη συμμετοχή της Λιμενικής Αρχής, των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Συλλόγων, Εθελοντών και επιχειρηματιών. Στο διάστημα της δράσης πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός 23 παραλιών και περιοχών. Τα σχολεία και οι Σύλλογοι/Φορείς, που συμμετείχαν στη δράση ήταν: 1ο Δημοτικό Σχολείο/μαθητές και εκπαιδευτικοί, 2ο Δημοτικό Σχολείο/μαθητές και εκπαιδευτικοί, Γυμνάσιο Σκιάθου/μαθητές και καθηγητές, Λύκειο Σκιάθου/μαθητές και καθηγητές, Σύλλογοι Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού/Τοπικό Τμήμα Σκιάθου, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης/Βάση Ετοιμότητας Σκιάθου, Οικολογικός Σύλλογος ΣκιάθουEcoΖην, Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου, Φυσιολάτρες Οδοιπόρους Σκιάθου, Ναυτικός Όμιλος Σκιάθου, ομάδα εθελοντών του SkiathosLife, Σύλλογος Επαγγελματιών Θαλασσίων Σπορ Σκιάθου και Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’. Στους καθαρισμούς συμμετείχαν και οι επιχειρησείς Skiathos Diving Center και η Κοιν. Σ. Επ. joyce’nfun. Τη δράση υποστήριξε η ‘Ενωση Ξενοδόχων Σκιάθου.

Έτσι, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού στις παραλίες, Μέγας Γιαλός, Λεχούνι, Κάστρο, Άγιος Παντελεήμονας, Λυγαριές, Ασέληνος, Άγκιστρος, Ελίας, Μαντράκι, Κρυφή Άμμος, Αγία Ελένη, Σίφερι, Ταρσανάς, η παραλία στο νησί Άρκος, και οι παραλίες Άγιος Φλώρος και Λαλαριάς στο νησί Τσουγκριάς. Επίσης καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν στα ρέματα Λεχούνι και Μονής Ευαγγελισμού, στις περιοχές, περιμετρικά στη λίμνη του Αγίου Γεωργίου, γύρω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο, Πλάκες και πάρκο Ηρώου έως Πούντα, τέλος το πραγματοποιήθηκε και υποβρύχιος καθαρισμός στο λιμάνι της Σκιάθου. Δυσάρεστη έκπληξη ήταν ο εντοπισμός τεσσάρων νεκρών θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες Ελίας, Άγκιστρος, Άγιος Παντελεήμονας και Μέγας Γιαλός. Αίσθηση δε προκάλεσε η μεγάλη ποσότητα φελιζόλ, απομεινάρια των κουτιών που χρησιμοποιούν τα αλιευτικά σκάφη για την αποθήκευση των αλιευμάτων. Το υλικό αυτό εκτός του ότι δεν ανακυκλώνεται, θρυμματίζεται σε μικρά κομμάτια και μολύνει τις ακτές καθιστώντας αδύνατη την απομάκρυνσή του. Ακόμη πολλά μπλε βαρέλια τα οποία προέρχονται από μυδοκαλλιέργειες. και με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, τα τελευταία πέντε χρόνια, συλλέγονται και τοποθετούνται στη δασική περιοχή Μαντράκι, ως αποθήκη νερού για την περίπτωση πυρκαγιάς.

Για το διάστημα των καθαρισμών χρειάστηκε να κινητοποιηθούν δύο καΐκια, μια βάρκα, τέσσερα λεωφορεία, οχήματα βαρέου τύπου, με μεγάλη διάθεση εθελοντισμού και προσφοράς.

Ο Σύλλογος, στην ανακοίνωσή του, ευχαριστεί θερμά όλους τους Εθελοντές, Συλλόγους, Φορείς, για τη συμμετοχή τους, ειδικότερα τους Διευθυντές των Σχολείων, Δήμητρα Συκιώτη, Διευθύντρια 1ου Δημοτικού, Παρασκευά Τελίδη Διευθυντή 2ου Δημοτικού Σχολείου, Μαρία Καραγιανοπούλου Διευθύντρια Γυμνασίου και Λεωνίδα Τζαβαλία Διευθυντή Λυκείου όπως και τους εκπαιδευτικούς, Άννα Αρμαμέντου, Κωνσταντίνο Μπαράκο και Αναστασία Μπουκουβάλα, χάρη στις ενέργειες των οποίων στη δράση συμμετείχε μεγάλος αριθμός μαθητών.

Ακόμη ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Κωστή Γιαννίτση, για την αποτελεσματική συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση. Για τη σημαντική βοήθειά τους ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά, τον κ. Χούμα Λάμπρο που για ακόμα μία φορά διαθέτει το καΐκι του ‘Καλυψώ”, για τον καθαρισμό των έξι παραλιών, την ομάδα Άγγλων εθελοντών, οι οποίοι συμμετείχαν συστηματικά τη δράση, τον κύριο Ηλία Αντωνίτσα που για ακόμα μια φορά συμμετείχε ενεργά στους καθαρισμούς διαθέτοντας ειδικό όχημα μεταφοράς των απορριμμάτων. Για τη διάθεση εργατικού δυναμικού ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά την Μύριαμ Τσαρούχη (Thymis Home), την Ηλέκτρα Χατζημιχάλη (Atrium Hotel), τον Μάκη Κουκουλάκη (La Piscine Hotel) και Ανδρέα Ποταμιάνο. Για την πολύτιμη βοήθεια και υποστήριξη της δράσης ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τους, Ανδρέα Τάσσο, Θοδωρή Ν. Πασχάλη, Νίκο Ρηγανά, Αλεξάνδρα Καριοφύλλη, Γεωργία Μιντζά και Γιάννη Σταυρογιαννόπουλο.

«Μεγάλος όγκος των απορριμμάτων έφερε το βορεινό κύμα, αλλά πάλι ‘ξεχασαν’ ή έκρυψαν σε περιοχές μοναδικού φυσικού κάλους ασυνείδητοι επιτηδευματιές, ωστόσο τόσο η συμμετοχή όσο και το αποτέλεσμα της δράσης, δεν μπορεί παρά να κάνει υπερήφανη την τοπική κοινωνία της Σκιάθου, ως μια ευαισθητοποιημένη κοινωνία που ανταποκρίνεται σε οργανωμένες περιβαλλοντικές δράσεις, συμπράττοντας μ' αυτό τον τρόπο σε μία κοινή προσπάθεια προστασίας της μοναδικής φύσης της Σκιάθου», καταλήγει η ενημέρωση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση