Τα φράγματα αποτελούν σημαντικό παράγοντα απρόσμενων περιβαλλοντικών αλλαγών

Τα φράγματα των ποταμών μπορούν να έχουν σημαντικές και απρόσμενες συνέπειες στον κύκλο του άνθρακα και το κλίμα της Γης, σύμφωνα με Βέλγους ερευνητές.

Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 16 εκατομμύρια φράγματα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 70.000 μεγάλων φραγμάτων. Η κατασκευή νέων φραγμάτων και δεξαμενών είναι αδιάκοπη, κυρίως για την παραγωγή ενέργειας, και μέσα σε 15 χρόνια, το 90% των ποταμών του κόσμου ίσως διαθέτει φράγματα, αναφέρει η έρευνα του Πανεπιστημίου του Βατερλό και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών.

Οι δεξαμενές που δημιουργούνται από φράγματα ποταμών μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγές ή καταβόθρες για το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά οι δομές αυτές δεν αντιπροσωπεύονται κατάλληλα στα τρέχοντα μοντέλα της κλιματικής αλλαγής.

Για αυτό το λόγο οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο σύνδεσης φυσικών παραμέτρων, όπως του μεγέθους της δεξαμενής, με τις διαδικασίες που καθορίζουν τι συμβαίνει στον οργανικό άνθρακα που ταξιδεύει στα ποτάμια. Το μοντέλο αυτό τους επέτρεψε να υπολογίσουν τις επιπτώσεις του 70% των τεχνητών δεξαμενών στον κόσμο.

«Τα φράγματα δεν έχουν μόνο τοπικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Είναι σαφές ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στον παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα και συνεπώς στο κλίμα της Γης», δήλωσε ο καθηγητής Φιλίπ Φαν Κάπελεν, εκ των επικεφαλής της μελέτης.

«Για πιο ακριβείς προβλέψεις του κλίματος, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπο των φραγμάτων», πρόσθεσε.

Το μοντέλο της έρευνας έδειξε ότι οι τεχνητές δεξαμενές προσλαμβάνουν σχεδόν το ένα πέμπτο του οργανικού άνθρακα που κινείται από το έδαφος στον ωκεανό μέσα από τα ποτάμια του κόσμου.

«Κάθε φορά που χτίζουμε ένα φράγμα ουσιαστικά αυξάνουμε τον αριθμό των τεχνητών λιμνών», δήλωσε η Τέιλορ Μααβάρα, εκ των επικεφαλής της μελέτης. «Αυτό αλλάζει τη ροή του νερού και των υλικών που μεταφέρει, συμπεριλαμβανομένων των θρεπτικών συστατικών και του άνθρακα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, προηγούμενη έρευνα της ίδιας ομάδας έδειξε ότι η κατασκευή φραγμάτων μπορεί να επηρεάσει τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, όπως το φώσφορο και το άζωτο, μέσω των ποταμών. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού σε όλον τον πλανήτη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση