Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήρθαν για να μείνουν

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Τα «δόντια» της με τον πιο οδυνηρό τρόπο δείχνει η κλιματική αλλαγή και οδηγεί μεταξύ άλλων σε πυρκαγιές, όπως αυτές που έπληξαν την Αττική και οδήγησαν στην απώλεια πολλών δεκάδων ανθρώπινων ζωών, καθώς και σε μεγάλες καταστροφές σε υποδομές.

Πριν από λίγες ημέρες ο φορέας European Forest Fire Information System, που ενημερώνει απευθείας την Κομισιόν και το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο για τις φωτιές στα δάση, είχε προειδοποιήσει πως οι φωτιές στον Αρκτικό κύκλο (στην Ρωσία, Νορβηγία, Φιλανδία και Σουηδία) αποτελούν ένα ξεκάθαρο σημάδι της κλιματικής αλλαγής.

Όλες οι έρευνες συνηγορούν πως τόσο η Ελλάδα, όσο και ένα μεγάλο μέρος της Μεσογείου, θα γνωρίσουν μεγάλες αυξήσεις στις θερμοκρασίες τα επόμενα χρόνια, ενώ η μεταβολή αυτή έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, είτε προκαλούνται από την ίδια την φύση (κεραυνοί), είτε από την ανθρώπινη δραστηριότητα κάθε μορφής, θα ενταθούν.

Τα κύματα ζεστού αέρα θα γίνουν περισσότερα, η ξηρασία σε αρκετές περιοχές θα είναι έντονη και οι σφοδροί άνεμοι, όπως αυτοί που έπληξαν την Αττική πριν λίγα 24ωρα και πέρσι την Πορτογαλία στις δικές της καταστροφικές πυρκαγιές, θα δημιουργούν συνθήκες μη διαχειρίσιμες από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Βέβαια η Ελλάδα έχει γνωρίσει και άλλες μεγάλες πυρκαγιές στο παρελθόν, αλλά ποτέ με τόσα ανθρώπινα θύματα.

Που όμως είναι περισσότερο αισθητή από ποτέ η κλιματική αλλαγή και οι μεταβολές που αυτή επιφέρει σε παγκόσμια κλίμακα;

Οι επιστήμονες και όλοι οι σχετικοί φορείς συμφωνούν πως η εμφανής αποσταθεροποίηση του κλίματος στον Αρκτικό κύκλο έχει παγκόσμιες συνέπειες.

Η αλυσίδα της κλιματικής μεταβολής ξεκινά από την εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου, την αύξηση της θερμοκρασίας στον Αρκτικό κύκλο, το λιώσιμο των πάγων και μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες τον επακόλουθο επηρεασμό των καιρικών συνθηκών σε όλο τον κόσμο.

Επί της ουσίας, η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο έντονα και επίμονα τα καιρικά φαινόμενα.

Πιο πολύ κρύο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πιο πολύ ζέστη και ξηρασία για περισσότερες ημέρες.

Ο περσινός χειμώνας με τις ακραία χαμηλές θερμοκρασίες για χώρες, όπως η Ελλάδα και οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν πρόκειται να κοπάσει όσο οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζονται.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση