Τα κυπαρισσοειδή υπεύθυνα για την έξαρση αλλεργιών στη Θεσσαλονίκη

του Νίκου Αβουκάτου

Να μπει τέλος στις φυτεύσεις κυπαρισσοειδών δένδρων στη Θεσσαλονίκη, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να μειωθούν οι αλλεργίες, ζήτησε η Δέσποινα Βώκου, καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, κατά τη σημερινή ημερίδα με θέμα το Αστικό Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της πόλης, που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα.

«Διαπιστώνουμε ότι όλο και περισσότεροι γυρεόκοκκοι ανήκουν σε ξυλώδη ειδή φυτών, όπως πεύκα, πλατάνια, βελανιδιές, ελιές, αλλά και σε ποώδη φυτά, όπως την τσουκνίδα. Πρόκειται για επτά κατηγορίες των φυτών που ευθύνονται για το 90% του φορτίου των γυρεόκοκκων», είπε χαρακτηριστικά η κα. Βώκου, στην εισήγησή της με θέμα «Μικροβιόκοσμος στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης: αναγνώριση και παρακολούθηση».

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ εστίασε στη γύρη των φυτών και τους γυρεόκοκκους που πυροδοτούν τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα. «Έχουμε σημαντική αύξηση του φαινομένου που προκαλεί αλλεργικά συμπτώματα, σε άτομα μικρών ηλικιών που ζουν σε αστικές περιοχές», εξήγησε η ίδια και επισήμανε πως η κλιματική αλλαγή έχει συνέπειες για όλα όσα σχετίζονται με την ατμοσφαιρική γύρη.

Όσον αφορά στην παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής γύρης στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει μια  μεγάλη χρονοσειρά 30 ετών της καταγραφής του αποτυπώματος των αλλεργιών, με την οποία δίνεται η δυνατότητα κατάθεσης διαχειριστικών προτάσεων. Η παρακολούθηση του φαινομένου γίνεται με ειδικούς συλλέκτες σωματιδίων.

Η κυκλοφορία γυρεόκοκκων εμφανίζεται στα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Μαΐου, ενώ η κορύφωση εντοπίζεται τον Απρίλιο και τον Μάιο. «Έχουμε εντοπίσει αύξηση της συγκέντρωσης της γύρης στην ατμόσφαιρα, ενώ αυξάνεται η ποσότητα της γύρης για κάθε μια από τις κατηγορίες φυτών», πρόσθεσε η κα. Βώκου.

Η καθηγήτρια επέστησε, τέλος, την προσοχή για ένα αλλεργιογόνο φυτό, την αμβροσία, ένα εισβολικό είδος που καταγράφηκε στο Σέιχ Σου, αλλά και στον Όλυμπο. Η προέλευσή του είναι η γειτονική Βουλγαρία, όπου έχει επεκταθεί σημαντικά.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση