Η greenagenda αναδημοσιεύει την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Περιβαλλοντικής Έρευνας World Watch Institute για το κόστος των φυσικών καταστροφών που έπληξαν το 2012 διάφορες περιοχές της Γης.Χιλιάδες νεκρούς και τεράστιες οικονομικές ζημιές αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων άφησαν πίσω τους οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν το 2012 ολόκληρο τον κόσμο.Το σαρωτικό πέρασμα τους άφησε πίσω τους 9.600 νεκρούς.Τα ακραία ξεσπάσματα του καιρού πονοκεφαλιάζουν έντονα τις κυβερνήσεις των χωρών. Στη χειρότερη θέση, βρέθηκε το 2012 η Ουάσινγκτον καθώς οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές ήταν σημαντικές. Μόνο για τις ΗΠΑ η οικονομική ζημιά αντιστοιχεί στα 2/3 του συνολικού ποσού των 170 δις δολαρίων.
Η υπερδύναμη δοκιμάστηκε περισσότερο από τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι μελέτες έχουν συσχετίσει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων -όπως ισχυρές καταιγίδες και τα κύματα καύσωνα - με την κλιματική αλλαγή. Η άγρια μεταστροφή του καιρού στα μεσοδυτικα των ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει ξηρασίες, κύματα καύσωνα, πλημμύρες και παραπέμπει σε παράδειγμα του τι μέλλει γενέσθαι με την κλιματική αλλαγή.
Περίπου 100 δις δολάρια ήταν οι ζημιές από τον τυφώνα Sandy , την ξηρασία που έπληξε μια σημαντική ζώνη καλλιέργειας καλαμποκιού, τις πλημμύρες, τους ανεμοστρόβιλους και άλλες ακραίες καταιγίδες. Περίπου στα 58 δις καλύφθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία, κάνοντας το 2012, το ακριβότερο έτος στις ΗΠΑ μετά από τον εφιάλτη του τυφώνα Κατρίνα το 2005.Περίπου το 1/3 των ζημιών οφείλονταν στην ξηρασία που έπληξε το 60% της ηπειρωτικής χώρας.
Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αντιπροσώπευε το 43%του συνόλου των φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες και καταιγίδες. Περίπου το 15% των παγκόσμιων φυσικών καταστροφών σημειώθηκαν στην Ευρώπη. Το νότιο μέρος της Ευρώπης επηρεάστηκε από τις συνθήκες ξηρασίας, κυρίως τμήματα της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, την Κροατία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και τη Σλοβενία, με υλικές ζημιές που έφθασαν 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επίσης, σοβαρή ξηρασία επηρέασε τμήματα τη Ρωσίας και το Καζακστάν με τις γεωργικές απώλειες 600 εκατομμύριων δολαρίων για τη Ρωσία και μόνο. Μια σοβαρή πλημμύρα έπληξε τη Νιγηρία από τον Ιούλιο έως Οκτώβριος-ένα από τα πέντε θανατηφόρα συμβάντα το 2012- προκαλώντας συνολικές απώλειες ύψους 500 εκατ. δολαρίων και σκοτώνοντας 360 άτομα.
Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα
Από τις 905 φυσικές καταστροφές το 45% ήταν μετεωρολογικά φαινόμενα (καταιγίδες), 36% (πλημμύρες), και 12% κλιματολογικές όπως οι καύσωνες, τσουκτερό κρύο, ξηρασίες και πυρκαγιές. Το υπόλοιπο 7% ήταν γεωφυσικά γεγονότα-σεισμοί και ηφαιστειακές εκρήξεις. Αυτή η κατανομή αποκλίνει κάπως από τις μακροπρόθεσμες τάσεις, καθώς μεταξύ 1980 και 2011 τα γεωφυσικά γεγονότα αντιπροσώπευαν το 14% των φυσικών καταστροφών.Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα παρουσιάζουν μια αυξητική τάση.Από το 1980, τα γεωφυσικά γεγονότα έχουν περισσότερο ή λιγότερο σταθερό ρυθμό εκδήλωσης, ενώ τα ακραία καιρικά γεγονότα έχουν αυξηθεί 2,8 έως 3,6 φορές.
Οι σοβαρές υλικές ζημιές που οφείλονται σε ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν αυξηθεί ραγδαία στη Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της Καραϊβικής, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, ανέφερε η έκθεση! Μόνο το 69% έπληξε σοβαρά τις Ηνωμένες Πολιτείας και οι ζημιές που καταγράφηκαν έφθασαν τα 70 δισ. Ευρώ.Η ποσοστιαία κατανομή των θανάτων στις τέσσερις κατηγορίες -μετεωρολογικών, υδρολογικών, κλιματολογικές και γεωφυσικές εκδηλώσεις-επίσης διέφεραν το 2012. Μόνο το 7% των θανάτων που προκλήθηκαν από γεωφυσικά γεγονότα, σε σύγκριση με το μακροπρόθεσμο μέσο όρο από το 1980 από 40 τοις εκατό. Αντίθετα, το 93% των θανάτων το 2012 προκλήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες.
Σε όρους εξέλιξης των φυσικών καταστροφών μακροπρόθεσμα, η NatCatSERVICEdocuments Munich Reinsurance Company κατέγραψε περίπου 21.000 ζημιογόνα γεγονότα σε όλο τον κόσμο το χρονικό διάστημα 1980-2012. Το 87% σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες: μετεωρολογικές (39%), υδρολογικές (35%), ή κλιματολογικών (13%) . Σε ποσοστό 13% από αυτά ήταν γεωφυσικές οι αιτίες όπως σεισμοί, τσουνάμι και ηφαιστειακές εκρήξεις.