Με βασικό συμπέρασμα ότι τα «πλαστικά είναι ο θεμέλιος λίθος για τη μετάβαση σε μια αποτελεσματική κυκλική οικονομία», πραγματοποιήθηκε το διεθνές συνέδριο «Κυκλική Οικονομία και Πλαστικά», το οποίο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Syskevasia/Plastica 2018» στο εκθεσιακό κέντρο «Metropolitan Expo» στις 12 Οκτωβρίου 2018.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το συνέδριο στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και συγκέντρωσε περισσότερους από 150 υψηλόβαθμους εκπροσώπους από την πολιτική σκηνή, την διεθνή και την ελληνική βιομηχανία πλαστικών, τους θεσμικούς φορείς και την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα.
Το Συνέδριο αυτό, που οι παραβρισκόμενοι εξέφρασαν την ελπίδα τους να μετατραπεί σε θεσμό, αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για να αντλήσει κανείς πληροφορίες για την Κυκλική Οικονομία, τις ζυμώσεις, που ήδη υπάρχουν για την εφαρμογή της στην Ελλάδα, τις νομοθετικές προβλέψεις αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται παγκοσμίως αλλά και την διαχείριση των απορριμμάτων και την πρόληψη τους, επισημαίνεται στην ίδια ενημέρωση.
«Η Παγκόσμια Βιομηχανία Πλαστικών είναι μέρος της λύσης. Η Κυκλική Οικονομία είναι μια τεράστια ευκαιρία για την ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών. Αυτό συμβαίνει γιατί σήμερα ο τρόπος που παράγουμε, χρησιμοποιούμε και διαθέτουμε τα πλαστικά είναι μια χαμένη οικονομική ευκαιρία όταν βλέπουμε που καταλήγουν τα απορρίμματα, τα οποία δύναται να αποτελέσουν τους νέους πόρους για την παραγωγή νέων προϊόντων. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας είναι πρωτοπόρος σε αυτή την αλλαγή κοινωνικών διαστάσεων. Με έργα. Αυτό το Συνέδριο αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, Δημήτριος Σύρμος καλωσορίζοντας τους ομιλητές, τους προσκεκλημένους και τους σύνεδρους.
«Η Κυκλική Οικονομία με καινοτόμα ανακυκλωμένα πλαστικά θα αποτελέσει τη νέα επανάσταση παραγωγής. Ως Υπουργείο ζητάμε από την ελληνική βιομηχανία πλαστικών κοινές επεξεργασίες και τεκμηρίωση για τη διαπραγμάτευση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα πλαστικά μίας χρήσης, η οποία να συνδέει τον οικολογικό σχεδιασμό και την ανακυκλωσιμότητα, με κίνητρα και αντικίνητρα που θα τροφοδοτήσουν την καινοτόμο αγορά πλαστικών και τη βιομηχανία πλαστικού της χώρας μας» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, απευθύνοντας χαιρετισμό στο Διεθνές Συνέδριο «Κυκλική Οικονομία και Πλαστικά».
«Η προσαρμογή της εγχώριας βιομηχανίας πλαστικού στα νέα δεδομένα της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις πλαστικές ύλες στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας συνδέεται εκ των πραγμάτων με την επιβίωση του συγκεκριμένου κλάδου, ο οποίος θα πρέπει να εισαγάγει στην παραγωγή του νέα τεχνολογικά μοντέλα και καινοτόμες δράσεις» κατέληξε ο Υπουργός.
Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρης Πολιτόπουλος. Το Συνέδριο άρχισε με την ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, Δημήτριου Σύρμου για τις ευρωπαϊκές οδηγίες και την ανακύκλωση στην Ελλάδα.
«Για να υπάρξει αποτελεσματική κυκλική οικονομία στην χώρα μας απαιτείται να εκπληρωθούν τρεις στόχοι. Να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Να υπάρξει παρακολούθηση της εφαρμογής και των αποτελεσμάτων και φυσικά εκπαίδευση των καταναλωτών» ανέφερε ο κύριος Σύρμος, που υπογράμμισε την ανάγκη για υπεύθυνες μεταρρυθμίσεις και δράσεις. Διεθνής απήχηση Το Συνέδριο, που είχε διεθνές χαρακτήρα κόσμησαν με την παρουσία τους και εξέχουσες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «EuPC» (Ευρωπαίοι Μεταποιητές Πλαστικών), Αλεξάντερ Ντανζίς αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί αυτή την εποχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο μέλλον των πλαστικών. Πολύτιμη ήταν η αναφορά του στην εκτίμηση που υπάρχει στην «EuPC» ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επηρεάστηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να διαμορφώσει την «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα πλαστικά» ενώ υπογράμμισε την ανάγκη εκπαίδευσης των καταναλωτών ως ένα από τα κλειδιά για ένα ευοίωνο μέλλον για την βιομηχανία.
Ο Διευθυντής της περιφέρειας της Μεσογείου της «PlasticsEurope», Τζιουζέπε Ρίβα πραγματοποίησε μια αναλυτική παρουσίαση σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η βιομηχανία πλαστικών στην Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη μετάβαση από το γραμμικό μοντέλο οικονομίας στο κυκλικό. «Το ‘Plastics 2030’ αποτελεί την εθελοντική δέσμευση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας των πλαστικών.
Οι στόχοι της εθελοντικής δέσμευσης είναι να αυξηθεί η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των πλαστικών έως το 2030, να αποτραπεί η απόρριψη πλαστικών στο περιβάλλον και να επιταχυνθεί η αποτελεσματικότητα των πόρων» κατέληξε ο κύριος Ρίβα.
Ενδιαφέρουσες ομιλίες
Το πρώτο μέρος του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσες ομιλίες εκπροσώπων των θεσμικών φορέων.
Το στέλεχος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Αργυρώ Ρεμούνδου αναφέρθηκε στα μέτρα και τις δράσεις για τη μείωση της κατανάλωσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς. «Το ποσό που συλλέχθηκε στο πρώτο μισό του 2018 από το περιβαλλοντικό τέλος που επιβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου ήταν 8,830,842 ευρώ.
Τα έσοδα των εταιρειών της βιομηχανίας των πλαστικών που παράγουν λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς έχουν μειωθεί ως αποτέλεσμα του περιβαλλοντικού τέλους» σχολίασε η κυρία Ρεμούνδου, η οποία στάθηκε στην ανάγκη προσαρμογής των εταιρειών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο παρόν και το μέλλον της ανακύκλωσης των πλαστικών συσκευασιών στην Ελλάδα στάθηκε ο Γενικός Διευθυντής της ελληνικής εταιρείας Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης, Ιωάννης Ραζής. «Το πρόβλημα της ρύπανσης είναι κατά κύριο λόγο θέμα συμπεριφοράς των καταναλωτών» παραδέχτηκε ο κύριος Ραζής, ο οποίος γνωστοποίησε ότι στα επόμενα βήματα της Ε.Ε.Α.Α. θα είναι μεταξύ άλλων και καμπάνιες εκπαίδευσης του κοινού.
Η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μαρία Λοϊζίδου αναφέρθηκε στην διαχείριση των αποβλήτων και την κυκλική οικονομία δίνοντας έμφαση στα πλαστικά.
«Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εργαστεί με τα κράτη μέλη προκειμένου να βελτιωθούν τα σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων έτσι ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη η Κυκλική Οικονομία» ανέφερε η κυρία Λοϊζίδου. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνου Αραβώση για την Κυκλική Οικονομία σαν μέσο ανάπτυξης.
«Η Κυκλική Οικονομία πρέπει να αναπτυχθεί για πολλούς λόγους. Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι καταναλωτές θα ωφεληθούν με καινοτόμα προϊόντα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και η βιομηχανία από εξοικονόμηση κόστους υλικών» ανέφερε ο κύριος Αραβώσης. Οι εξειδικευμένες παρουσιάσεις και οι βέλτιστες πρακτικές Το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου ήταν περισσότερο εξειδικευμένο με παρουσιάσεις από μέλη της ελληνικής βιομηχανίας των πλαστικών και όχι μόνο.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «ΣΙΒΙΛ Ε.Π.Ε.», Ιωάννης Κασελίμης αναφέρθηκε στα πλαστικά και την πρόκληση για υπεύθυνη αντιμετώπιση τους. «Οι απαγορεύσεις των πλαστικών δεν λύνουν το πρόβλημα καθώς δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις αιτίες που το προκαλούν. Οι αρχές της Κυκλικής Οικονομίας θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα» υπογράμμισε ο κύριος Κασελίμης.
Τον λόγο στην συνέχεια έλαβε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «ΜΑΚΠΑΚ Α.Ε.», Χρίστος Παπάζογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόταση για την οδηγία για τα αποκαλούμενα πλαστικά μιας χρήσης.
«Οι απαγορεύσεις που προτείνονται σε αυτήν καταλύουν την έννοια της Κυκλικής Οικονομίας. Είναι εντυπωσιακή η βιασύνη για να οριστικοποιηθεί η οδηγία» είπε ο κύριος Παπάζογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική συνεισφορά του Σ.Β.Π.Ε. στη διατύπωση της θέσης της «EuPC» προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ στάθηκε στην ανάγκη εκτεταμένης επικοινωνιακής καμπάνιας που πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα για να «αποδαιμονοποιηθούν» τα αποκαλούμενα πλαστικά μιας χρήσης.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση ακολούθησε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Gr3n SAGL», Μαουρίτσιο Κρίπα, η οποία αφορούσε τον αρθρωτό, επεκτάσιμο και υψηλής απόδοσης αποπολυμερισμό PET μέσω τεχνολογίας μικροκυμάτων (DEMETO). Ο κύριος Κρίπα ανέφερε ότι μόλις το 12,5% του PET παγκοσμίως ανακυκλώνεται και ανέπτυξε βήμα-βήμα την καινοτόμο διαδικασία αποπολυμερισμού PET, που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον οι σύνεδροι.
Στο θέμα της ανακύκλωσης και των πλαστικών αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Κανελλάκης Α.Ε.», Κωνσταντίνος Κανελλάκης. «Για να βελτιωθεί η ανακύκλωση στην Ελλάδα θα πρέπει να διεξαχθούν ενημερωτικές καμπάνιες προς το ευρύ κοινό και να υπάρξουν τέσσερις κάδοι συλλογής απορριμμάτων. Επίσης οι προδιαγραφές των ανακυκλώσιμων υλικών θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρές» ανέφερε ο κύριος Κανελλάκης.
Στην ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και τις προοπτικές της τουρκικής βιομηχανίας πλαστικών έκανε λόγο στην παρουσίαση του ο Πρόεδρος του «PAGEV» (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Τουρκίας), Γιαβούζ Ερόγλου. «Η Τουρκία είναι ο έκτος μεγαλύτερος παραγωγός πλαστικών στον κόσμο και δεύτερος στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Ερόγλου, που παρουσίασε την «CEVREPET», μια εταιρεία ανακύκλωσης που ιδρύθηκε το 2005 και 13 χρόνια μετά έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Ευρώπης.
Ο Επικεφαλής Καινοτομίας του Ομίλου «Πλαστικά Θράκης Α.Ε.», Στέλιος Κακουλίδης παρουσίασε τις προκλήσεις για την εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας. «Θα πρέπει να υπάρξει αποδοχή και προτίμηση στο ανακυκλωμένο πλαστικό από τις εμπορικές εταιρείες τελικών προϊόντων» είπε ο κύριος Κακουλίδης, ο οποίος γνωστοποίησε και την εθελοντική δέσμευση του ομίλου να χρησιμοποιήσει 8,500 τόνους πλαστικό που θα προέρχεται από ανακύκλωση απορριμμάτων έως και το 2025.
Για την εσωτερική Κυκλική Οικονομία στα εργοστάσια και τις αναπροσαρμογές που θα χρειαστούν μίλησε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Λαριπλάστ Α.Ε.Β.Ε.», Γιάννης Τσερέπας. «Τα πλαστικά είναι πολύτιμα και αξίζουν μια δεύτερη ζωή» είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Τσερέπας, ο οποίος ανάλυσε το μοντέλο της εσωτερικής Κυκλικής Οικονομίας στην εταιρεία του.
«Προστατεύουμε το περιβάλλον μιας και δεν θεωρούμε ότι οι σακούλες είναι ένα απόρριμμα και μειώνουμε τα λειτουργικά μας κόστη με την μη απόρριψη των σακουλών» έδωσε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, πριν παραδώσει τη σκυτάλη των παρουσιάσεων στον τελευταίο ομιλητή του συνεδρίου, τον Διευθυντή Νοτιοανατολικής Ευρώπης, «PVC Forum», Μάκη Ζιώμα, ο οποίος μίλησε για την εθελοντική δέσμευση «VinylPlus» και την Κυκλική Οικονομία.
«Η εθελοντική δέσμευση VinylPlus είναι πρωτοπόρος της Κυκλικής Οικονομίας στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο κύριος Ζιώμας, ο οποίος στάθηκε στην ενότητα της βιομηχανίας του PVC για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Κυκλικής Οικονομίας.
Όπως αναφέρεται, «το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία ενισχύοντας τον ρόλο που θα έχουν οι καινοτομίες στην εφαρμογή της αποτελεσματικής Κυκλικής Οικονομίας ενώ κάλυψε κενά γνώσης με τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Κοινά σημεία όπως η ανάγκη για ενιαία στρατηγική, για μεταρρυθμίσεις και δράσεις για την αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών αποτέλεσαν τον συνεκτικό ιστό που ένωσε όλους τους παραβρισκόμενους στο Συνέδριο».
«Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και τα μέλη του απέδειξαν ότι είναι πρωτοπόροι στην μετάβαση προς μια Κυκλική Οικονομία και πως η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας είναι ο δρόμος της προόδου τόσο για την βιομηχανία πλαστικών όσο και για την κοινωνία», καταλήγει η ανακοίνωση.