Τατόι: Αποκατάσταση της διαδρομής προς τη λίμνη «Κιθάρα» (φωτο)

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Αττικής ενέκρινε ομόφωνα τη δαπάνη και την εκτέλεση διαφόρων έργων για την αποκατάσταση της διαδρομής προς τη λίμνη «Κιθάρα» στο Τατόι, ύψους 380.000 ευρώ, βάσει της τεχνικής μελέτης, το κόστος της οποίας χρηματοδότησε η τέως Νομαρχία Αττικής, ύστερα από ενέργειες της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).

Η δασική οδός προς την Κιθάρα κατασκευάσθηκε το 1877 και ήταν η ωραιότερη του Κτήματος. Περνά δίπλα από μια άλλη τεχνητή λίμνη, τη «Χήνα», και πάνω από τρία πέτρινα γεφύρια, το ένα από τα οποία είναι σε κακή κατάσταση και θα αποκατασταθεί.

Πρόσφατα, όμως, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, τα τεχνικά έργα εισήλθαν στο στάδιο της πραγμάτωσής τους, εφόσον το προαναφερθέν Συμβούλιο ενέκρινε στις 14 Ιουνίου, την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών (ΥΠΕΚΑ, ΥΠΠΟ και Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας), ώστε μετά την τυπική υπογραφή της Σύμβασης να ακολουθήσει η διακήρυξη ανάθεσης των έργων και η κατασκευή τους από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Η ΕΛΛΕΤ χαιρετίζει αυτή τη θετική εξέλιξη και εκφράζει τις ευχαριστίες της στην Περιφέρεια Αττικής, ιδιαίτερα δε στον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρο Φιλίππου, προσβλέποντας στην ολοκλήρωση του έργου το συντομότερο, με στόχο την αποφυγή περαιτέρω φθορών στη διαδρομή και τις γέφυρες, την ασφαλή διέλευση των περιπατητών και την ανάδειξη των δυνατοτήτων βιώσιμης ανάπτυξης του κτήματος με κεντρικό άξονα τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Η ΕΛΛΕΤ ασχολείται συστηματικά από το 1998 με την προστασία και την ανάδειξη του εθνικού θησαυρού του Κτήματος Τατοΐου και συνεργάζεται με όλες τις αρμόδιες αρχές. Το 2003, μετά από μακροχρόνιο αγώνα κατάφερε να κηρυχθεί το σύνολο του κτήματος (ο ιστορικός πυρήνας -περίπου 40 κτήρια- και περιβάλλων χώρος περίπου 16000 στρεμμάτων) διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού. Εξάλλου, το 2014 η ΕΛΛΕΤ με τη στήριξη της Europa Nostra, παρουσίασε μια ρεαλιστική και τεκμηριωμένη μελέτη ευρωπαϊκών προδιαγραφών για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του συνόλου του κτήματος Τατοΐου. Η μελέτη – με βασική αρχή τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Κτήματος - έχει ήδη υποβληθεί στις Αρχές και περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις αναστήλωσης και χρήσης των κτηρίων καθώς και μοντέλο οικονομικής διαχείρισης και αποδεικνύει την βιωσιμότητα του κτήματος και τη δυνατότητα άντλησης πόρων από το εξωτερικό.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση