Τα ελαστικά των αυτοκινήτων μολύνουν 1.000 φορές περισσότερο από τις εξατμίσεις

Έρευνα του Παγκόσμιου Ανεξάρτητου Οργανισμού «Analytics Emissions» σοκάρει. Τα αποτελέσματά της δείχνουν πως η ρύπανση από τη φθορά των ελαστικών αυτοκινήτων μπορεί να είναι 1.000 φορές χειρότερη από τις εκπομπές καυσαερίων, των εξατμίσεων.

Το «Analytics Emissions» είναι ένας ανεξάρτητος παγκόσμιος οργανισμός εμπειρογνωμόνων. Τα μέλη του ειδικεύονται σε δοκιμές (σε παγκόσμιο επίπεδο και σε πραγματικές συνθήκες) για τις τιμές ρύπανσης της ατμόσφαιρας από αυτοκίνητα οχήματα και σταθερά μηχανήματα.

Στην τελευταία έρευνά του βρήκε πως τα επιβλαβή σωματίδια από τα ελαστικά -και τα φρένα- είναι ένα αυξανόμενο περιβαλλοντικό πρόβλημα και επιδεινώνεται από την αυξανόμενη δημοτικότητα οχημάτων μεγάλων διαστάσεων και βάρους όπως SUV και ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία είναι βαρύτερα από τα κανονικά αυτοκίνητα λόγω των μπαταριών τους . Η ρύπανση από τη φθορά των ελαστικών των οχημάτων είναι τελείως ανεξέλεγκτη, σε αντίθεση με τις εκπομπές καυσαερίων που μειώνονται από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων λόγω της πίεσης που ασκούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα εκπομπών. Τα καινούργια αυτοκίνητα εκπέμπουν τώρα ελάχιστα στον τομέα των σωματιδίων, αλλά υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τις εκπομπές, που δεν αφορούν τα καυσαέρια (Non-Exhaust Emissions NEEs).

Οι Non-Exhaust Emissions (εκπομπές ρύπων εκτός καυσαερίων) είναι τα σωματίδια που ελευθερώνονται στον αέρα από τη φθορά των φρένων, τη φθορά των ελαστικών, τη φθορά της επιφάνειας του οδοστρώματος και την επανεγκατάσταση της σκόνης στο δρόμο από την κίνηση οχημάτων παντός εδάφους. Αντίθετα με τους ρύπους από τους κινητήρες για τους NEEs δεν υπάρχει νομοθεσία για τον περιορισμό ή τη μείωση τους, έτσι προκαλούν μεγάλη ανησυχία για την ποιότητα του αέρα.

Μάλιστα οι ρύποι εκτός εξατμίσεων θεωρείται ότι αποτελούν σήμερα την πλειονότητα των πρωτογενών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα από τις οδικές μεταφορές σε ποσοστό 60%. Στην έκθεση του οργανισμού για το 2019 με τίτλο «Non-Exhaust Emissions», η ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ποιότητα του αέρα της Αγγλικής κυβέρνησης συνέστησε να αναγνωριστούν αμέσως αυτοί οι ρύποι ως πηγή συγκεντρώσεων ατμοσφαιρικών σωματιδίων στο περιβάλλον, ακόμη και για οχήματα με μηδενικές εκπομπές καυσαερίων (Ηλεκτρικά οχήματα).

Για να γίνει κατανοητή η κλίμακα του προβλήματος, ο οργανισμός έκανε ένα νέο τεστ. Ως πειραματόζωο, χρησιμοποιήθηκε ένα δημοφιλές οικογενειακό hatchback, που τρέχει σε ολοκαίνουργια, σωστά φουσκωμένα ελαστικά και διαπίστωσε ότι το αυτοκίνητο εκπέμπει 5,8 γραμμάρια σωματιδίων ανά χιλιόμετρο. Η τιμή αυτή είναι υψηλότερη από τα όρια εκπομπών καυσαερίων (4,5 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο). Οι αναλυτές τονίζουν πως οι εκπομπές ρύπων θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερες εάν το όχημα είχε χαμηλή πίεση στα ελαστικά ή ο δρόμος ήταν τραχύς.

Πηγή: Newsauto.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση