Τα «μυστικά όπλα» των ελληνικών τροφίμων

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής και η σύνδεση της διεθνώς στη συνείδηση των καταναλωτών με την υγεία και την μακροζωία, προσπαθούν να “κεφαλαιοποιήσουν” οι ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων-ποτών.

Η προσπάθεια αυτή, η οποία βασίζεται στις επιστημονικές έρευνες και τα πορίσματα τους για την υψηλή ποιότητα και τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεσογειακής διατροφής, καταβάλλεται προσπάθεια να τεκμηριωθεί με “ισχυρισμούς υγείας” από τις εγχώριες επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων.

Ένας τέτοιος ισχυρισμός υγείας είναι για τα αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά των ελαιών Καλαμών.

Σε παρόμοιους ισχυρισμούς υγείας έχει βασιστεί και η παγκόσμια επιτυχία του στραγγιστού γιαουρτιού, που παράγει η Ελλάδα χρησιμοποιώντας μοναδική τεχνογνωσία, η οποία έχει τύχει αντιγραφής σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αγορές του κόσμου.

Για να μπορέσουν οι βιομηχανίες τροφίμων να τεκμηριώσουν και να αξιοποιήσουν προς όφελος των πωλήσεων τους, τους “ισχυρισμούς υγείας”, απαιτείται έρευνα και βέβαια χρήση των πιο σύγχρονων μεθόδων του μάρκετινγκ.

Ανάλογα καθώς και άλλα παραδείγματα έρευνας από την πλευρά ελληνικών επιχειρήσεων παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε εκδήλωση στο πλαίσιο του Money Show, που πραγματοποίησαν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο.

Ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις εταιρειών, οι οποίες επενδύουν στην έρευνα είναι οι ακόλουθες:

 

  • Κωνσταντόπουλος ΑΕ

 

Η εταιρεία από την Πιερία είναι ένας από τους ηγέτες της επεξεργασίας και εμπορίας των ελληνικών ελαίων. Επί της ουσίας, εξάγει σχεδόν το 15% της ελληνικής ελιάς, που κατευθύνεται στις ξένες αγορές. Η στόχευση της είναι όλο και πιο πολύ στην έρευνα και έχει επιλέξει να πωλεί τα προιόντα της προσαρμοσμένα κάθε φορά στις ανάγκες της αγοράς, στην οποία απευθύνεται. Στο πλαίσιο αυτό, δίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα βαρύτητα στους “ισχυρισμούς υγείας” με άξονα τις ελιές, οι οποίες είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες και έχουν αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά.

 

  • Φάρμα Φωτιάδη

 

Στην Εξοχή Πιερίας, κάτω από την σκιά του Ολύμπου, εκτρέφονται 200 μαύροι χοίροι (χοιρομητέρες). Η διατροφή τους αποτέλεσε και αποτελεί αντικείμενο ερευνητικού προγράμματοςμε τη συνεργασία του ΕΚΕΤΑ και του ΑΠΘ. Ειδικότερα, η διατροφή τους βασίζεται στην ελιά και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής έχουν δείξει πως το κρέας των μαύρων χοίρων, που τρέφονται με αυτό τον τρόπο, περιέχει τα ευεργετικά λιπαρά ω3 και ω6 57 φορές περισσότερα σε σχέση με ένα συμβατικό χοιρινό κρέας.

 

  • Αγροτικός Συν/μός Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος»

 

Η διαφοροποίηση των δύο φασολιών (του μεγαλόσπερμου πλακέ και του γίγαντα-ελέφαντα) τα οποία παράγονται στις Πρέσπες από τα υπόλοιπα φασόλια της αγοράς οφείλεται στον συνδυασμό του μικροκλίματος και της εδαφολογικής σύστασης της περιοχής. Γι΄ αυτό το 1994 το τότε υπουργείο Γεωργίας τα αναγνώρισε ως προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ενώ από το 1999 κυκλοφορούν ως φασόλια Προστατευμένης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ). Από την φετινή χρονιά ο συνεταιρισμός εισέρχεται και στην παραγωγή πιστοποιημένου σπόρου για να μην υπάρχει γενετική παραλλακτικότητα με την πάροδο των ετών.

 

 

 

 

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση