Τα "βασιλικά ελάφια" κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Στόχο  ασυνείδητων  που κινούνται  σε ορεινές περιοχές των Τρικάλων αποτελούν  τα «βασιλικά» ελάφια. Η δράση των ενόπλων αποτελεί σοβαρή απειλή για τον πληθυσμό τους.

Στις εγκαταστάσεις του εκτροφείου άγριων ζώων και πτηνών του Δασαρχείου Κοζάνης στο Κουρί  εκτρέφονται από το 1970 σε μια περιφραγμένη έκταση 1800 στρεμμάτων 250 άτομα του είδους  "βασιλικό ελάφι".Πανέμορφα κι ευγενικά ζώα, δε χορταίνεις  να τα θαυμάζεις.

Δυστυχώς όμως τα υπέροχα αυτά ελάφια  έχουν να αντιμετωπίσουν εγκληματίες που τα πυροβολούν εξ επαφής. Εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία, δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ικανότητα που έχουν τα άγρια ζώα για να επιβιώνουν στις κακοτοπιές και να φυλάχθούν από τους εκτελεστές τους.

Ο Παύλος Σωτηριάδης, απόγονος προσφύγων Ματσουκαίων του Πόντου της Μονής Σουμελά, είναι η ψυχή του εκτροφείου. Χωρίς ωράρια, είναι αφιερωμένος ολόψυχα στα αγαπημένα του ζώα. «Είμαι ο γητευτής τους» μας έλεγε δείχνοντας τα άγρια ελάφια να τον επιτρέπουν να πλησιάζει.«Από τα συρματοπλέγματα του εκτροφείου μπαίνουν βάρβαροι και τα  σκοτώνουν είπε. Τα γδέρνουν επιτόπου και βρίσκουμε τα κουφάρια. Είναι έγκλημα».

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!