Τα «χρησιμοποιημένα» φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορούν να χρησιμεύσουν ως οικολογικά χημικά

Οι «βελόνες» από τα πραγματικά χριστουγεννιάτικα δέντρα που πετάμε μετά τις γιορτές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε φιλικές προς το περιβάλλον χημικές ουσίες, οι οποίες θα συνέβαλαν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της εορταστικής περιόδου.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ACS Sustainable Chemistry & Engineering οι «βελόνες» του δέντρου χρησιμεύουν και ως χημικά προϊόντα, όπως συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στη γεωργία.

Εκατομμύρια χριστουγεννιάτικα δέντρα σε όλο τον κόσμο πουλιούνται κάθε χρόνο και μετά το τέλος των εορτασμών καταλήγουν σε χωματερές.

Εκτός από την εμφανή σπατάλη πόρων, κάθε δέντρο απελευθερώνει επίσης 16 κιλά αερίων του θερμοκηπίου καθώς αποσυντίθεται, συμπεριλαμβανομένου του μεθανίου.

Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες που στηρίχθηκαν σε προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη το 2018, διαπίστωσαν ότι «βελόνες» που περισσεύουν μπορούν να μετατραπούν σε χρήσιμα προϊόντα.

Με την προσθήκη θερμότητας και διαλυτών, η χημική δομή των «βελόνων» μπορεί να διασπαστεί σε βιοέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε μπογιές, γλυκαντικά, κόλλες και ξύδι.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση