Τα φωτοβολταϊκά επηρεάζουν (;) το μικροκλίμα

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ εξέτασε το πώς τα ηλιακά πάρκα επηρεάζουν το τοπικό μικροκλίμα και τις επιπτώσεις τους στο έδαφος και τις καλλιέργειες.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ένα μεγάλο ηλιακό πάρκο κοντά στην πόλη Σουίντον, το οποίο παρακολουθήθηκε για έναν ολόκληρο χρόνο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το έδαφος κάτω από τα ηλιακά πάνελ είχε μέχρι και πέντε βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία από ό,τι κομμάτια του εδάφους στην ίδια περιοχή που δεν βρίσκονταν υπό σκιά. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, ποικίλαν ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την εποχή του χρόνου.

«Τα ηλιακά πάρκα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά γύρω μας, αλλά δεν γνωρίζουμε πώς επηρεάζουν το τοπικό περιβάλλον», δήλωσε η Αλόνα Άρμστρονγκ του Κέντρου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, επικεφαλής της μελέτης.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τα ηλιακά πάρκα καταλαμβάνουν πλέον περισσότερο χώρο ανά παραγόμενη μονάδα ενέργειας. Αυτό έχει επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και την παροχή αγαθών, όπως τις καλλιέργειες, καθώς και τις υπηρεσίες, όπως η αποθήκευση του άνθρακα στο έδαφος», πρόσθεσε.

Η επίδραση που παρατηρήθηκε, με προσεκτική διαχείριση, δεν είναι απαραίτητα αρνητική. Οι πιο ήπιες θερμοκρασίες στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού μπορούν να ωφελήσουν πολλούς τύπους καλλιεργειών και να βελτιώσουν την κατακράτηση του νερού από το έδαφος.

«Η σκιά κάτω από τα πάνελ μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη καλλιεργειών που δεν μπορούν να επιβιώσουν σε πλήρη ηλιοφάνεια», δήλωσε η Άρμστρονγκ.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη ώστε να επιλεχθούν οι καταλληλότερες καλλιέργειες και να αναπτυχθούν οι βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση της γης κάτω από τους ηλιακούς συλλέκτες. Η σωστή κατανόηση των αλλαγών στο μικροκλίμα που προκαλείται από τους ηλιακούς συλλέκτες μπορεί τελικά να βελτιώσει τις αποδόσεις καλλιεργειών, καθώς και να μεγιστοποιήσει τη βιοποικιλότητα, καταλήγει η έρευνα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση