Τα κρουαζιερόπλοια «φιμώνουν» τις φώκιες την περίοδο ζευγαρώματος

Κρουαζιερόπλοια καταπνίγουν τις κραυγές που βγάζουν οι φώκιες προκειμένου να ζευγαρώσουν. Αυτό ανακάλυψαν οι μελετητές που ερευνούν τις συνέπειες των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην άγρια φύση. Τα πλοία είναι γνωστό ότι παράγουν χαμηλής συχνότητας ήχους που μπορούν να σκεπάσουν τις φωνές των θαλάσσιων ζώων. Τώρα, όμως, οι επιστήμονες μελετούν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτός ο θόρυβος στην αναπαραγωγή και στον πληθυσμό των χαριτωμένων θηλαστικών. «Καθώς η θάλασσα γίνεται πολύβοη, είναι όλο και πιο δύσκολο για τις φώκιες να ακουστούν», εξηγεί ο δρ Μισέλ Φουρνέ, συντάκτης της έρευνας του Πανεπιστημίου Κορνέλ, επισημαίνοντας ότι οι φωνές των ζώων εξυπηρετούν μία σειρά στόχων, από την αυτοπροβολή τους ενώπιον των θηλυκών ώς τον προσδιορισμό των υποβρύχιων περιοχών τους.

Ηχογράφηση

Σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Γράμματα Βιολογίας», ο Φουρνέ και άλλοι συνάδελφοί του εξήγησαν ότι βύθισαν μία σειρά από μικρόφωνα στην Ακτή των Παγετώνων στην Αλάσκα και ηχογράφησαν τους υποθαλάσσιους ήχους στο διάστημα από τον Μάιο ώς τον Οκτώβριο του 2015. Στη συνέχεια η ομάδα του ανέλυσε τα στοιχεία από μια περίοδο εννέα ημερών που συνέπεσε με την κορύφωση της εποχής ζευγαρώματος. Μεταξύ των ήχων που ηχογράφησαν ήταν φωνές αρσενικών καθώς και θόρυβος από διερχόμενα πλοία και άλλα ζώα. «Τα πλοιάρια είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές υποθαλάσσιων ήχων στην περιοχή», αναφέρει ο Φουρνέ. Συνολικά η ομάδα ανέλυσε 545 υποθαλάσσιες κραυγές ζευγαρώματος από τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές αρσενικές φώκιες.

Θεωρητικά οι φώκιες είναι υποτίθεται ανθεκτικές στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Ωστόσο, η ομάδα του δεν εντόπισε κάποια ουσιαστική διαφορά στην ένταση των κραυγών κατά τη θορυβώδη περίοδο, όταν περνούσαν από την περιοχή κρουαζιερόπλοια συγκριτικά με την ήσυχη χρονική περίοδο, όταν απουσίαζαν τα σκάφη. Η διάρκεια ή συχνότητα των κραυγών επίσης δεν παρουσίασαν κάποια σοβαρή αυξομείωση. Αντίθετα, η ομάδα βρήκε ότι η ένταση της φωνής τους έπεφτε κατά 0,86 ντεσιμπέλ για κάθε ένα ντεσιμπέλ εξωτερικού θορύβου από κρουαζιερόπλοια. Με άλλα λόγια, συρρικνώθηκε η περιοχή στην οποία μπορούσαν να επικοινωνήσουν.

«Επειδή οι φώκιες φωνάζουν όσο δυνατότερα μπορούν, καθώς αυξάνεται ο θόρυβος των ωκεανών, φθίνει η δυνατότητα να ανιχνεύσουν το σήμα το οποίο χαμηλώνει», λέει ο Φουρνιέ, προσθέτοντας ότι τα ζώα φωνάζουν δυνατά ακόμη και κατά τις ήσυχες περιόδους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αυξήσουν την ένταση όταν περνούν κρουαζιερόπλοια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση