Τα καθήκοντα του Γιώργου Δημαρά στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν, χθες, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος και ο Υφυπουργός, Γιώργος Δημαράς, με την ευκαιρία της ανάληψης καθηκόντων από τον τελευταίο.

Ο Υπουργός παρουσίασε το νέο πλαίσιο συνεργασίας στο οποίο έχουν καταλήξει οι τρεις: «Σε αδρές γραμμές ο Υφυπουργός θα αναλάβει δυο μεγάλες περιοχές παρεμβάσεων που αφορούν τις αστικές αναπλάσεις και τη δασική πολιτική και ταυτόχρονα θα αναλάβει και την εποπτεία του μεγαλύτερου φορέα που έχει το ΥΠΕΝ, του Κτηματολογίου». Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κατεδαφίσεων, το οποίο χαρακτήρισε «εντατικό». Η μεν Αποκεντρωμένη θα προχωρήσει σε ανανέωση των συμβάσεων, με στόχο να εντατικοποιηθεί περαιτέρω ο ήδη πολύ ικανοποιητικός ρυθμός. Το δε Υπουργείο, ήδη προχώρησε σε μια σύμβαση απευθείας ανάθεσης, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο διεθνής διαγωνισμός, στο πλαίσιο του οποίου η αξία του έργου είναι πολύ μεγαλύτερη και άρα μπορούν να περιληφθούν περισσότερες κατασκευές προς κατεδάφιση. Ο Υπουργός εκτίμησε ότι «μάλλον έχουν πεισθεί οι πάντες ότι η κυβέρνηση το εννοεί, τη δέσμευση την οποία έκανε, θα την ολοκληρώσει σε χρόνο ρεκόρ».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, από την πλευρά του, ξεκίνησε λέγοντας: «Σήμερα, καλωσορίζουμε και επίσημα τον Γιώργο Δημαρά στο ΥΠΕΝ. Ο ανασχηματισμός έδειξε ότι η περιβαλλοντική πολιτική είναι μια πολιτική την οποία η κυβέρνηση όχι μόνο εμπιστεύεται αλλά και ενισχύει». Παράλληλα επεσήμανε ότι «αυτή είναι η πρώτη συνέντευξη Τύπου που κάνουμε όλοι μαζί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Θεωρούμε ότι το ΥΠΕΝ έχει συμβάλει την τελευταία τριετία σε μεταρρυθμίσεις που στήριξαν την έξοδο από το πρόγραμμα και θα στηρίξουν την Ελλάδα και μετά το πρόγραμμα». Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων αυτών ανέφερε, ενδεικτικά, τους Δασικούς Χάρτες, το Κτηματολόγιο, την οριοθέτηση του αιγιαλού, που ολοκληρώνεται το 2018, το Παρατηρητήριο Δόμησης, το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο και υη Περιβαλλοντική Αδειοδότηση μέσω Διαδικτύου, υην ηλεκτρονική οικοδομική άδεια, τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και την Ανακύκλωση. «Όλα αυτά είναι ταυτότητα της Ελλάδας», συνέχισε ο κ. Φάμελλος. «Είναι δρομολόγιο εξόδου από το πρόγραμμα, αλλά και δρομολόγιο για μια Ελλάδα η οποία βαδίζει πιο ελεύθερα, προοδεύει, δημιουργεί. Είμαστε όλοι εδώ για να το αποδείξουμε».

Ο νέος Υφυπουργός, Γιώργος Δημαράς, αφού ευχαρίστησε τους δύο Υπουργούς για την θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υιοθέτησης αρχών πολιτικής οικολογίας σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής και όχι μόνο στα πλαίσια του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Τόνισε δε ότι εάν δεν αλλάξουμε το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, θα έχουμε κατάρρευση και των οικονομιών και των κοινωνιών μας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θέλουμε επενδύσεις που δεν θα καταστρέφουν το περιβάλλον, θέλουμε επενδύσεις που θα έρθουν επειδή προστατεύουμε το περιβάλλον. Θέλουμε επενδύσεις που θα έχουν διατηρήσιμη αξία που θα διαχέεται στην κοινωνία και όχι σε λίγους». Ως κάποιες από τις προτεραιότητες έθεσε την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων στη χωροταξία, στην πολεοδομία και στην αντιμετώπιση της εκτός σχεδίου δόμησης, την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, τις αστικές αναπλάσεις και την ανάπτυξη βιώσιμης κινητικότητας.

Τα καθήκοντα Δημαρά

Συστήνοντας τον εαυτό του και παρουσιάζοντας το όραμα που προτίθεται να υπηρετήσει, ο υφυπουργός ΠΕΝ, έκανε αρχικά λόγο για «ιστορική σχέση» με τη συγκεκριμένη θέση, καθώς -όπως είπε- στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 και τις αρχές της δεκαετίας του ΄80, με υφυπουργό στο τότε υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων τον Στέφανο Μάνο, ο ίδιος, ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός ανέπτυξε μια πλούσια συνεργασία τόσο με τον Στ. Μάνο όσο και με άλλα ονόματα του χώρου, όπως ο Ευ. Κουλουμπής, ο Κ. Λιάσκας και ο Σ. Κούβελας από τη βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Δημαράς τόνισε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουν να περάσουν τις ιδέες της οικολογίας στην κυβερνητική πολιτική και απευθύνονται σε όλους τους βουλευτές και όλα τα κόμματα. «Αν δεν αλλάξουμε μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, θα έχουμε κατάρρευση των οικονομιών και των κοινωνιών» σημείωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ και πρόσθεσε: «Η πολιτική οικολογία έρχεται να τονίσει ότι προτεραιότητα όλων αποτελεί η προστασία του πλανήτη. Ως εκ τούτου, πρέπει να τιθασεύσουμε τους πολιτικούς και οικονομικούς καιροσκόπους που λειτουργούν σε βάρος της φύσης και της κοινωνίας. Πρέπει να σώσουμε ό,τι σώζεται. Θέλουμε επενδύσεις, που η αξία τους θα διαχέεται στην κοινωνία και δεν θα ενοχλούν το περιβάλλον».

Δίνοντας επιγραμματικά τη στόχευση των καθηκόντων του, ο κ. Δημαράς έκανε λόγο για:

• Ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου

• Σωστή διαχείριση των απορριμμάτων

• Θεσμική προστασία της φύσης και των πόρων της (νερό κ.λπ.)

• Αλλαγή της πολιτικής σε χωροταξία και πολεοδομία

• Κωδικοποίηση της νομοθεσίας, που αφορά την πολεοδομία

• Τάξη στην εκτός σχεδίου δόμηση

• Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου, ώστε με άμεσες παρεμβάσεις και χωρίς να χρειάζεται η έλευση χρόνων, να επιτυγχάνεται η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υφυπουργός στον τομέα των αστικών αναπλάσεων, με «πρασίνισμα των πόλεων, εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, δημιουργία πράσινων διαδρομών, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων». Σημείωσε ενδεικτικά ότι η αναλογία δόμησης έναντι των κοινόχρηστων χώρων, που προσφέρονται για πράσινο (75-80% έναντι 20%), στην «καρδιά» της Αθήνας, πρέπει ν΄ αλλάξει. Έχοντας ο ίδιος, ως μηχανικός, πλούσια διαδρομή στο συγκεκριμένο θέμα, έκανε λόγο για πόλεις με ενεργειακά σαπισμένα κέντρα, που χρήζουν αναγέννησης. «Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τα κέντρα των πόλεων που γηράσκουν. Έχουμε κτίρια προηγούμενων δεκαετιών που δεν έχουν καμία ενεργειακή συμπεριφορά και επιβαρύνουν το περιβάλλον και τη ζωή. Αν δεν πρασινίσει η Αττική, η θερμοκρασία θα ανεβαίνει κατακόρυφα» τόνισε και πρόσθεσε: «Αναγκαία είναι και η παρέμβαση στην αισθητική των πόλεων. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις κεραίες, το ελενίτ, τις διαφημιστικές πινακίδες».

«Ζητούμε υπέρβαση του παλιού τρόπου λειτουργίας, έμπνευση, αφύπνιση και συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις, κόμματα» τόνισε ο κ. Δημαράς και κατέληξε: «Η φιλοσοφία μας είναι πως το καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με τη συλλογική δουλειά. Έχουμε να δώσουμε λογαριασμό στα παιδιά και τα εγγόνια μας, στις επόμενες γενιές». Σημειώνεται, δε, ότι παρούσες στην συνέντευξη Τύπου ήταν η κόρη και οι τρεις εγγονές του υφυπουργού.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση του έναντι της πολιτικής της κυβέρνησης στο θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων και του ΣΔΙΤ (Διαχείριση Απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα) Πελοποννήσου, ο κ. Δημαράς σημείωσε τη φιλοσοφία και τις ιδιαιτερότητες της πολιτικής οικολογίας, που τον καθιστούν μέλος των Οικολόγων Πρασίνων και όχι του ΣΥΡΙΖΑ. «Η οικολογία έχει μία πάγια θέση: πρέπει γρήγορα να μεταβούμε σε μια φάση που δεν θα παίρνουμε ενέργεια από καύσιμα. Εξακολουθώ να έχω αυτή τη θέση και θα προσπαθήσω να πείσω την κυβέρνηση να μη συνεχίσει τις εξορύξεις. Αν δεν τα καταφέρω, θα παραμείνω διαφωνών». Όσο για τη διαφωνία των Οικολόγων Πρασίνων σχετικά με το ΣΔΙΤ, τη χαρακτήρισε «μάλλον μικρή» και μη ευρισκόμενη στον «πυρήνα» των διαφωνιών. Σημείωσε, δε, χαρακτηριστικά: «Αν συμφωνούσαμε σε όλα με την κυβέρνηση, δεν θα ήμασταν άλλη παράταξη. Θα ήμασταν στον ΣΥΡΙΖΑ ως συνιστώσα».

Η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης Τύπου:

«Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Να σας καλωσορίσω και να σας ευχηθώ καλό φθινόπωρο. Αν έχετε αυθαίρετο μπορείτε να το αυτοκατεδαφίσετε να μας βγάλετε από τον κόπο! Να καλωσορίσουμε τον κ. Δημαρά τον Υφυπουργό στο Υπουργείο μας, θα είναι μια μεγάλη βοήθεια στο έργο του Υπουργείου.

Έχουμε παρόντος και του κ. Φάμελλου καταλήξει σε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας και των τριών μας. Σε αδρές γραμμές ο νέος Υφυπουργός θα αναλάβει δυο μεγάλες περιοχές παρεμβάσεων που αφορούν τις αστικές αναπλάσεις και τη δασική πολιτική και ταυτόχρονα θα αναλάβει και την εποπτεία του μεγαλύτερου φορέα που έχει το ΥΠΕΝ του Κτηματολογίου. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί το Υπουργείο τη νέα περίοδο.
Εισαγωγικά να ευχηθώ καλή επιτυχία και να δώσω τον λόγο στον κ. Δημαρά.

Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Καλώς ήρθατε. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία, ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό που μου εμπιστεύτηκε αυτή τη θέση και βεβαίως τον Υπουργό, τον Γιώργο Σταθάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο, που δεν γνωριζόμαστε τώρα, μπορώ να πω είμαστε φίλοι.
Από τον τομέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είχα για την παρακολούθησης του περιβάλλοντος του Υπουργείου, ήρθα πλέον στο Υπουργείο. Έτσι γνωριζόμαστε με τους Γενικούς Γραμματείς, την κα Κλαπατσέα, έχουμε συνεργαστεί, έρχομαι σε ένα γνωστό χώρο.
Ήθελα να σας πω πως ξεκίνησε αυτή η σχέση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, παλιά ήταν Χωροταξίας, ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει καμιά φορά αξία και η ιστορία. Η πρώτη μου επαφή με το Υπουργείο εκεί που είναι τα γραφεία μου τώρα στην Αμαλιάδος, ήταν ’79-’80 Υφυπουργός Στέφανος Μάνος. Εκείνη την εποχή υπήρχε κρίση στην οικοδομή, εγώ ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός καταφέραμε και συντονίσαμε σε όλη την Ελλάδα τους μηχανικούς, τους οικοδόμους, τους επαγγελματοβιοτέχνες που είχαν σχέση με την οικοδομή γιατί υπήρχε μεγάλη κρίση και κάναμε μια Επιτροπή και τη λέγαμε ΣΕΦΕΟ (Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Εργαζομένων στην Οικοδομή).
Μεγάλες προσωπικότητες για εκείνη την εποχή ήταν ο Ευάγγελος Κουλουμπής, ο Νίκος Γρατσίας, ο Κώστας Λιάσκας, ο Κούβελας από το ΤΕΕ Βορείου Ελλάδος και ήμασταν κι εμείς νεώτεροι μηχανικοί, αλλά ήταν και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων βουλευτής του ΚΚΕ τότε, ο Μαυρουδόγλου αν τον θυμάστε.
Συντονιστήκαμε λοιπόν όλοι οι κλάδοι της οικοδομής γιατί υπήρχε πολύ μεγάλη κρίση και κάναμε πολλές συγκεντρώσεις. Μια από τις συγκεντρώσεις ήταν με ταυτόχρονο ραντεβού με τον Στέφανο Μάνο στην Αμαλιάδος. Μαζεύτηκαν χιλιάδες οικοδόμοι από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, Πανόρμου κι όλα τα στενά ακόμη και τα γιαπιά ήταν κάτι ημιτελείς οικοδομές είχαν γεμίσει οικοδόμους με τις ντουντούκες.
Εμείς ανεβαίνουμε η Επιτροπή να συναντήσουμε τον Στέφανο Μάνο και αυτοί φώναζαν συνθήματα. Ο Μάνος από σύμπτωση ήταν στο γραφείο, που εγώ τώρα είμαι ως Υφυπουργός. Και άνοιξε το παράθυρο και λέει «καλά, να συζητήσουμε αλλά αυτούς τι τους φέρατε εδώ και φωνάζουν και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε;». Έτσι λοιπόν ήταν η πρώτη επαφή με αυτό το Υπουργείο και ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα κατέληγα να καθόμουν εκεί που καθόταν ο Στέφανος Μάνος και δίπλα μετά ο Αντώνης Τρίτσης γιατί έτυχε μετά να είμαι στις Επιτροπές του Αντώνη Τρίτση.
Έτσι έχω μια ιστορική σχέση με το Υπουργείο και με τον χώρο αυτό. Εγώ συμμετέχω στην Κυβέρνηση ως εκπρόσωπος βασικά της Πολιτικής Οικολογίας και του Κόμματος των Οικολόγων – Πράσινων που ξέρουμε ότι είναι το Κόμμα του ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Ελλάδα.
Η συμμετοχή μου εδώ έχει μια ευθύνη γιατί εκπροσωπώ τόσο πολύ αυτό τον ευρύ πολιτικό χώρο που λέγεται Πολιτική Οικολογία και πραγματικά δεν το κρύβω ότι θέλουμε να περάσουμε αυτές τις ιδέες της Οικολογίας και στην κυβερνητική πολιτική και σε όλο το πολιτικό σύστημα.
Μπορώ να πω ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει περάσει αυτή η Πολιτική της Οικολογίας και έχει περάσει με έργα. Εμείς βεβαίως θέλουμε η Πολιτική της Οικολογίας να περάσει και στους άλλους τομείς: στην υγεία, στον τομέα της παιδείας που θέλουμε εκεί να αναπτυχθεί η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ποιοτικά αλλά και σε έκταση να καλύπτει όλους τους μαθητές, διότι αυτά τα κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης παρακολουθούνται από ένα μικρό ποσοστό μαθητών, αλλά και στην οικονομία.
Θέλουμε ένα προσανατολισμό των οικονομικών πόρων σε έργα και δραστηριότητες εξοικονόμησης ενέργειας, κυκλικής οικονομίας, ορθής διαχείρισης των υδάτων που είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα για να ζήσουμε από εδώ και πέρα και κυρίως οι επόμενες γενιές, αλλά και να αποκαθιστούμε σιγά - σιγά τις ζημιές που έχουν προκαλέσει στη φύση.
Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Πολιτική Οικολογία έχει ήδη αφήσει θετικό έργο. Προηγήθηκε εδώ ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος ο κ. Τσιρώνης, ο οποίος είναι παρών και τον ευχαριστώ Γιάννη που είσαι σήμερα μαζί μας. Έγινε έργο, που κάποιο που τελείωσε την περίοδο που ήταν ο κ. Τσιρώνης και κάποιο που τελείωσε μετά, στη συνέχεια που ολοκληρώθηκε και έχουμε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που έκανε ο Γιάννης Τσιρώνης και ήταν αυτό των δασικών χαρτών.
Επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ο ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) αλλά κι άλλα ζητήματα όπως ο νόμος για τη δόμηση που ολοκληρώθηκε και ψηφίστηκε επί Σταθάκη, τα ζητήματα της ανακύκλωσης και της πράσινης σακούλας που άρχισαν να δουλεύουν τότε το έφερε στη Βουλή και το ολοκλήρωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, το οποίο εισηγήθηκα εγώ στη Βουλή ως βουλευτής.
Επίσης η εθνική στρατηγική για τα δάση και ένα σωρό άλλα πράγματα όπως ήταν αντίστοιχου έργου που υπήρχε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Εμείς ως εκφραστές της Πολιτικής Οικολογίας, γιατί αυτό αισθάνομαι, δεν απευθυνόμαστε μόνο στους Οικολόγους. Απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο και στους Αριστερούς και στους Δεξιούς και στους Κεντρώους, αλλά και σε αυτούς τους πολίτες που δεν έρχονται καθόλου να ψηφίσουν, που νομίζουν ότι τα πράγματα θα πάνε από μόνα τους.
Εμείς στέλνουμε ένα σήμα κινδύνου: εάν δεν αλλάξουμε το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης θα έχουμε κατάρρευση και των οικονομιών και των κοινωνιών μας. Αυτό είναι σήμερα το πρόταγμα και το πρόβλημα που θέλουμε να αντιμετωπίσει η Οικολογία.
Η Αριστερά είχε και έχει στον πυρήνα της την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη κατανομή του πλούτου και τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά τα αιτήματα οδηγούν σε συνεκτικές, δίκαιες και δημοκρατικές κοινωνίες και είναι η βάση για να αναπτυχθούν οι οικολογικές ιδέες και πολιτικές.
Η Πολιτική Οικολογία έρχεται να προσθέσει σε αυτά τα αιτήματα, που τα αποδέχεται και τα ενσωματώνει και να τονίσει ότι αποτελεί προτεραιότητα η προστασία της ζωής στον πλανήτη μας. Οι επιστημονικές αναλύσεις αλλά και οι εμπειρικές παρατηρήσεις επισημαίνουν ότι οδηγούμαστε με βεβαιότητα σε πλήρες αδιέξοδο εάν δεν αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο ζωής αλλάζοντας το κυρίαρχο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. Τονίζουμε την ανάγκη
Να μπει φραγμός στις δυνάμεις που καταστρέφουν τον πλανήτη, το κοινό μας σπίτι.
Να τιθασεύσουμε τους διεθνείς και ντόπιους κερδοσκόπους που λειτουργούν πέρα από την ηθική και τη νομιμότητα σε βάρος των ανθρώπων και της φύσης.
Να διαπαιδαγωγήσουμε και είναι το πιο σημαντικό αυτό τη νέα γενιά για τις θεμελιώδεις αξίες της ζωής και την επιβίωση σε αρμονία με τη φύση.
Σήμερα όμως είμαστε υποχρεωμένοι να δράσουμε μέσα σε ένα συγκεκριμένο σύστημα με τα σημερινά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά δεδομένα: Ευρωπαϊκή Ένωση, οικονομική κρίση, μεταναστευτικές ροές, κλιματική αλλαγή, ερημοποίηση πολλών περιοχών και όλα αυτά που ζούμε και θα ζήσουμε εντονότερα στα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες.
Μέσα σ’ αυτά τα δεδομένα σήμερα –και λέω σήμερα και όχι αύριο- πρέπει να σώσουμε ό,τι σώζεται και ν’ αλλάξουμε όσα περισσότερα μπορούμε αποκαθιστώντας όσο είναι δυνατόν τις ζημιές που έχουν ήδη προκληθεί.
Θέλουμε επενδύσεις; Ναι, θέλουμε. Αλλά θέλουμε επενδύσεις που δε θα καταστρέφουν το περιβάλλον. Θέλουμε επενδύσεις που θα έρθουν επειδή προστατεύουμε εμείς το περιβάλλον, που χρειάζονται το περιβάλλον. Θέλουμε επενδύσεις που θα έχουν διατηρήσιμη αξία και που η αξία αυτή θα διαχέεται στην κοινωνία σε όλους και όχι σε λίγους.
Οι προτεραιότητες οι δικές μου όπως τις αισθάνομαι αλλά και η συνέχεια για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με τη συμμετοχή μας θέλουμε ν’ αφήσουμε το σημάδι, το στίγμα θα έλεγα, της πολιτικής οικολογίας με συγκεκριμένα μέτρα και νόμους. Στη γενική μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική του Υπουργείου, που βεβαίως εμείς ταυτιζόμαστε σ’ ένα πολύ μεγάλο μέρος μ’ αυτή, να προχωρήσουμε ταχύτατα και να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες.
Να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο. Ν’ αλλάξει η κατάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Να κάνω μια παρένθεση: Ακόμα το 81% των απορριμμάτων τα πάμε στην ταφή, ενώ αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη είναι πολύ χαμηλά, αλλού 10%, άντε μέσος όρος γύρω στο 50%. Να προστατεύσουμε τη φύση αλλά και τους φυσικούς πόρους, τα νερά, τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τον ορυκτό πλούτο κτλ.
Για την κλιματική αλλαγή να εφαρμόσουμε μέτρα που να υπερβούμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού. Όσο και καλή να είναι συγκριτικά με άλλες συμφωνίες, η συμφωνία του Παρισιού, δεν αρκεί ν’ αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής.
Να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις στη χωροταξία και στην πολεοδομία. Να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μεγάλο στοίχημα είναι η εκπόνηση των τοπικών χωρικών σχεδίων που είναι τα νέα γενικά πολεοδομικά σχέδια για τους 325 Δήμους της χώρας. Να συμπληρωθεί και ν’ αξιοποιηθεί το σύστημα ηλεκτρονικής πολεοδομίας, δηλαδή να μπορεί ο κάθε πολίτης απ’ το διαδίκτυο να βλέπει τους όρους δομήσεως κάθε περιοχής και κάθε δρόμου.
Αυτό υπάρχει σ’ ένα βαθμό, δεν έχει όμως ακόμα τα ιστορικά στοιχεία να δούμε και πώς ήταν προηγούμενα, αλλά και δε μπορεί να λειτουργήσει η πλατφόρμα ακόμα. Αυτό, είμαστε σε μια διαδικασία που πρέπει να γίνει. Όπως επίσης να κωδικοποιηθεί και ν’ απλουστευθεί η πολεοδομική νομοθεσία. Σα μηχανικός που έτρεχα στις Πολεοδομίες, τα παιδιά μου είναι Μηχανικοί, ξέρω τί σημαίνει αυτή η δαιδαλώδης νομοθεσία γύρω από τα πολεοδομικά θέματα.
Και βεβαίως να καθοριστούν ο οριογραμμές στον αιγιαλό κι ένα σωρό άλλα ζητήματα που έχει το Υπουργείο. Πρέπει να τα τρέξουμε, πραγματικά αυτή η κυβέρνηση έχει τη διάθεση, έχει την όρεξη, υπάρχουν βεβαίως και αντιστάσεις και η δυσκολία του χρόνου. Και πρέπει να το παραδεχθούμε.
Πρέπει να βάλουμε τάξη κι εδώ το επισημαίνω, στην εκτός σχεδίου δόμηση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κτιρίων, κατοικίες, ξενοδοχεία κτλ. Οικοδομείται ακόμα σ’ ένα άναρχο τοπίο, χωρίς δρόμους προσπέλασης, χωρίς υποδομές, χωρίς κοινόχρηστους χώρους. Έτσι είναι. Ακόμη βγαίνουν άδειες για τα προϋφιστάμενα του 2003, χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστους δρόμους, επειδή είναι στις παρεκκλίσεις της εκτός σχεδίου δόμησης.
Αυτό τον όρο τον έχουμε αλλάξει με τον τελευταίο νόμο, δε μιλάμε για εκτός σχεδίου, μιλάμε για πολεοδομημένες περιοχές και μη πολεοδομημένες περιοχές. Στόχος είναι να διαμορφώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο με το οποίο να μπορούν να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις στις εκτός σχεδίου περιοχές, για τη δημιουργία δικτύου κοινοχρήστων χώρων, δρόμοι, πλατείες κτλ., χωρίς να πρέπει να περιμένουμε 10 ή 30 χρόνια για την ένταξη στο σχέδιο πόλης ή την ολοκλήρωση των πράξεων εφαρμογής.
Γιατί δυστυχώς, έχουμε πολεοδομικά σχέδια πριν ακόμα της εποχής του Τρίτση που δούλευα εγώ σ’ Επιτροπές, που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι πράξεις εφαρμογής. Δηλαδή στην ουσία παίρνουν ατομικές πράξεις εφαρμογής, αλλά δεν έχουν ανοίξει οι δρόμοι. Δηλαδή και πάλι έχουμε φαινόμενα σαν το Μάτι κτλ. και σε περιοχές που είναι υποτίθεται νόμιμες, σχετικά νόμιμες.
Ένα ζήτημα που θέλω πραγματικά ν’ ασχοληθώ κι ευχαριστώ και τον Υπουργό που μου είπε «δούλεψε αυτό το μήνα», είναι οι αστικές αναπλάσεις. Θέλουμε να πρασινίσουν οι πόλεις, να γίνουν ανθρώπινες ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και οι πόλεις μας να μπορούν ν’ αντιμετωπίζουν τα έντονα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.
Αύξηση πρασίνου, αύξηση της υδατοπερατότητας για προστασία από πλημμύρες και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα με φυτεύσεις, χωμάτινες επιφάνειες, επιστρώσεις, με ψυχρά υδατοπερατά υλικά κτλ. Ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, πράσινες διαδρομές, μέσα σταθερής τροχιάς κτλ.
Και λέω ότι δεν πρέπει να σταθούμε και δε μιλάω μόνο εμείς ως κυβέρνηση, μιλάω ως χώρα, ως πολιτικό σύστημα, στα μέτρα και τους νόμους που υπάρχουν. Πρέπει να τολμήσουμε. Θα χρειαστούν λοιπόν τολμηρές τομές ώστε τα κέντρα των πόλεων που γηράσκουν, και υποβαθμίζονται, ν’ ανανεωθούν με νέους όρους, να μπορούν να γίνουν και να εφαρμοστούν σχέδια σε ευρύτερες περιοχές σε κλίμακα οικοδομικού τετραγώνου ή πολλών οικοδομικών τετραγώνων. Και θα σας πω πώς το αισθάνομαι αυτό και σα Μηχανικός.
Η πόλη της Αθήνας, ας σκεφτούμε περιοχές όπως είναι η πλατεία Βάθη, η Πειραιώς κτλ., πλέον αυτά τα κτίρια έχουν ηλικία 60, 70 χρόνων. Το μπετό μετά από τα 50 χρόνια, μειώνεται σταδιακά η αντοχή ανάλογα και με τις συνθήκες. Ενεργειακή συμπεριφορά αυτά τα κτίρια δεν έχουν. Οι εγκαταστάσεις έχουν παλιώσει. Η αισθητική δεν το συζητώ.
Εάν μείνουμε απαθείς και αφήσουμε την εξέλιξη να πάει μόνη της, όταν ένα-ένα που θα καταρρέει και θα βρίσκει τρόπο ο ιδιωτικός τομέας να το ξαναδομήσει θα ξαναδημιουργηθεί η παλιά πόλη με τους ίδιος όρους που έγινε αυτή η πόλη, χωρίς πράσινο, χωρίς κοινόχρηστους χώρους.
Επομένως πρέπει να δούμε συνολικά και να συζητήσουμε τί θα γίνει μ’ αυτές τις πόλεις που σαπίζουν κι αναπτύσσονται περιφερειακά. Είναι πολεοδομικό παράδοξο αυτό, η πόλη να είναι σάπια στο κέντρο και να επεκτείνεται περιφερειακά. Και βεβαίως απ’ όποια άποψη να το συζητήσουμε, λειτουργική, οικονομική κτλ., αυτό είναι παράλογο. Επομένως πρέπει να δούμε το μέλλον, γι’ αυτό εμείς οι οικολόγοι αναφερόμαστε πάντα στις επόμενες γενιές και σε αιώνες και η Πολεοδομία, σχεδιάζουμε σήμερα και τ’ αποτελέσματα τα βλέπουμε μετά από 20 χρόνια, 30 χρόνια και πολλές φορές και αιώνες.
Έτσι λοιπόν πρέπει να δούμε τί θα κάνουμε με τα κέντρα των πόλεων που γηράσκουν και αυτά τα κτίρια πλέον δε θ’ αντέχουν ούτε σε σεισμό ούτε έχουν σωστή ενεργειακή συμπεριφορά κι επομένως πρέπει να ξαναδούμε πώς αυτή η πόλη θα αναγεννηθεί μ’ ένα σχέδιο που δε θα είναι μόνο οικόπεδο-οικόπεδο.
Εξάλλου είναι τόσοι πολλοί οι ιδιοκτήτες σ’ αυτά τα κτίρια που δε μπορεί να τους βρει ακόμα και ο ιδιωτικός τομέας να κάνει συμφωνία μαζί τους, πάντως είναι ένας τομέας πρόκληση που θ’ αρχίσουμε να τον δουλεύουμε, εμείς κι εγώ στο Υπουργείο που τα ζω και τα παλεύω πάρα πολλά χρόνια και ελπίζω να έχουμε το χρόνο μαζί με την κοινωνία όμως και με τη συνεννόηση, να προχωρήσουμε και να δώσουμε την προοπτική που πρέπει.
Επίσης πρέπει να δούμε τί γίνεται με την παρέμβαση στους υφισταμένους οικισμούς αυθαιρέτων. Το έχει ήδη προχωρήσει ένα σχέδιο ο Γιώργος Σταθάκης, γιατί πρέπει να δούμε τη λειτουργικότητα, την ανθεκτικότητα των οικισμών και βεβαίως τη συμπεριφορά απέναντι σε πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες κτλ.
Παρέμβαση τέλος, και στην αισθητική των πόλεων. Η κατάσταση που ζούμε σήμερα είναι τριτοκοσμική. Είχα πάει ένα ταξίδι πριν από μια εβδομάδα στην Ευρώπη, αυτό το χάλι που έχουμε στην Αθήνα, οι αφίσες που υποτίθεται ότι διαφημίζουν πολιτιστικές εκδηλώσεις μ’ έναν απολιτίστικο τρόπο, στις κολώνες φωτισμού στις λεωφόρους, από πάνω μέχρι κάτω, που ακόμα κι όταν περπατάει ο πεζός βρίσκει μπροστά του.
Πρέπει να βάλουμε μια τάξη σ’ αυτά, στις διαφημιστικές πινακίδες στις κεραίες, στα ελενίτ, όλα αυτά τα πράγματα, να δούμε δηλαδή και την αισθητική πλευρά της πόλης.
Ήθελα να σας πω στο τέλος ότι εμείς θέλουμε να δούμε πώς θα τα κάνουμε αυτά και πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στο Υπουργείο και γενικά στους Δήμους, τις Περιφέρειες, είναι πολύ σημαντικό αυτό.
Ζητάμε υπέρβαση του παλιού τρόπου λειτουργίας, ζητάμε δημιουργική αφύπνιση, έμπνευση και πρωτοβουλία για να κάνουμε τα οράματα πραγματικότητα. να υπερβούμε τη φθορά της γραφειοκρατίας, να είμαστε όλοι καθαροί απέναντι στον ελληνικό λαό. Όχι συναλλαγή, τέρμα στην όποια διαπλοκή με συμφέροντα που υπήρξαν στο παρελθόν. Καθαρά χέρια. Είναι η σημαία μας.
Συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς φορείς. Διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, συσκέψεων, σύσταση διεπιστημονικών ομάδων εργασίας με ακαδημαϊκούς πολεοδόμους, νομικούς, δικαστές κτλ. Επίσης συνεργασία με Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Συλλόγους και την Κοινωνία των Πολιτών. Συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, συνεργασία με τους Βουλευτές και τα κόμματα.
Εκτιμώ ότι θα έχουμε άριστη συνεργασία με τους φίλους Υπουργούς Γιώργο Σταθάκη και Σωκράτη Φάμελλο. Για εμένα η άποψή μου, η φιλοσοφία μου για να έχουμε καλά αποτελέσματα είναι η συλλογική δουλειά. Συλλογική δουλειά, με αγάπη, με εκτίμηση μεταξύ μας, με αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Έχουμε να δώσουμε λογαριασμό στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Εδώ είναι τα τέσσερα εγγόνια μου! Αλλά έχουμε σε όλους τους νέους να δώσουμε λογαριασμό στις επόμενες γενιές, να δώσουμε λογαριασμό στην ιστορία αυτής της χώρας της Ελλάδας που έχει τόσο μακραίωνο πολιτισμό. Έχουμε να δώσουμε αν θέλετε και από μια άλλη άποψη λογαριασμό στο Δημιουργό της ζωής, όπως και να το πάρουμε και όπως και να το ερμηνεύσουμε. Αυτό το θαύμα της ζωής στον πλανήτη Γη το τόσο σπάνιο στο σύμπαν, πρέπει και έχουμε υποχρέωση να το προστατέψουμε.
Υπόσχομαι κυρίες και κύριοι να δώσω όλες μου τις δυνάμεις, τις γνώσεις, την εμπειρία ζωής για το καλό της πατρίδας, το καλό του ελληνικού λαού, την προστασία της φύσης και την προστασία όλης της ζωής πάνω στον πλανήτη Γη. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ο κ. Φάμελλος θα ήθελε να πει μερικά λόγια;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Και βέβαια. Νομίζω ότι άξιζε και έπρεπε να μιλήσει πρώτος ο Γιώργος Δημαράς γιατί τον καλωσορίζουμε, γιατί είναι και το πρόσωπο το οποίο παρουσιάζεται σε εσάς και πολιτικά και ως πρόσωπο εννοώ στους διαπιστευμένους, αλλά σε όλο το δυναμικό και τα στελέχη του Υπουργείου μας.
Να πω ότι εμείς όλοι εν συνόλω και τον καλωσορίζουμε και τον αγαπάμε και πιστεύουμε ότι θα τα πάμε πάρα πολύ καλά και γι' αυτό είναι εδώ πολλά στελέχη και όλη η πυραμίδα συνεργασίας, γιατί εμείς δεν έχουμε άλλου είδους πυραμίδες παρά μόνο συνεργασίας, είναι οι Γενικοί μας Γραμματείς, είναι ο προηγούμενος αναπληρωτής Υπουργός και συνάδελφος βουλευτής ο Γιάννης Τσιρώνης, αναφέρομαι στην κα Κλαπατσέα και την κα Βαριτάκη, είναι ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ανακύκλωσης και πάρα πολλά στελέχη που μπορεί να ξεχνάω, αλλά είμαστε όλοι εδώ.
Είμαστε όλοι εδώ γιατί και ο ανασχηματισμός έδειξε ότι πρέπει να είμαστε όλοι εδώ. Η επιλογή αυτή η πολιτική του ανασχηματισμού είναι και ένα μήνυμα ότι η πολιτική περιβάλλοντος, η πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι μια πολιτική την οποία η Κυβέρνηση την εμπιστεύεται και την ενισχύει. Αυτό σημαίνει ότι ο Γιώργος Δημαράς είναι εδώ μαζί μας για να ακολουθήσουμε ένα δρόμο που είναι δοκιμασμένος, αλλά έχει και πολλές απαιτήσεις.
Είναι η πρώτη συνέντευξη που κάνουμε μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και είμαστε όλοι μαζί έτσι εδώ. Δεν μπορεί να μείνει έξω από τη συζήτηση το ότι πλέον το Υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει μια συνέντευξη Τύπου με το νέο του Υφυπουργό εκτός προγράμματος. Η χώρα μας περπατάει, δημιουργεί, προοδεύει πιο ελεύθερα, πιο δυνατά και είμαστε εδώ πιο δυνατοί για να το αποδείξουμε.
Πρέπει να σας πω ότι αυτό το είπα γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρούμε ότι έχει συμβάλλει σε μεταρρυθμίσεις που στήριξαν την έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά στηρίζουν την Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Μεταρρυθμίσεις που κάνουν την Ελλάδα συνολικά καλύτερη και πιο σημαντική θα έλεγα και διεθνώς.
Οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες αναφέρθηκε ο Γιώργος Δημαράς έχουν χαρακτηρίσει την περίοδο αυτή, αυτή την τριετία. Οι δασικοί χάρτες, το Κτηματολόγιο, η οριοθέτηση του αιγιαλού που τελειώνει το ’18, το Παρατηρητήριο δόμησης, το ηλεκτρονικό Μητρώο αποβλήτων, το ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό Μητρώο και η περιβαλλοντική αδειοδότηση μέσω διαδικτύου, οι ελεγκτές δόμησης, η ηλεκτρονική άδεια οικοδομική άδεια, οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, η ανακύκλωση όλα αυτά είναι ταυτότητα της Ελλάδας. Είναι δρομολόγιο για να βγούμε από το πρόγραμμα, αλλά είναι δρομολόγιο για μια Ελλάδα η οποία προοδεύει και δημιουργεί.
Και σε αυτή την προσπάθεια επιλέξαμε -επέλεξε ο Πρωθυπουργός προφανώς πρώτα απ' όλα- να έχουμε μια πολύ δυνατή συνεργασία και από τη μεριά τη δική μας πέρα από το καλωσόρισμα στο Γιώργο Δημαρά και την ευχή για την καλύτερη επιτυχία, την οποία εμείς τη συνεργασία την είχαμε έτσι κι αλλιώς διότι είχε και την ευθύνη και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο για το συντονισμό αυτό και συνεργαστήκαμε πάρα πολύ, πέρα από τις εισηγήσεις που έκανε στα περιβαλλοντικά νομοσχέδια που είχαμε έτσι κι αλλιώς συνεργασία. Αυτή τη συνεργασία εμείς δεν την ευχόμαστε μόνο, αλλά δείχνουμε ήδη με τις επιλογές τις οποίες ανακοίνωσε ο Υπουργός σε ποιους τομείς δίνουμε το μεγαλύτερο βάρος και θέλουμε και ισχυρή ενίσχυση.
Προφανώς το θέμα του Κτηματολογίου με τα γεωχωρικά δεδομένα είναι ίσως το μέλλον της αποτύπωσης όλων των μεταρρυθμίσεων και της εξυπηρέτησης και της ανάπτυξης και της κοινωνίας και της οικονομίας και δίνουμε ιδιαίτερο βάρος σε αυτό.
Το ζήτημα των αστικών αναπλάσεων δεν είναι στο δικό μου πεδίο αλλά νομίζω ότι αναφέρθηκε έτσι κι αλλιώς ο Γιώργος Δημαράς που έχει και πολύ μεγάλη σχέση και επαγγελματικά και επιστημονικά με το θέμα της αναζωογόνησης των πόλεων, μιας κι εκεί είναι ο πυρήνας και της οικονομίας και της κοινωνίας.
Θα ήθελα όμως να αναφερθώ σε κάποια θέματα τα οποία μαζί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ακόμη καλύτερα και να δυναμώσουμε. Το κομμάτι της δασικής πολιτικής με τη νέα δασική στρατηγική η οποία είναι σε βάση πλέον ολοκλήρωσης είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο θα ενώσουμε δυνάμεις, διότι θα κάνουμε πλέον πράξη την παραγωγική ανασυγκρότηση μέσα από τα δάση και την επιστροφή οικονομίας αλλά και προστασίας στα δάση.
Και σε αυτό τον τομέα θα συνεργαστούμε ιδιαίτερα και στο οικονομικό εργαλείο, στον οικονομικό βραχίονα της δασικής πολιτικής, το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για όλη τη δασική πολιτική, που έχουμε συγκεκριμένο βραχίονα υλοποίησης εδώ, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν κι άλλοι τομείς που θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε και το κάναμε και πριν στο πλαίσιο των αστικών αναπλάσεων, τα θέματα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και τα θέματα όλων των παρεμβάσεων που συνδέουν περιβάλλον με ανάπτυξη και λειτουργία ανθρωπογενή, όπως παραδείγματος χάριν τα ορεινά και πεζοπορικά μονοπάτια. Είναι τομείς στους οποίους πιστεύω θα έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία και θα ανοίξουμε μαζί καινούργια κεφάλαια.
Να σας πω κάποιους τίτλους της επικαιρότητας για τα θέματα στα οποία θα δουλεύουμε από εδώ και μπρος. Αυτή η εβδομάδα είναι συμβολικά σημαντική διότι έχουμε την επίσημη έναρξη όλων των μελετών των δασικών χαρτών που είχαν απομείνει για να ολοκληρωθεί στο 100% το θέμα των δασικών χαρτών. Εγκαταστάθηκαν επίσημα οι ανάδοχοι σε όλη την Ελλάδα, δούλευαν βεβαίως εδώ και αρκετό καιρό αλλά η επίσημη εγκατάσταση έγινε αυτή την εβδομάδα.
Υπάρχει πλέον και η προκήρυξη του Κτηματολογίου για 100 νέα στελέχη. Γι' αυτό που έχουμε αναλάβει να ολοκληρώσουμε 70 δασολόγοι και 30 δασοπόνοι, για τη λειτουργία των Επιτροπών αντιρρήσεων. Ολοκληρώνεται στις 10 του μήνα μια φάση ανάρτησης σημαντική περίπου το 12% της χώρας και τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε και την Ανατολική Αττική στις αναρτήσεις και άλλες σημαντικές περιοχές.
Ενώ πρόσφατα με την περιοδεία και του Πρωθυπουργού στο Μάτι είδαμε ότι ο άξονας της δασικής πολιτικής μπορεί να λειτουργεί και ως πρόληψη πλέον για σημαντικές δραστηριότητες. Επειδή δεν ήσασταν όλοι ίσως στην επίσκεψη αυτή, πρέπει να σας πω ότι οι δασικές Υπηρεσίες ολοκλήρωσαν τις αντιδιαβρωτικές και αντιπλημμυρικές μελέτες και στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής και στην περιοχή της Δυτικής Αττικής και μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα εγκριθούν χρηματοδοτήσεις 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Ανατολική Αττική και 13,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Δυτική Αττική, ώστε να είναι ασφαλείς οι περιοχές αυτές μετά από αυτό το ισχυρό και τραγικό χτύπημα το οποίο είχαμε με την πυρκαγιά στο τέλος Ιουλίου.
Τα υπόλοιπα αν θέλετε μπορούμε να τα συζητήσουμε στη συνέχεια. Αυτό που όλοι ευχόμαστε και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε είναι να έχουμε ακόμη πιο σημαντικά θετικά, προοδευτικά και περιβαλλοντικά βήματα γιατί γνωρίζουμε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι το καλύτερο πολιτικό και αναπτυξιακό εργαλείο που έχει και η χώρα μας αλλά και υφήλιος.
Σας ευχαριστώ πολύ, Γιώργο δύναμη, συγχαρητήρια και καλή επιτυχία σε ό,τι προσπαθείς να πραγματοποιήσεις.

Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Υπάρχουν ερωτήσεις; Παρακαλώ εσείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Όπως από την αρχή στην Κυβέρνηση εκπροσωπώ το χώρο της Πολιτικής Οικολογίας και το Κόμμα των Οικολόγων Πράσινων. Η Οικολογία και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και το Κόμμα των Οικολόγων Πράσινων έχει μια θέση: πρέπει πολύ γρήγορα να μεταβούμε στην εποχή που την ενέργεια δεν θα την παίρνουμε καίγοντας καύσιμα, είτε υγρά είτε στερεά. Και επομένως στον πυρήνα της Πολιτικής Οικολογίας είναι να μην κάνουμε πλέον εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Αυτή η θέση είναι θέση αρχής, την υποστήριξα στη Βουλή όταν ήρθαν οι συγκεκριμένες συμβάσεις. Η χώρα και όλο το πολιτικό σύστημα μπορώ να πω ότι ήταν αντίθετο με την άποψη της Οικολογίας, εδώ είναι διακριτή η άποψη της Οικολογίας είναι πιο τολμηρή, πιο αποφασιστική σε αυτά τα ζητήματα. Συνεχίζω να έχω αυτή την άποψη, θα προσπαθήσω να πείσω όσο μπορώ την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε άλλες εξορύξεις, αλλά αν προχωρήσει, πάλι η θέση μας δεν αλλάζει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για τη ΔΕΗ νομίζω ότι όλοι είσαστε ενήμεροι ότι η ΔΕΗ είναι μια εισηγμένη εταιρεία, έχει μια στρατηγική ανοίγματος στα Βαλκάνια, αυτή ήταν μια εξαγορά που την έκανε τον περασμένο χρόνο, απόλυτα θεμιτή, με αξιολογήσεις και για την εταιρεία και για όλα αυτά. Απορώ τί θυμάται τώρα η Νέα Δημοκρατία, στην κυριολεξία. Μάλλον έχει ξεμείνει από επιχειρήματα και έχει ανοίξει το ντουλάπι και προσπαθεί ν’ ανασύρει καμιά υπόθεση, να δημιουργήσει ένα θόρυβο, δεν ξέρω τί.
Η κυβέρνηση όπως ξέρετε δεν επεμβαίνει ούτε εγκρίνει ούτε απορρίπτει. Έγινε Γενική Συνέλευση μετά, οι μέτοχοι έχουν εγκρίνει τη συγκεκριμένη εξαγορά, απορώ πραγματικά πώς θα θυμάται τώρα ξαφνικά η Νέα Δημοκρατία, το λέω ειλικρινά.

Χ. ΚΟΛΩΝΑΣ («ΤΑ ΝΕΑ», «Εuro2day»): Άρα κ. Δημαρά, στηρίζετε τις κινητοποιήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στην περιοχή των Ιωαννίνων, που είναι αντίθετες οι Ομάδες Εργασίας στις έρευνες υδρογονανθράκων;
Θα ήθελα κ. Υπουργέ κι από σας ένα σχόλιο για το θέμα των ερευνών των υδρογονανθράκων, αν θα συνεχίσετε το πρόγραμμα που έχετε ανακοινώσει. Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, τα είπαμε, στη Βουλή τα ξαναείπαμε. Υπάρχει μια καταστατική διαφωνία στο θέμα αυτό, το γνωρίζουμε. Ούτε εμείς είπαμε «ελάτε να στηρίξετε και να σηκώσετε σημαία», υπάρχει μια καταστατική διαφωνία, το γνωρίζουμε, η Πολιτική Οικολογία έχει σαφείς θέσεις στο συγκεκριμένο θέμα, με σεβασμό στη διαφορετική μας άποψη χειριζόμαστε αυτά τα θέματα. Δε νομίζω ότι μας εμπόδισαν στο παρελθόν, τί να επιλύσουμε;

Χ. ΚΟΛΩΝΑΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου).

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν τρομάζει τίποτα τους επενδυτές, είναι μια συγκροτημένη κυβέρνηση, έχει μια πολιτική, έχουμε θέματα στα οποία υπάρχουν καταστατικές, απόλυτα σεβαστές, και στη Βουλή είχε γίνει συζήτηση όταν έγινε η επικύρωση κάποιων συμβάσεων υδρογονανθράκων, επαναλαμβάνω είναι απόλυτα θεμιτή, δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθούμε να εκμαιεύσουμε κάτι άλλο, γιατί δεν υπάρχει.

Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Το ίδιο θα επαναλάβω κι εγώ. Είναι γνωστή η θέση του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, στηρίζουμε αυτές τις κινητοποιήσεις, εγώ πήγα στις κινητοποιήσεις στα Γιάννενα, δεν αλλάζουμε πολιτική, το ξέρει ο Υπουργός, θα ήμαστε ίδιο κόμμα αν είχαμε τις ίδιες αρχές και αξίες. Το πρόγραμμα της Πολιτικής Οικολογίας, είναι διαφορετικό από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορετικό από το πρόγραμμα όλων των κομμάτων και χαοτικές οι διαφορές από τη Νέα Δημοκρατία και το νεοφιλελευθερισμό.
Αλλά οπωσδήποτε αν ταυτιζόμασταν, θα είχαμε ενταχθεί και θα ήμαστε μια παράταξη, μια συνιστώσα και δε θα είχαμε τελειώσει. Όχι. Η Πολιτική Οικολογία έχει δικό της πρόγραμμα, δικές της αρχές και υπάρχει διαφορά με το πρόγραμμα της Αριστεράς.

κα ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Έχετε πει ότι υπάρχει μια Επιτροπή η οποία προετοιμάζει το νόμο για τις οικιστικές πυκνώσεις. Θέλω να ρωτήσω πού βρίσκεται και αν μπορείτε να μας δώσετε δύο κουβέντες για το πού πάτε αυτό το θέμα, τί σκοπεύετε να κάνετε, έχει δει το φως της δημοσιότητας ένα draft αυτού του νόμου, όπου έτσι σα γενική εντύπωση καταλαβαίνω ότι πάμε σε μια λογική σαν το νόμο για τ’ αυθαίρετα, δηλαδή ότι νομιμοποιούμε σε κάποιες περιπτώσεις αυτούς τους οικισμού, οπότε ανακεφαλαιώνοντας θέλω να μας πείτε πότε θα παρουσιάσετε αυτό το νόμο και ποιες είναι οι γενικές αρχές του, αν μπορείτε να μας πείτε δυο τρία πράγματα.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είναι γνωστό, το έχουμε πει ότι θα υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία για τις οικιστικές πυκνώσεις από την κυβέρνηση η οποία θ’ ανακοινωθεί το φθινόπωρο, πιθανολογώ και εντός του Σεπτεμβρίου. Δεν υπάρχει ακόμα τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας σε σχέδιο νόμου, άρα οτιδήποτε έχει δει το φως της δημοσιότητας δεν αποτελεί τη δήλωση της πολιτικής ηγεσίας, δεν το έχουμε συζητήσει με τον Υπουργό, πολύ δε περισσότερο και με τον υφυπουργό που ήρθε τώρα, θα υπάρχει όμως αυτή η πρωτοβουλία.
Έχουμε αυτή τη δέσμευση και αυτή η δέσμευση πρέπει να πούμε ότι έτσι ολοκληρώνεται η νομοθετική πρωτοβουλία των δασικών χαρτών. Η πρωτοβουλία για τις οικιστικές πυκνώσεις η νομοθετική, προφανώς θ’ απαντά στο ότι θα εφαρμοστεί η νομοθεσία η δασική σε όλες τις περιοχές. Δεν αποτελεί η οικιστική πύκνωση εξαίρεση από την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας.
Αυτό θα προβλέπεται και στο νόμο, προφανώς θ’ αφορά και θέματα δόμησης, αλλά όχι πολεοδόμησης, να είναι διευκρινισμένο, γιατί κάποιοι μπορεί να παρανοήσουν, εγώ είμαι αρκετά ακριβής στην ορολογία, άρα θα πρέπει να προβλέπει τί γίνεται με κτίρια τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που ανήκουν στη δασική νομοθεσία, αλλά μπορώ να σας πω τη δική μου πολιτική πρόταση, για να μην πείτε ότι δεν απάντησα επί της ουσίας, ότι η νομοθεσία για τις οικιστικές πυκνώσεις, δε θα παραβιάζει τους κανόνες του περιβάλλοντος, τους κανόνες προστασίας και δε θα επιτρέπει επίσης να παρερμηνεύεται η οικιστική πύκνωση και να μην εφαρμόζεται ακριβώς η νομοθετημένη πλέον Υπουργική Απόφαση του Γιάννη Τσιρώνη την οποία έχουμε κάνει νόμο σε δεύτερο χρονικό βήμα.
Άρα θα υπάρχει ένας αυστηρός έλεγχος της νομιμότητας, ας το πούμε έτσι, των οικιστικών πυκνώσεων και δεύτερον, των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών διότι δε μπορεί προφανώς, να πω ένα παράδειγμα ένας πυρήνας δρυμού να περιλαμβάνει και τακτοποίηση κτιρίων. Θα υπάρχουν λοιπόν περιβαλλοντικοί κανόνες και προφανώς θα υπάρχει μετά μια διαδικασία που θα επιλύει για χιλιάδες περιπτώσεις και θα έλεγα μια διαδικασία που έχει αντιστοίχιση με τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήραμε στο θέμα των αυθαιρέτων, υπάρχει μια συνάφεια δηλαδή.
Αν θυμάστε τη νομοθετική πρωτοβουλία του Γιώργου Σταθάκη στ’ αυθαίρετα και την παραλαβή συναρμοδιότητας που κάναμε, αφορούσε περιοχές που είναι σε ρέματα περιοχές που είναι στον αιγιαλό ή στη ζώνη παραλίας, είναι περιοχές ειδικού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και φορτίου που προφανώς θα είμαστε συμβατοί με αυτή την πολιτική πρωτοβουλία. Θα είναι λοιπόν μια συμβατή πολιτική πρωτοβουλία που θα έχει όμως επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος και δε θα δημιουργεί προφανώς τα προβλήματα που δυστυχώς ζήσαμε και συνέβαλλαν σ’ ένα βαθμό και στ’ αδιέξοδα της Ανατολικής Αττικής ή και της Δυτικής Αττικής.
κα ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχουν βγει οι αρμοδιότητες σε ΦΕΚ και δεύτερον, αν έχετε να μας πείτε τίποτα περισσότερο για το πρόγραμμά σας για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων, αν υπογράφηκε η σύμβαση για τη δική σας εργολαβία κλτ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ΦΕΚ θα βγει τις επόμενες μέρες προφανώς. Τώρα για το πρόγραμμα των κατεδαφίσεων το ξέρετε ότι είναι εντατικό, υπεγράφη μια σύμβαση απευθείας, βγαίνει ο διεθνής διαγωνισμός στις επόμενες μέρες που θα είναι πολύ περισσότερα τα χρήματα και τα κτίρια που θα περιληφθούν, θα συνεχίσει το πρόγραμμά της η Αποκεντρωμένη με ανανέωση νέων συμβάσεων, άρα θα εντατικοποιηθεί ο ρυθμός ο οποίος είναι ήδη πολύ ικανοποιητικός μέχρι στιγμής, θα εντατικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες και νομίζω ότι μάλλον έχουν πεισθεί οι πάντες ότι η κυβέρνηση το εννοεί ότι τη δέσμευση την οποία έκανε, θα την ολοκληρώσει σε χρόνο ρεκόρ.

Μ. ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ («ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»): Η ερώτησή μου αφορά τον κ. Φάμελλο γιατί πέρασα τις τελευταίες τέσσερις μέρες στην Κέρκυρα. Ξέρετε τι γίνεται εκεί; Στην Κέρκυρα τα σκουπίδια έχουν πνίξει το νησί, τα αεροπλάνα κατεβαίνουν οι τουρίστες οι οποίοι φεύγουν πίσω, το νησί αν πηγαίνει καλά τουριστικά είναι επειδή είναι πανέμορφο, παρά το ότι βρωμάει παντού. Και ο λόγος είναι γιατί ο ΧΥΤΑ έχει ξεχειλίσει, ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου δεν μπορεί να σηκώσει άλλα σκουπίδια.
Οι κάτοικοι αναρωτιούνται γιατί δεν πηγαίνει ο Επιθεωρητής Περιβάλλοντος να διαπιστώσει τι συμβαίνει εκεί και αυτό που έχει γίνει είναι ότι ο Δήμαρχος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση σταμάτησε την τοπική μονάδα ολοκληρωμένης επεξεργασίας απορριμμάτων από τότε που ανέλαβε το ’15-’16 και προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με λύσεις πολύ πρόχειρες και απ' ευθείας αναθέσεις που φαντάζομαι είναι το χειρότερο.
Ο λόγος που σταμάτησε ο διαγωνισμός για ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων ήταν επειδή φαντάζομαι η κεντρική πολιτική δεν ήθελε αυτού του είδους τα εργοστάσια ειδικά στην αρχή όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ η λογική ήταν ότι πρέπει να τα κάνει ο Δήμος ή το κράτος. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος δεν είχε κανένα άλλο σχέδιο για να λύσει το πρόβλημα και ξεχειλίζει σκουπίδια το νησί.
Φυσικά είναι πάρα πολύ άσχημο για τον ΧΥΤΑ ο οποίος έχει ολοκληρωθεί η ανθεκτικότητά του σε σκουπίδια εδώ και πολύ καιρό και δεν μπορεί να πάρει όλα τα σκουπίδια του νησιού και πηγαίνουν αποσπασματικά. Δεν ξέρω πόσο είναι σε γνώση σας αυτή η κατάσταση και ποια είναι η γνώμη σας.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ίσως χρειαστεί να σας κουράσω λιγάκι γιατί πρέπει να διορθώσω και κάποια θέματα τα οποία βάλατε στην ερώτηση, προφανώς δεν είστε υποχρεωμένη να γνωρίζετε όλο το background της Κέρκυρας.
Προφανώς και έχουμε γνώση και το παρακολουθούμε με συναρμοδιότητα βέβαια με το Υπουργείο Εσωτερικών και με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού για τη διαχείριση αποβλήτων. Έχουμε κάνει αρκετές συσκέψεις και με το Δήμο και με την Περιφέρεια στο Υπουργείο Εσωτερικών και εγώ προσωπικά, με τον κ. Σκουρλέτη βέβαια με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Στην Κέρκυρα υπήρχε πράγματι ένα μεγάλο ζήτημα διότι δεν υπήρχε σχέδιο το οποίο να αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή στρατηγική και η Κέρκυρα όπως και όλη η Ελλάδα μετά τον εθνικό σχεδιασμό έπρεπε και ολοκλήρωσε περιφερειακό σχεδιασμό, τα Ιόνια Νησιά, ο οποίος αδειοδοτήθηκε και περιβαλλοντικά και ήταν σε αντιστοιχία και με την Οδηγία του 2008 για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή. Διότι τα πολιτικά και επιχειρησιακά σχέδια των προηγούμενων Κυβερνήσεων, πρέπει να το ομολογήσουμε, δεν ήταν σε συνάφεια με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η Κέρκυρα επίσης έχει δυο περιπτώσεις όχι απλά δεν έχουν πάει Επιθεωρητές, είναι το ακριβώς αντίθετο. Έχουμε περιπτώσεις και καταδίκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δηλαδή έχουν γίνει και έλεγχοι και υπάρχουν καταδίκες της χώρας και για το Τεμπλόνι, αλλά και για την επαπειλούμενη τουλάχιστον υπάρχει και μια απειλή μια αμφισβήτηση της χρηματοδότησης για το ΧΥΤΑ Λευκίμμης ο οποίος είχε κατασκευαστεί και δεν λειτουργούσε.
Άρα δυο ευρωπαϊκά ζητήματα έντονα τα οποία τα γνωρίζουμε, σε υψηλότατο επίπεδο θέματα παραβάσεων τα οποία προφανώς είναι εν γνώσει μας και έχουν επιλυθεί μέσα από τον περιφερειακό σχεδιασμό. Ο περιφερειακός σχεδιασμός λοιπόν έλυνε τα ζητήματα παραβατικότητας στα Ιόνια ή στην Κέρκυρα εν προκειμένω και έβρισκε λύσεις οι οποίες είχαν άμεσο στάδιο και μεσοπρόθεσμο.
Στο άμεσο στάδιο είναι η ενδιάμεση διαχείριση η οποία δεν έχει σταματήσει. Υπάρχει μια μονάδα ενδιάμεσης διαχείρισης δεν μπορούμε να την πούμε ολοκληρωμένη, είναι αυτές οι γρήγορες επιλογές οι οποίες γίνονταν και έγιναν και σε άλλες περιοχές. Θυμάμαι τώρα την ενδιάμεση της Ηλείας, Γιάννη, που είχες αναλάβει και την πρωτοβουλία εσύ.
Αντίστοιχη μονάδα είχε εγκατασταθεί η οποία προφανώς μπορεί να λειτουργεί νόμιμα αλλά όχι προφανώς ως ΧΥΤΑ Τεμπλονίου διότι δεν είναι πια νόμιμη λειτουργία και δεν ξέρω αν μπορεί να χαρακτηρίζεται και ως ΧΥΤΑ εφόσον έχει υπερβεί οποιαδήποτε όρια αδειοδότησης ή λειτουργίας και υπάρχει και η ευρωπαϊκή καταδίκη.
Για το ζήτημα αυτό υπήρχε η επιλογή από την Αυτοδιοίκηση που έχει την αρμοδιότητα της μεταφοράς των δεματοποιημένων απορριμμάτων στο χώρο υγειονομικής ταφής της Λευκίμμης, για τον οποίο εμείς είχαμε δεσμευτεί ότι δεν θα λειτουργήσει ως ΧΥΤΑ αλλά θα λειτουργήσει μόνο ως χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, δηλαδή τα απορρίμματα μετά την προσωρινή επεξεργασία την ενδιάμεση λύση και δεματοποιημένα, προς το παρόν πηγαίνουν εκεί.
Μάλιστα πρέπει να σας πω ότι υπήρχαν πολλές αναθέσεις πράγματι για μεταφορικά μέσα και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες διαχείρισης έτσι ώστε να μεταφερθούν και να εκτονωθεί το υπερβάλλον φορτίο στο Τεμπλόνι και να πηγαίνουν στη Λευκίμμη όπως και έγινε όλο το καλοκαίρι και το παρακολουθούσαμε σε εβδομαδιαία βάση, με αναφορές συγκεκριμένες και διυπουργικά και με τον Υπουργό Επικρατείας, αλλά και με τον Υπουργό Εσωτερικών και πολλές φορές με το Δήμαρχο εδώ στην Αθήνα.
Δεν έχει σταματήσει η τοπική μονάδα. Η διαδικασία μάλιστα από τη μεριά μας έχει ενισχυθεί διότι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και για χώρο υγειονομικής ταφής καινούργιο για το μετά τη Λευκίμμη, για να είμαστε συνεπείς και προς τους πολίτες της νοτίου Κέρκυρας διότι θα υπάρχει και νέος χώρος υγειονομικής ταφής. Δεν θα μεταφέρεται δηλαδή όλο το περιβαλλοντικό φορτίο, παρ' ότι στη Λευκίμμη έχουν δεσμευτεί δεν θα μεταφέρεται κλάσμα που μπορεί να αξιοποιηθεί, κλάσμα που μπορεί να κομποστοποιηθεί, ή κλάσμα που δεν έχει επεξεργαστεί.
Και υπάρχει επίσης έγκριση χρηματοδότησης και για μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, έχουν όλα αυτά εγκριθεί και είναι στη διάθεση της Αυτοδιοίκησης της Πρωτοβάθμιας βασικά με την επίβλεψη της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Άρα από τη μεριά μας και χρηματοδοτήσεις και πολιτικές και επίβλεψη και προφανώς υπάρχουν και προφανώς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αποσοβήσουμε και πρόστιμα τα οποία δυστυχώς σωρεύτηκαν στην περιοχή.
Γιατί το πρόστιμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το Τεμπλόνι αφορά σαφέστατα τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και καμία χρονική περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης, μιας και έστω και με περιορισμένα βήματα στην αρχή όχι ολοκληρωμένα, αλλά σίγουρα με ολοκληρωμένα στα πλαίσια των μελετών, εμείς θα λάβουμε πρωτοβουλίες για να λύσουμε το πρόβλημα της Κέρκυρας.
Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε εμείς. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια διακοπή αποκομιδής στην τελευταία εβδομάδα γι' αυτό δεν μπορώ να σας απαντήσω, αυτό δεν το ξέρω γιατί δεν είμαι εγώ εκεί. Ξέρω όμως και έχουμε πλήρη εικόνα για τα ζυγολόγια μεταφοράς δεματοποιημένων και στην Λευκίμμη και πλέον στη μονάδα ενδιάμεσης διαχείρισης του Τεμπλονίου και αυτά τα παρακολουθούμε, έχουμε report δηλαδή το οποίο το έχουμε σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Κ. ΛΙΑΛΙΟΣ: Θέλω να ρωτήσω κατ' αρχήν για τις αρμοδιότητες του κ. Δημαρά. Στο θέμα των αστικών αναπλάσεων οι αρμοδιότητες του κ. Δημαρά θα είναι σε θεσμικό επίπεδο; Θα αφορούν παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο ή θα του ανατεθεί η παρακολούθηση συγκεκριμένων project που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, όπως το Ελληνικό από πλευράς Υπουργείου, εκεί που εμπλέκεται το Υπουργείο.
Δεύτερο θέμα. Ο κ. Δημαράς θα έχει και τους δασικούς χάρτες ή μόνο το Κτηματολόγιο; Ή παραμένουν οι δασικοί χάρτες στον κ. Φάμελλο;
Και κάτι επειδή το ανέφερε ο κ. Φάμελλος. Θέλω από τον κ. Φάμελλο να είναι λίγο πιο συγκεκριμένος στο ποια είναι η κατεύθυνση όλης αυτής της ρύθμισης που προετοιμάζεται για τις οικιστικές πυκνώσεις. Γιατί από τη μια πλευρά λέμε ότι κατεδαφίζουν αυθαίρετα, από την άλλη πλευρά λέμε ότι τακτοποιούμε αυθαίρετα σε δάση. Πως συμβιβάζεται η ύπαρξη αυθαιρέτου σε δάση, με τη δασική νομοθεσία που λέτε ότι θα συνεχίσει να υφίσταται; Είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματι και θέλω να ξέρω πως θα τα συμβιβάσουμε.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Νομίζω ότι οι αρμοδιότητες σε κάποιους τομείς θα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κ. Δημαρά: αστικές αναπλάσεις, το Κτηματολόγιο και πολλά άλλα θέματα, σε κάποιους άλλους θα είναι συναρμοδιότητες αλλά οι περιοχές στις οποίες θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα ή συναρμοδιότητα θα είναι προσδιορισμένες.
Μετά βεβαιότητας δηλαδή οι αστικές αναπλάσεις και το Κτηματολόγιο και διάφορα άλλα θέματα θα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κ. Δημαρά. Σε κάποιες άλλες στα δασικά και τα λοιπά θα υπάρχει και συναρμοδιότητα. Μόνο τα νομοθετικά όπως ξέρετε λόγω θεσμικού, τα διατηρεί ο Υπουργός. Άρα όλο το άλλο περνάει στην αποκλειστική αρμοδιότητα, τις εκχωρώ όλες.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρο, το είπε έτσι κι αλλιώς ο Υπουργός και με την αποκλειστική αρμοδιότητα που θα έχει ο κ. Δημαράς στο Κτηματολόγιο διευκρινίστηκε αυτό που ρωτήσατε. Δεν είναι στη Δασική Πολιτική οι δασικοί χάρτες, είναι σε άλλη Διεύθυνση. Γιατί στη Δασική Πολιτική θα έχει την αρμοδιότητα ο κ. Δημαράς.
Ξεκαθάρισα ότι η Ελλάδα θα έχει πολύ σύντομα δηλαδή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα το έχουμε τελειώσει ελπίζω το θέμα της δασικής στρατηγικής, την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής τη δασική πολιτική πιθανά και με νέες προδιαγραφές για τις διαχειριστικές μελέτες των δασών, όλα αυτά θα είναι στο ΦΕΚ στην αρμοδιότητα του κ. Δημαρά.
Το επόμενο ερώτημα νομίζω ότι το απάντησα σχετικά με τη φιλοσοφία των οικιστικών πυκνώσεων. Δεν ξέρω αν πρέπει να το ξαναπώ, η εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας στο 100% της χώρας είναι υποχρέωσή μας συνταγματική, δεν μπορούσε να γίνει και αλλιώς. Αυτό θα κάνει ο νόμος των οικιστικών πυκνώσεων. Δεν είναι πολεοδομικό εργαλείο, επίσης θα τηρήσει τη συνέπεια με τις αρχές που έχουμε δηλώσει και με τις νομοθετικές ρυθμίσεις πρόσφατα για τ’ αυθαίρετα, για τις περιοχές προστασίας. Σας είπα, δε θα μπορούσε π.χ. να λυθεί σε μια περιοχή NATURA, τακτοποίηση δασικού αυθαιρέτου ή σ’ έναν εθνικό δρυμό ή σ’ ένα ρέμα. Λέω κάποια παραδείγματα, δηλαδή να είναι και δασικό, να είναι και ρέμα.
Τα υπόλοιπα ζητήματα, υπάρχει συγκεκριμένη ρύθμιση για το πώς θα λυθούν. Δεν έχει έρθει ακόμα στην πολιτική ηγεσία, σας το είπα. Άρα δεν υπάρχει καμία αυτή τη στιγμή πολιτική δήλωση του Υπουργείου, πέρα από το τί είναι. Δεν είναι πολεοδόμηση, είναι εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας και θα λύσει προβλήματα ώστε να μην υπάρξουν ποτέ ξανά τέτοια ελλείμματα στη χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παραμένει λίγο αφηρημένο, έχει δίκιο ο συνάδελφος από την «Καθημερινή» το πλαίσιο, απλώς σημειώνω τί καταλαβαίνουμε κι εμείς. Εκτός από την πολιτική διαφωνία στους υδρογονάνθρακες, εξ όσων γνωρίζω οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν και μια άλλη προγραμματική διαφωνία με την κυβέρνηση που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Θα υποστηρίξει ο νέος Υφυπουργός τη διαχείριση των απορριμμάτων για παράδειγμα στην Πελοπόννησο στην εφαρμογή της πολιτικής του Υπουργείου και του νέου εθνικού σχεδιασμού; Ένα αυτό. Είπε ο κ. Φάμελλος ότι τελείωσε το πρόγραμμα και είμαστε σε μια καινούργια φάση. Θα ήθελα να δω αν αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους που έχει ήδη συγκεντρώσει το Πράσινο Ταμείο, τα 2,5 δις από αύριο ή από σήμερα αφού έχει τελειώσει το πρόγραμμα.
Αν θέλετε να μας πείτε ποια είναι η βασική πρόταση που κάνατε στον Πρωθυπουργό για εξαγγελία από τη ΔΕΘ, αν θέλετε να μας δώσετε κάποια είδηση και τέλος, κ. Δημαρά είπατε ότι σκοπεύετε να προτείνετε ένα πλαίσιο για αστικές αναπλάσεις που θα περιλαμβάνει και απόσυρση κτιρίων. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πρώιμο αλλά θα ήθελα να μας πείτε πώς το σκέφτεστε σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών.

Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Ν’ αρχίσω εγώ: Κατ' αρχάς τα θέματα ΣΔΙΤ κτλ. δεν είναι από τις βασικές διαφωνίες της Οικολογίας με την Αριστερά. Ίσα-ίσα, νομίζω αυτή είναι μια κοινή αντίληψη. Αλλά υπάρχουν συμβάσεις, υπάρχουν περιπτώσεις που δε μπορούμε να τ’ αποφύγουμε. Είναι από τα βασικά ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα της Πολιτικής Οικολογίας, τα ΣΔΙΤ. Αυτές είναι οι κοινές θέσεις με την Αριστερά. Από κοινού έχουμε να τ’ αντιμετωπίσουμε.
Τώρα για το άλλο θέμα το οποίο πραγματικά εμένα από χρόνια με απασχολεί και έχω κάνει και άρθρα και συνεντεύξεις και μελέτες και ολόκληρες ημερίδες, για το ζήτημα τί θα γίνει με τις πόλεις που παλιώνουν και τα κτίρια που γηράσκουν, εκεί πραγματικά χρειαζόμαστε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα λαμβάνει υπ' όψιν και την προστασία της ιδιοκτησίας από το Σύνταγμα. Αλλά σήμερα ένας Δήμος δε μπορεί να πει ότι «απαλλοτριώνω ένα ακόμα οικοδομικό τετράγωνο», γιατί όπως είναι η νομοθεσία, αυτή την υπεραξία που θα δώσει στα γύρω διαμερίσματα κτλ. πρέπει να την πληρώσουν φτωχοί άνθρωποι κτλ.
Πρέπει δηλαδή ν’ αλλάξουμε κι άλλα ζητήματα, κι άλλους νόμους. Δε φτάνει να κάνουμε μόνο έναν πολεοδομικό νόμο που θα συνεργαστούμε και με άλλα Υπουργεία. Στο μυαλό μου πραγματικά έχω ένα σχέδιο που θα τολμήσουμε τουλάχιστον ν’ ανοίξουμε το δρόμο, μακάρι να προλάβουμε να κάνουμε αυτή τη νομοθεσία γιατί δε μπορώ να φανταστώ όταν παλιώνει ακόμα η Αθήνα και τα κτίρια να ξαναχτίζεται με τον ίδιο τρόπο.
Και ξέρετε τί σημαίνει αυτό; Ποσοστό καλύψεως, επειδή έχω χτίσει αρκετά κτίρια κι έχω μελετήσει, είχαμε 75% στο συνεχές σύστημα και τα γωνιακά οικόπεδα είχαν 85% και σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε δεκάμετρη λωρίδα παλιά, δηλαδή περίπου το 20% ακάλυπτος και το 80% κάλυψη. Δηλαδή χώρος μηδέν για πράσινο και ήταν και οι φωταγωγοί στο πίσω μέρος των κτιρίων, μηδέν πράσινο στην πόλη.
Να σας πω ότι στα Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή κτλ., έχουμε 25% ποσοστό καλύψεως και 75% ακάλυπτο. Αν δηλαδή συνεχίσουμε στην Αθήνα να χτίζουμε, να ξαναχτιστούν τα κτίρια με τα ίδια ποσοστά κάλυψης και αν δεν αλλάξουμε και τους όρους δόμησης, από τώρα να σχεδιάσουμε, δε θ’ αλλάξει τίποτα στην πόλη. Δε θα πρασινίσει η πόλη. Και ξέρετε ότι η Αθήνα ειδικά και η Θεσσαλονίκη, έχει ένα τετραγωνικό μέτρο πρασίνου ανά κάτοικο.
Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, εκεί που ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι πόλεις γίνονται με σχέδιο, έχουν 9 με 10 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο. Δηλαδή 10 φορές περισσότερο πράσινο. Αν δεν πρασινίσουμε την Αθήνα σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, ξέρετε πώς θ’ ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες; Δε θα είναι μόνο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αλλά και λόγω του ότι τα κτίρια λειτουργούν ως συσσωρευτές θερμοκρασίας, θ’ ανεβαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Είναι δηλαδή επιτακτική ανάγκη ν’ αλλάξουμε το σκεπτικό σε σχέση με τις πόλεις. Μην αφήνουμε τα πράγματα να εξελίσσονται από μόνα τους. Επομένως αυτό θα τολμήσουμε, θα βάλουμε τα θεμέλια, ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε και το νόμο, ένα γενικό πλαίσιο, και αντιστάσεις θα υπάρξουν και δυσκολίες θα υπάρξουν, και θα λάβουμε υπ' όψιν και τα συνταγματικά ζητήματα. ΄

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε θα σας πω τίποτα για προφανείς και αυτονόητους λόγους, για το Πράσινο Ταμείο όπως ξέρετε, στα 20 σημεία των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στο Λαύριο ήταν διπλασιασμός των πόρων του Πράσινου Ταμείου, από 2,5% στο 5%. Επίκειται η άμεση νομοθετική ρύθμιση του συγκεκριμένου διπλασιασμού του προϋπολογισμού του Πράσινου Ταμείου.

κα ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ: Από αύριο συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις. Προς τα πού θα κατευθυνθούμε; Θα είμαστε στα νότια προάστια; Θα κατευθυνθούν κάπου αλλού οι μπουλντόζες; Μην τα δούμε πάλι σε φωτογραφίες, να έρθουμε κι εμείς να τα καλύψουμε.
Και ένα δεύτερο ερώτημα: Μιλήσατε για την εφαρμογή δασικής νομοθεσίας στις οικιστικές πυκνώσεις. Πρακτικά: Υπάρχουν 150-200 σπίτια τα οποία είναι μέσα σ’ ένα δάσος, κάποια είναι σ’ ένα ρέμα, κάποια είναι κάπου αυθαίρετα και δε μπορούν να τακτοποιηθούν και να νομιμοποιηθούν. Πάμε υπό όρους και προϋποθέσεις να νομιμοποιήσουμε ακόμη και περιοχές οι οποίες είναι εντός δασών λόγω των οικιστικών πυκνώσεων με βάση τη νομοθετική ρύθμιση που θα υπάρξει, έτσι δεν είναι; Επειδή είπατε εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας. Όμως εγώ βλέπω σπίτια δεξιά και αριστερά που είναι οικιστικές πυκνώσεις στο δάσος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι ο επόμενος κύκλος είναι τα ρέματα στη Μάνδρα, αυτό θα κάνει η Αποκεντρωμένη, τα δικά μας είναι τα παράλια στο Σούνιο, αυτά έχουν προτεραιοποιηθεί, θ’ ακολουθήσουν και τα άλλα, ο μεγάλος όγκος που είναι τα αναδασωτέα, εθνικός δρυμός κτλ.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε πάρει καταλόγους από τις μισές περίπου Περιφέρειες, πλήρεις καταλόγους και ετοιμάζουμε και στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα προχωρήσει με την έγκριση των χρηματοδοτήσεων από το Πράσινο Ταμείο.
Άρα αυτό που γίνεται στην Αττική θα επεκταθεί στις αμέσως επόμενες εβδομάδες μετά από έγκριση των σχετικών πόρων από το Πράσινο Ταμείο, αυτό είναι που εκκρεμεί και κάποιες προτεραιοποιήσεις που θα γίνουν κατ’ αναλογία των προτεραιοποιήσεων που έγιναν και στην Αττική οπότε θα προχωρήσουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα το πρόγραμμα των κατεδαφίσεων, ειδικά στις περιοχές που υπάρχει ένα ώριμο πρόγραμμα κατεδαφίσεων.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Επειδή η δεύτερη ερώτησή σας αφορούσε πάλι τις οικιστικές πυκνώσεις, νομίζω ότι και η τελευταία παρέμβαση αποδεικνύει κάτι: Ότι το σύνολο των παραβιάσεων του Συντάγματος και των κανόνων του περιβάλλοντος στη χώρα μας, είναι εκτεταμένο. Συμφωνούμε λοιπόν μαζί σας ότι υπήρχε ισχυρότατη παραβίαση της νομιμότητας και του Συντάγματος και οι προηγούμενες κυβερνήσεις το άφησαν να εξελίσσεται ακόμα και με κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών. Συμφωνούμε μαζί σας το να λύσουμε ισχυρά τέτοια ζητήματα τα οποία είναι γεμάτα σε όλη τη χώρα. Αυτή τη διαπίστωση έχουμε κι εμείς.
Οι ερωτήσεις σας, υποδηλώνουν και την αγωνία σας για την παράβαση του Συντάγματος και των κανόνων, μιας κι εσείς είπατε ότι είναι πολλά αυθαίρετα εντός δασών, εντός δασικών εκτάσεων, εκτός ρεμάτων, εντός αιγιαλού. Αυτό είναι το πρόβλημα.
Πρέπει εμείς εδώ να αποφασίσουμε και να αποτελέσουμε κι εμείς μια κοινωνική συμμαχία, να καταγγείλουμε τις πολιτικές που το δημιούργησαν αυτό και να πούμε ότι εμείς αναλαμβάνουμε να λύσουμε κάτι το οποίο δεν δημιουργήσαμε, αλλά θα το λύσουμε και σας επιβεβαιώνω ότι θα το λύσουμε- απολύτως με βάση τις συνταγματικές επιταγές. Αυτή είναι η δέσμευσή μας και αυτό θα κάνουμε.

κ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ («ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»): Καλή αρχή στον κ. Δημαρά. Θα ρωτήσω κάτι και για τις οικιστικές πυκνώσεις πιο εξειδικευμένα. Πόσοι είναι οι Δήμοι που δεν έχουν στείλει τελικά τα στοιχεία, αν θα δοθεί μια παράταση σε αυτούς.
Το δεύτερο είναι για τους δασικούς χάρτες. Αν θα δοθεί νέα παράταση στους δασικούς χάρτες που λήγουν οι προθεσμίες στις 10 Σεπτεμβρίου σε αρκετές περιοχές και τρίτον τι γίνεται με την εξέταση των αντιρρήσεων; Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια συμπληρωματική ερώτηση στην πρώτη. Από τις πυκνώσεις που έχουν δηλωθεί μέχρι στιγμής πόσες πληρούν τις προδιαγραφές, τον ορισμό τέλος πάντων της πύκνωσης; Και πόσες πυκνώσεις έχουν δηλωθεί, αν έχουμε κάποιο αριθμό.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κατ' αρχήν πρέπει να σας πω ότι ολοκληρώθηκε πρόσφατα 25 Αυγούστου αν δεν κάνω λάθος η προθεσμία που είχαμε δώσει στους Δήμους συμπληρωματική, μετά από μια διαδικασία εδώ που τα λέμε παρατάσεων οκτώ χρόνων περίπου για να δηλώσουν τα όριά τους και τις οικιστικές πυκνώσεις. Δυο χρόνια για τις πυκνώσεις, αλλά «κρατάει οκτώ χρόνια αυτή η κολόνια» που λένε, για τα όρια των οικισμών. Άρα δεν μπορώ να σας δώσω ακόμη στατιστικά για τις πυκνώσεις και τα όρια γιατί η δήλωση έκλεισε πριν από λίγο.
Εγώ επισκέφθηκα το Κτηματολόγιο τη Δευτέρα, την αντίστοιχη Διεύθυνση για τους δασικούς χάρτες στη Θεσσαλονίκη. Ήμασταν εκεί τη Δευτέρα για να δούμε και από πολύ κοντά με τα στελέχη και τον Διευθυντή την αντίστοιχη υλοποίηση. Έχουμε 14 Δήμους οι οποίοι δεν έχουν συνεργαστεί απολύτως, δηλαδή δεν έχουμε κάποια επικοινωνία και από εκεί και μετά έχουμε άλλους 13 Δήμους οι οποίοι έχουν εκκρεμότητες.
Δηλαδή 3 Δήμοι ανταποκρίθηκαν, άνοιξαν μερίδα αλλά δεν ολοκλήρωσαν. 2 Δήμοι περιμένουμε να μας στείλουν μια επιστολή για να κλείσουν την εκκρεμότητά τους. 4 Δήμοι δεν καταχώρησαν που λήγουν αλλά επικοινωνούν μαζί μας. Κάποιοι άλλοι επίσης έχουν εκκρεμότητες άλλοι 3-4 άρα 27 Δήμοι έχουν προβλήματα, οι 14 όμως είναι απολύτως εκτός συνεργασίας.
Δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Εξάλλου και από τις ερωτήσεις σας για τις οικιστικές πυκνώσεις προκύπτει ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον ότι πρέπει να κλείσει το θέμα αυτό. Δεν μπορούμε να δώσουμε κι άλλη παράταση για να περιμένουμε δεδομένα για να σχεδιάσουμε. Γιατί ένα θέμα καθυστέρησης του νόμου, είναι κι αυτό: η αποτύπωση των οικιστικών πυκνώσεων.
Αλλά εγώ θεωρώ ότι είναι ακόμη πιο μεγάλο θέμα το θέμα των ορίων ή της δήλωσης περιοχών επέκτασης που είναι ένα μεγάλο ζήτημα και αυτό που κάνει και κατά δήλωση πρέπει να σας ομολογήσω. Θα σας δώσουμε αυτά τα στοιχεία, αφορούν και την ανατολική Αττική και είναι και κρίσιμα, εγώ τα έχω πει δημόσια ότι ορισμένα ζητήματα περιοχές που δηλώθηκαν ότι είναι υπό ένταξη δεν είναι υπό ένταξη, ή τουλάχιστον δεν επιβεβαιώνονται τα στοιχεία αυτά από τη Διεύθυνση Χωροταξίας και τη Γενική Γραμματεία Πολεοδομίας Χωροταξίας να πω καλύτερα γιατί είναι το έγγραφο ενοποιημένο.
Αυτά είναι όσον αφορά τους Δήμους. Παραστάσεις: δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να δοθεί παράταση σε μια ήδη δοθείσα παράταση, μιας και μιλάμε για μια ανάρτηση που έληγε τον Ιούλιο και ακριβώς για να μην γίνει μέσα στο καλοκαίρι και να δοθεί χρόνος ο κόσμος να πάει στους τόπους του, να ενημερωθεί δώσαμε παράταση μέχρι 10 Σεπτέμβρη.
Πρέπει να κλείσει και να ανοίξει η ανάρτηση της Ανατολικής Αττικής που είναι πάρα πολύ σημαντική, να αρχίσει η διαδικασία που όπως γνωρίζετε αρχίζει με την ολοκλήρωση της ανάρτησης κάποιες περιοχές δύνανται ακόμη και με βεβαίωση μηχανικού να αρχίσουν να λειτουργούν αναπτυξιακά, ακόμη και για μικρές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις χρειάζεται αυτό. Δεν μπορούμε να το κρατάμε μονίμως ανοιχτό, είναι αρκετοί μήνες. Κάποιες από τις περιοχές αυτές ξεκίνησαν τέλος του ’17 να είναι αναρτημένες, δεν είναι του ’18 αναρτήσεις, κάποιες είναι του Οκτωβρίου του ’17.
Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα ποσό κάτω των 10.000 αντιρρήσεων στη νέα ανάρτηση. Θα δώσουμε στατιστικά όμως, είχαμε πολύ περισσότερες αντιρρήσεις στην ανάρτηση της προηγούμενης χρονιάς. Εμείς κάναμε στην επίσκεψη που είχαμε στις δασικές Υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας τη Δευτέρα μαζί με το Κτηματολόγιο ενημερωθήκαμε ότι οι Επιτροπές αντιρρήσεων εκεί ξεκίνησαν από τον Ιούνιο και δουλεύουν. Δεν είναι ίσως η ίδια κατάσταση σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε ξεκινήσει δηλαδή να μαζεύουμε στοιχεία για την ανταπόκριση των Επιτροπών αντιρρήσεων, είναι ένα Δίκαιο αίτημα των πολιτών να τελειώνουμε και με τις αντιρρήσεις.
Σας θυμίζω ότι έχουμε νομοθετήσει την ολοκλήρωση της εξέτασης τέλος του χρόνου, για να πιέσουμε κι εμείς ως πολιτική δήλωση και βούληση και ρύθμιση να ξεκινήσει η διαδικασία της εξέτασης των αντιρρήσεων. Σας βεβαιώνω πάντως ότι από τη μικρή περιοδεία αυτής της εβδομάδας οι Επιτροπές που συναντηθήκαμε και με δασολόγους που προεδρεύουν στις Επιτροπές, έχουν ξεκινήσει –και της Χαλκιδικής μάλιστα που είναι μια δύσκολη περιοχή με αρκετές αντιρρήσεις- από τον Ιούνιο.
Έχουμε μια ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους συντονιστές των Αποκεντρωμένων γιατί θέλουμε σε όλη την Ελλάδα να υπάρχει αυτή η εξυπηρέτηση γιατί είναι εξυπηρέτηση και για τον πολίτη και είναι ουσιαστικό στοιχείο και της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος που πρέπει να ολοκληρωθεί.
Δεν υποτιμώ ότι υπάρχουν θέματα καθυστερήσεων και στελέχωσης και πρέπει να σας το πω εκ των προτέρων. Το έχω πει και με την ευκαιρία των πυρκαγιών, ο τομέας δασικής πολιτικής είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας δημόσιας πολιτικής που αφυδατώθηκε και οικονομικά και στελεχιακά από το Μνημόνιο.
Στο επίπεδο της δημόσιας πολιτικής για τη στρατηγική δασών που θα τη δουλεύουμε πλέον και θα την παραλάβει σιγά - σιγά ο Γιώργος ολόκληρη, θα δούμε και τα θέματα ενίσχυσης και οικονομικής και με στελέχη των Υπηρεσιών.

Ε. ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ («ΕΘΝΟΣ»): Δυο ερωτήσεις. Αν υπάρχει κατεύθυνση από τις επιστημονικές ομάδες που ασχολούνται για την ανοικοδόμηση στο Μάτι, αν έχει δηλαδή το Υπουργείο κάποιες πρώτες προτάσεις για το πώς θα πρέπει να γίνει αυτό.
Και δεύτερον για την επαφύτευση των πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές, αν υπάρχουν κάποιες μελέτες για το τι πρέπει να αλλάξει. Γιατί προφανώς κι εκεί υπήρχαν και λάθη. Και γενικότερα θα ήθελα να ρωτήσω σε ό,τι αφορά τις αναδασώσεις αν θα υπάρξουν προτάσεις με τι είδη. Λένε πολλοί ειδικοί ότι πολλές φορές οι αναδασώσεις που γίνονται δεν γίνονται και με τα σωστά είδη.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Να πω για το Μάτι. Όπως ξέρετε τα διαθέσιμα εργαλεία που υπάρχουν από άποψη χωροταξικής πολιτικής, περιλαμβάνουν πλέον και για πολεοδόμηση περιοχών ειδικό χωρικό ως εργαλείο έναντι των παραδοσιακών εργαλείων πολεοδόμησης και τα λοιπά.
Άρα προς συζήτηση είναι και αυτό το εργαλείο. Προσπαθούμε να επιλέξουμε το πιο κατάλληλο και από ό,τι φαίνεται θα είναι το ειδικό χωρικό το οποίο έχει τη δυνατότητα πολύ πιο γρήγορης μελέτης. Υπενθυμίζω ότι το ειδικό χωρικό χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές χωροταξικές μελέτες μέχρι στιγμής κατά κανόνα σε μεγάλες περιοχές παρεμβάσεων, Ελληνικό και πολλά άλλα παραδείγματα.
Εντούτοις είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο το οποίο μπορεί να απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν τεθεί πλέον για μια πολεοδόμηση στο Μάτι. Προφανώς πρέπει να απαντάει στα θεμελιακά ερωτήματα αρχικά αν θα είναι πρώτη κατοικία, παραθεριστική, τι συνεπάγεται το καθένα από αυτά.
Αλλά με την επιλογή αυτή φτάνει κάποιος γρήγορα σε ένα αποτέλεσμα ενός master plan το οποίο προσδιορίζει τις περιοχές της λειτουργίας και τις αναγκαίες υποδομές και διαμορφώνει το πλαίσιο για να υπάρξουν γρηγορότερα παρεμβάσεις. Είναι ανοιχτό το θέμα πάντως.
Το Υπουργείο επειδή αποτελεί στο μέτρο που το αφορά και στο μέτρο που μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, δουλεύει εντατικά. Έχουμε συνομιλητές και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΤΕΕ και άλλους φορείς και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση την οποία θα μπορέσουμε σύντομα να ωριμάσουμε και να προτείνουμε.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όσον αφορά τα φυτοτεχνικά και τα έργα αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών. Έχω ήδη αναφερθεί ότι η διαδικασία η φυτοτεχνική συμβάλλει στην αποκατάσταση αλλά και στην αντιδιαβρωτική αντιπλημμυρική προστασία.
Ως παράδειγμα να σας πω ότι από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής έχει ήδη προετοιμαστεί μια μελέτη φυτοτεχνική για την Ανατολική Αττική, για τις καμένες περιοχές, για τις λεκάνες αν δεν κάνω λάθος εκεί που είναι το Λύρειο Ίδρυμα και το Νταού Πεντέλης. Το τμήμα του προϋπολογισμού του έργου που αναφέρεται σε αυτή την παρέμβαση, είναι 1.250.000 ευρώ, δηλαδή ανά 3,5 εκατομμύρια για να καταλάβετε, το κομμάτι που αντιστοιχεί στα φυτοτεχνικά αντιδιαβρωτικά, είναι αυτού του ύψους.
Δε θα ήθελα ν’ ανοίξουμε μια συζήτηση εδώ σχετικά με τα είδη μιας και υπάρχει συγκεκριμένη δασική επιστήμη και δασικές προδιαγραφές για τα είδη και τα εργαλεία τα φυτικά και τα δασικά με τα οποία υπάρχει η δυνατότητα αποκατάστασης φυτοτεχνικής περιοχής. Όμως θα ήθελα να σας πω κάτι άλλο το οποίο ετοιμάζουμε.
Ετοιμάζουμε στο πλαίσιο της δημόσιας πολιτικής για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, νέες προδιαγραφές όσον αφορά την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, αυτό προφανώς έχει να κάνει με το θέμα του δασικού χώρου αλλά και με τη μικτή ζώνη δάσους – κατοικίας όπου εκεί προετοιμάζονται νέες αν θέλετε και επιστημονικές παρεμβάσεις κι επεξεργασίες, είναι πολύ νωρίς και δε θέλω να το διαχειριστούμε σε πολιτικό επίπεδο, θα πρέπει να γίνει αντίστοιχη επεξεργασία και αντίστοιχες προτάσεις, μιας και παρακολουθούμε τη συζήτηση που γίνεται στον αντίστοιχο επιστημονικό χώρο.
Η μικτή ζώνη δάσους κατοικίας είναι μια ειδική περιοχή όπου έχουμε αν θέλετε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο τουλάχιστον όσον αφορά το ανθρωπογενές αποτύπωμα, το ανθρώπινο αποτύπωμα και το αποτύπωμα σ’ επίπεδο ζωής και ασφάλειας. Οπότε θα ετοιμαστούν και ήδη προετοιμάζονται και τέτοια αν θέλετε εργαλεία εκ μέρους μας, θα μας δώσετε όμως τη δυνατότητα όταν είμαστε έτοιμοι να τ’ ανακοινώσουμε ολοκληρωμένα, διότι δεν έχει κανένα νόημα να πούμε ένα μέρος αν θέλετε της πληροφορίας.
Θα είναι ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά στο επίπεδο της Ανατολικής Αττικής η μελέτη για τη φυτοτεχνική αποκατάσταση νομίζω ότι έχει ήδη τελειώσει μιας και ξέρουμε ήδη τον προϋπολογισμό και έχει πάει το αντίστοιχο αίτημα από την Περιφέρεια Αττικής στο Υπουργείο Οικονομίας. αυτές οι μελέτες, τα έργα αυτών των μελετών σας ανακοίνωσα ότι θα εγκριθούν το πολύ την άλλη εβδομάδα, απλά γιατί δεν ξέρω αν θα προλάβουμε αυτήν».

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση