Είκοσι δύο τόνους άχρηστων διχτυών συνέλεξε το 2015 το MEDASSET

Με τη συλλογή 22 τόνων άχρηστων διχτυών και διχτυών φαντασμάτων ολοκληρώθηκε ο πρώτος χρόνος συμμετοχής του MEDASSET στην καινοτόμο δράση «Healthy Seas: Νήμα βγαλμένο από τη θάλασσα».

Από το Μάρτη του 2015 μέχρι και σήμερα, το «Healthy Seas» αποτέλεσε για το MEDASSET ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση των ψαράδων και του ευρύτερου κοινού σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα, ή αλλιώς δίχτυα «φαντάσματα», στα θαλάσσια οικοσυστήματα καθώς ευθύνονται για την άσκοπη θανάτωση πολλών θαλάσσιων ζώων.

Το «Healthy Seas», σύμφωνα με τη ΜΚΟ, είναι μια κοινοπραξία περιβαλλοντικών οργανώσεων και εταιρειών που μοιράζονται μια κοινή αποστολή: να συμβάλουν στον καθαρισμό των θαλασσών από τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα-«φαντάσματα». Στοχεύει στη βιωσιμότητα τόσο με την περιβαλλοντική, όσο και με την οικονομική έννοια καθώς τα δίχτυα που ανασύρονται δεν καταλήγουν σε χωματερές αλλά ανακυκλώνονται σε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες για τη δημιουργία καινούριων χρήσιμων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό, χαλιά κ.α..

Για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, το MEDASSET συνεργάστηκε με τους αλιευτικούς συλλόγους στον Άλιμο, Μικρολίμανο και Πέραμα καθώς και με τον αλιευτικό σύλλογο Κέρκυρας και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), για τη συλλογή άχρηστων διχτυών τα οποία θα κατέληγαν είτε στα σκουπίδια είτε στη θάλασσα.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την καταδυτική ομάδα Buck Institute for Divers Education – BIDE, οργανώθηκαν  4 καταδυτικές δράσεις στα ανοιχτά του Αλίμου, στο Τολό Αργολίδας, στην Τέλενδο και το ακρωτήρι Πνημένος στην Κάλυμνο, για την ανάσυρση διχτυών «φαντασμάτων» από το βυθό.

Όλα τα δίχτυα που συλλέχτηκαν στο πλαίσιο του «Healthy Seas» φροντίσαμε να καταλήξουν στη Σλοβενία, σε ειδικό εργοστάσιο επεξεργασίας όπου ανακυκλώθηκαν σε υψηλής ποιότητας νήμα ECONYL® το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ρούχων.

Συγκεκριμένα, το 2015 το MEDASSET συγκέντρωσε:
• 2 τόνους δίχτυα «φαντάσματα» από το βυθό
• 11 τόνους άχρηστα δίχτυα ιχθυοκαλλιέργειας
• 9 τόνους άχρηστα δίχτυα αλιέων

Ενημερωθείτε για τις επόμενες δράσεις του MEDASSET στο πλαίσιο του «Healthy Seas» μέσα από την ιστοσελίδα  medasset.org

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση