Τελεσίγραφο στα... κακά παιδιά της ΕΕ που ξεπερνούν τα όρια ρύπανσης του αέρα

Δέκα μέρες προθεσμία έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα «κακά παιδιά» της ΕΕ για να παρουσιάσουν τα μέτρα βελτίωσης της ποιότητας του αέρα, αν θέλουν να αποφύγουν την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. Αυτό αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση των εννέα χωρών που εγκαλούνται ότι ξεπερνούν τα όρια, με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Καρμένου Βέλα.

Ο Επίτροπος έδωσε μια προθεσμία στα κράτη-μέλη ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας για να συμπληρώσουν τους φακέλους τους, ώστε να αποφύγουν την προσαγωγή ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ, εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.

Ο Βέλα κάλεσε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες τα εννιά κράτη μεταξύ των οποίων τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στα οποία έχουν δοθεί προειδοποιήσεις πολλές φορές επειδή έχουν ξεπεράσει τους κανόνες εκπομπών ρυπαντών.

Η ρύπανση του αέρα θεωρείται υπεύθυνη για 400.000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ, χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που πλήττονται από αναπνευστικές και καρδιοαγγειακές ασθένειες. Η Κομισιόν εκτιμά ότι αυτό στοιχίζει περισσότερα από 20 δις ευρώ τον χρόνο στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι εννιά χώρες που εγκαλούνται ότι ξεπερνούν συστηματικά τα όρια στα μικρά σωματίδια (PM10) και το διοξείδιο του αζώτου (NO2) είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Τσεχία, η Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σλοβακία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση