Τα φασόλια Πρεσπών ξεχωρίζουν στις αγορές του εξωτερικού

Τα φασόλια Πρεσπών   έχουν καταφέρει με την εξαιρετική τους ποιότητα  να κατακτήσουν  τις αγορές των εξωτερικού. Η φετινή παραγωγή ήταν μειωμένη, λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων που επικράτησαν τους καλοκαιρινούς μήνες στην περιοχή των Πρεσπών (πολύ υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες δεν επέτρεψαν την σωστή καρπόδεση). Τα κιλά που μπήκαν στον συνεταιρισμό του «Πελεκάνου» ως πρώτη ύλη για επεξεργασία είναι περίπου 660 τόνοι. «Φυσικά, τα κιλά που απέμειναν μετά την διαλογή είναι ακόμη λιγότερα, λόγω της αυστηρής επεξεργασίας, ώστε το προϊόν να φτάσει στο καταναλωτικό κοινό στην εξαιρετική ποιότητα που διατίθενται όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας μας στην ελληνική αγορά» επεσήμανε  στην greenagenda o  Νίκος Στεργίου ο πρόεδρος  Δ.Σ. του συνεταιρισμού «Πελεκάνος».

Το μεγαλύτερο μέρος των φασολιών Πρεσπών διατίθεται στην ελληνική αγορά, ενώ ένα πολύ μικρό μέρος έχει προωθηθεί στην αγορά της Αμερικής και της Γερμανίας.«Τα τελευταία χρόνια  γίνονται σημαντικές προσπάθειες από την πλευρά μας, ώστε να μπορέσουν να διεισδύσουν τα προϊόντα μας στις ξένες αγορές και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και του καταναλωτικού κοινού εκτός συνόρων» τόνισε ο κ. Στεργίου.

Η καλλιέργεια του φασολιού στην περιοχή των Πρεσπών αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων των κατοίκων. Η σωστή αξιοποίησή του δίνει την δυνατότητα στους παραγωγούς να μπορούν να συνεχίσουν την καλλιέργειά τους και να παραμείνουν σε αυτήν την ακριτική περιοχή της Ελλάδος. Επιπλέον, η ύπαρξη του συνεταιρισμού έχει ανοίξει θέσεις εργασίας, οι οποίες δεν υπήρχαν πριν την σύστασή του. (από εργάτες συσκευαστηρίου, αποθηκάριους έως και θέσεις ανώτερου και ανώτατου εκπαιδευτικού προσωπικού).

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!