Ταυτόχρονα η διπλή καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης

του Θοδωρή Καραουλάνη

Ταυτόχρονα θα εξελίσσεται η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης και με τα δύο καλώδια σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν σε συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Βιργινία Μανασάκη και των εκπροσώπων του ΑΔΜΗΕ, ΡΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ, Μανώλη Κορωνιωτάκη, Νίκου Μπουλαξή, και Νίκου Χατζηαργυρίου, με θέμα την καλωδιακή, ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα. Στη συνάντηση συζητήθηκε η διπλή καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης που έχει εντάξει στο σχέδιο διαβούλευσης ο ΑΔΜΗΕ και που προβλέπει α) την καλωδιακή διασύνδεση Χανίων-Πελοποννήσου και β) την καλωδιακή διασύνδεση Ηρακλείου - Αττικής.

Ο Υπουργός αλλά και ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ διαβεβαίωσαν ότι οι δυο διασυνδέσεις θα προχωρούν παράλληλα. Η Περιφέρεια Κρήτης εκτιμά θετικά την πρόταση της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης που θα σημάνει την επίλυση του μείζονος προβλήματος που επί χρόνια παραμένει σε εκκρεμότητα, εξέλιξη που δικαιώνει την Περιφέρεια Κρήτης για τις συνεχείς προσπάθειες της για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος του νησιού. Επίσης ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ευχαρίστησε τον Υπουργό Πάνο Σκουρλέτη που πρόσφατα υπέγραψε την προένταξη των δυο μονάδων διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε Αμάρι και Χερσόνησο.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός ΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε: «Συζητήσαμε σήμερα για ένα έργο που θα έπρεπε να είχε γίνει χθες. Αναφέρομαι στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη. Και για τη μικρή και για τη μεγάλη. Είναι ένα έργο το οποίο θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του νησιού, θα εξοικονομήσει χρήματα και, ταυτόχρονα, θα είναι και περιβαλλοντικά επωφελές για την Κρήτη. Συμφωνήσαμε και από τις δύο πλευρές, ο καθένας από τη μεριά του, ο καθένας από τον ρόλο του, να "τρέξουμε", έτσι ώστε το έργο να μην μείνει στα σχέδια, αλλά να γίνει πράξη. Είμαι βέβαιος πως θα πάμε καλά».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήλωσε: «Είχαμε μία θετική εξέλιξη στη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ο υπουργός έχει δώσει την εντολή, για να προχωρήσουν και οι δύο διασυνδέσεις και η μικρή και η μεγάλη. Είμαστε με όλους τους αρμόδιους φορείς εδώ, για να προχωρήσουν αυτά τα έργα και θεωρώ ότι με τη βοήθεια του υπουργού και των υπηρεσιών του θα μπορέσουμε σύντομα να ξεκινήσει η μικρή διασύνδεση που θα δώσει μόνο οφέλη στην ανάπτυξη του νησιού μας. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω για μία ακόμα φορά τον υπουργό, διότι έχει υπογράψει την προένταξη δύο νέων έργων για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κρήτης και αφορούν το Αμάρι και τη Χερσόνησο και είμαστε πανέτοιμοι το επόμενο χρονικό διάστημα να δημοπρατήσουμε αυτά τα έργα, ώστε να λύσουμε οριστικά για το επόμενο χρονικό διάστημα το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο νησί μας».

Ωστόσο σημειώνεται (γιατί έχει τη σημασία του) ότι πριν λίγες μόνο μέρες στο πλαίσιο των εργασιών του 1ου Διεθνούς Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) υποστήριξε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα – που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί εδώ και 20 χρόνια – είναι ακόμα στα χαρτιά και παρουσιάζονται κάποιες πολύ δειλές λύσεις οι οποίες δεν έχουν καμία οικονομική ή ενεργειακή λογική ή σημασία.

Και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το λογικό θα ήταν να υπάρξουν μεταξύ ηπειρωτικού συστήματος και Κρήτης δύο καλώδια κι όχι ένα, από τουλάχιστον 300MW ή 350ΜW το καθένα, ώστε η επένδυση αυτή να έχει προοπτική ζωής και μετά το 2019, που θα αποσυρθεί η μία από τις πετρελαϊκές μονάδες της Κρήτης, μέχρι τουλάχιστον το 2025. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αν υπάρχει μία και μόνο κίνηση που μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά στο κόστος ηλεκτρισμού της χώρας και στα τιμολόγια των καταναλωτών αυτή τη στιγμή, αυτή είναι η ορθή κι άμεση ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, που μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση 400 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση