Τεμπέλικες αρκούδες έχουν εθιστεί στα σκουπίδια χωματερής στην Τουρκία (φωτο)

αρκούδες σε μια μικρή πόλη της βορειανατολικής Τουρκίας φαίνεται να περνούν τόσο καλά και... ράθυμα τη ζωή τους, που έχουν αρκεστεί (και, πιθανώς, εθιστεί) να τρέφονται από τα σκουπίδια μιας ανοικτής χωματερής.

Ζωολόγοι του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης τοποθέτησαν ραδιοπομπούς σε δέκα αρκούδες, στη χωματερή της πόλης Σαρίκαμις, ενώ το ίδιο έκαναν και για ακόμα έξι αρκούδες που δεν είχαν ανακαλύψει τη χωματερή και για αυτό μετακινήθηκαν κατά περίπου 165 χιλιόμετρα στους δέκα μήνες που διήρκεσε η μελέτη προς αναζήτηση φαγητού.

Άλλη... γλύκα το εύκολο φαγητό για τις αρκούδες στην τουρκική πόλη Σαρίκαμις

Άλλη... γλύκα το εύκολο φαγητό για μία αρκούδα στην τουρκική πόλη Σαρίκαμις

Στον αντίποδα, οι αρκούδες της χωματερής απομακρύνθηκαν μόνο κατά την περίοδο της χειμέριας νάρκης, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Journal of Zoology.

Η εξάρτηση των αρκούδων από τα σκουπίδια είναι τόσο απόλυτη ώστε οι ερευνητές ανησυχούν για την τύχη των ζώων όταν οι Αρχές κλείσουν τελικά την ανοιχτή χωματερή.

Στο καλό σενάριο, οι αρκούδες θα επιστρέψουν στο φυσικό τρόπο ζωής τους. Σε διαφορετική περίπτωση, είτε θα πεθάνουν από ασιτία είτε θα αναζητήσουν τροφή μέσα στην πόλη. «Οι αρκούδες μπορεί να γίνουν επικίνδυνες και να θανατωθούν, και κάποιοι άνθρωποι μπορεί να τραυματιστούν» λέει στο περιοδικό New Scientist η Γκαμπριέλε Κότσι, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

«Οι επιθέσεις αρκούδων σε ανθρώπους δεν είναι ανήκουστες γύρω από το Σαρίκαμις, και γνωρίζω τουλάχιστον ένα περιστατικό το 2013» προειδοποιεί.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση