ΤΕΕ: Λύση μέσω Συντάγματος στην εμπλοκή του δασικού χαρακτήρα έκτασης με το ιδιοκτησιακό

Τις προτάσεις του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρουσίασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η αληθινή ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών όσο και η προστασία του περιβάλλοντος είναι η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο, με τίτλο «Συνταγματική Αναθεώρηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη», παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, του νομικού κόσμου και των παραγωγικών φορέων, ο κ Στασινός εισηγήθηκε να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη, ως στόχο της πολιτείας, ώστε, όπως είπε, κάθε κυβερνητική επιλογή και πολιτική, αλλά και κάθε διοικητική πράξη να κρίνεται και με αυτό το κριτήριο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε:

• Συνταγματική πρόβλεψη για έναν ηλεκτρονικό χάρτη με όλες τις θεσμικές γραμμές, ως υποχρέωση της πολιτείας προς τους πολίτες.

• Επίλυση μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης της «εμπλοκής» του δασικού χαρακτήρα μιας έκτασης με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

• Ρητή αναφορά στο Σύνταγμα της βιώσιμης ανάπτυξης ως στόχου της ελληνικής πολιτείας.

• Ρητή αναφορά της επιχειρηματικότητας και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, για να τυγχάνει και αυτός συνταγματικής προστασίας, όπως οι υπόλοιποι συντελεστές της παραγωγής: κεφάλαιο, γη και εργασία.

• Αναφορά ειδικής διαδικασίας, με εκτελεστικό νόμο, για επιτάχυνση επειγόντων τεχνικών έργων, δημόσιας ωφέλειας και στρατηγικών επενδύσεων. Που θα επιταχύνουν και τις σχετικές δικαστικές διαδικασίες.

Όπως ανέφερε «ειδικά εάν προχωρήσει η πρόταση για την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι ανωτέρω προτάσεις ίσως να γίνονται ακόμη πιο σημαντικές». Και πρόσθεσε ότι «ίσως θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και άλλες έννοιες που είναι επίκαιρες, για παράδειγμα, η υποχρέωση προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Η ακόμη μεγαλύτερη αναφορά στην έρευνα και την τεχνολογία, ως διαρκή υποχρέωση της Διοίκησης να προσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, όπως ο νέος διασυνδεδεμένος κόσμος της 4ης βιομηχανικής επανάστασης».

Καταλήγοντας ο κ. Στασινός επεσήμανε ότι «ελπίζω να κυριαρχήσει ωριμότητα από όλα τα πολιτικά κόμματα, ώστε να μη χαθεί άλλη μία σημαντική ευκαιρία και άλλη μία κρίσιμη δεκαετία για τη χώρα».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση