Τήνος: Το ΣτΕ έδωσε έγκριση για κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων

Με απόφαση του ΣτΕ ανοίγει ο δρόμος για δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην Τήνο.

Συγκεκριμένα το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ΄ αριθμ. 1225/2023 απόφαση του Ε΄ Τμήματός του, ενέκρινε την κατασκευή και λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στη θέση Κοσίνι της δημοτικής ενότητας Εξωμβούργου της νήσου Τήνου. Είχε προηγηθεί η προσφυγή κατοίκων του νησιού και μελών του σωματείου «Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αγαπιανών», κατά της κατασκευής και λειτουργίας του ΧΥΤΥ σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 , δηλαδή στη συγκεκριμένη θέση.

Ειδικότερα, το ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Χρήστος Ντουχάνης) απέρριψε την αίτηση του σωματείου «Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αγαπιανών» και πολιτών, οι οποίοι είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ ζητούσαν να ακυρωθεί η από 7.8.2017 απόφαση του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγίου με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΥ και της μονάδας κομποστοποίησης στη θέση Κοσίνι της δημοτικής ενότητας Εξωμβούργου της Τήνου (έκτασης 79 στρεμμάτων), μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000. Ακόμη, εγκρίθηκε και η ασφαλτόστρωση της υπάρχουσας εκεί οδού.

Ειδικότερα, το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους λόγους που προέβαλε το εν λόγω σωματείο και οι άλλοι προσφεύγοντες. Παράλληλα, το ΣτΕ επισημαίνει ότι «η κατασκευή του επίδικου έργου είναι θεμελιώδους σημασίας για την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα των οικισμών της Τήνου, οι οποίοι δεν διαθέτουν σχετική μονάδα ούτε υποδομές επεξεργασίας και διάθεσης των παραγομένων εκεί αστικών στερεών αποβλήτων».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση