Τα Αγροβολταϊκά «ανθίζουν»

Ο όρος Αγροβολταϊκά (Agrivoltaics), ταυτόχρονη δηλαδή παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ενέργειας φιλικής στο περιβάλλον, άρχισε να εμφανίζεται όλο και περισσότερο με το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19.
Η γεωργική βιομηχανία επικρίνεται συχνά για την υψηλή κατανάλωση ενέργειας και τα φωτοβολταϊκά πάρκα επικρίνονται για την “αχρήστευση” γόνιμου εδάφους. Πανεπιστήμια και εταιρείες σε όλον τον κόσμο εργάζονται για να βρουν νέους τρόπους διαχείρισης της παραγόμενης ενέργειας στην αγροτική παραγωγή.Πλέον είναι εφικτό οι αγρότες να καλλιεργούν κάτω από συστοιχίες ηλιακών πάνελ, όπου ορισμένα φυτά χρειάζονται λιγότερο πότισμα, ενώ τα πάνελ παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια λόγω των ευνοϊκότερων θερμοκρασιών που αναπτύσσονται μεταξύ του εδάφους και των φωτοβολταϊκών πανελ.

Σε ορισμένα ηλιακά αγροκτήματα που χρησιμοποιούν αγροβολταϊκά για την καλλιέργεια βοσκοτόπων για ζώα βοσκής και γηγενείς επικονιαστές. Στην Ινδία, τα ηλιακά πάνελ κατασκευάζονται πάνω από κανάλια νερού, τα οποία καθώς χάνουν νερό μέσω της επιφανειακής εξάτμισης, ψύχουν τα πάνελ και αυξάνουν την απόδοσή τους.

Το 2019, μια μελέτη από τα πανεπιστήμια της Αριζόνα και του Μέριλαντ, βρήκε μεγάλα οφέλη από το συνδυασμό ηλιακών συλλεκτών και καλλιεργειών. Τα ηλιακά πάνελ διατηρήθηκαν κατά 9°C πιο δροσερά λόγω της εξάτμισης από τις καλλιέργειες, αρκετή για να αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας κατά 2%.

Οι καλλιέργειες που δοκιμάστηκαν ήταν 100% έως 300% πιο παραγωγικές ανάλογα με το είδος και η σκιά που παρείχαν οι ηλιακοί συλλέκτες μείωσε τη χρήση του νερού άρδευσης κατά 15% και μείωσε την κατανάλωση νερού κατά 157 %. Οι καλλιέργειες προστατεύονται επίσης από έντονη βροχή ή χαλάζι από τα πάνελ.

Τα τελευταία 8 χρόνια, η παραγωγή ενέργειας από τα αγροβολταϊκά αυξήθηκε παγκοσμίως από 5 MW σε 2,9 GW και η έρευνα από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των ΗΠΑ εκτιμά ότι εάν μόνο 1 εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργήσιμης γης καλύπτονταν από ηλιακούς συλλέκτες, οι ΗΠΑ θα εκπλήρωνε τους στόχους του για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 60.000 στρέμματα θερμοκηπίων και η Ελλάδα είναι η 7η χώρα σε καλλιέργειες θερμοκηπίων σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, το 50% του κόστους αυτών των καλλιεργειών ήδη δαπανάται σε ενέργεια, η οποία γίνεται όλο και πιο ακριβή.

Πηγή: Climatebook.gr, Nature

Cover photo: Jack’s Solar Farm – Photo by Werner Slocum: NREL

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση