Τεράστια πολυεθνική επιχείρηση υποβρύχιου και παράκτιου καθαρισμού στην Ιθάκη (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Σαράντα άτομα, οι περισσότεροι εθελοντές, πραγματοποίησαν μια μεγάλη προσπάθεια υποβρύχιου και παράκτιου καθαρισμού σε παραλία της Ιθάκης. Συγκεκριμένα, η δράση με την ονομασία «Ταξίδι στην Ιθάκη», έλαβε χώρα σε θαλάσσια περιοχή όπου λειτουργούσε μέχρι το 2012 ένα ιχθυοτροφείο. Το αποτέλεσμα της εγκατάλειψής του είναι η πρόκληση σοβαρής περιβαλλοντικής υποβάθμισης και ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής.

Σοκαριστική είναι η εικόνα με την παραλία που καλύφθηκε από μεγάλες ποσότητες φελιζόλ. Εξαιτίας του σπασίματος των πλαστικών σωλήνων από τις άσχημες καιρικές συνθήκες το αφρώδες υλικό ξεβράστηκε στην ακτή, χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία μιας εθελόντριας να βουλιάζει μέσα στο φελιζόλ.

Οι εθελοντές έχουν ανασύρει από τον βυθό τεράστια δίκτυα, κλουβιά ιχθυοκαλλιέργειας, τεράστιους σωλήνες ενώ από τις ακτές έχουν μαζέψει εκατοντάδες αντικείμενα και απομακρύνουν από την άμμο και τα βότσαλα το φελιζόλ.

Να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 η καταστροφική κακοκαιρία Ιανός μετέφερε στο σημείο τόνους βιομηχανικών υλικών - από πλαστικούς σωλήνες, τσιμεντόλιθους και σκουριασμένα κομμάτια μετάλλου έως δίχτυα ψαρέματος, νάιλον σχοινιά και πλαστικές σημαδούρες. Τα διάφορα είδη απορριμμάτων βρέθηκαν αργότερα να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας ενώ άλλα βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας ή είναι διάσπαρτα στις παραλίες. Η ρύπανση από την καταιγίδα είχε τεράστιες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα και την τοπική κοινότητα.

Ένας κάτοικος του νησιού ο οποίος απασχολείται με την κατάδυση αποφάσισε να δημοσιεύσει φωτογραφίες της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και να προσελκύσει το ενδιαφέρον σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μόλις πληροφορήθηκε για την καταστροφή, η οργάνωση Healthy Seas μαζί με άλλους συνεργάτες της κινητοποιήθηκε άμεσα και περιβαλλοντολόγοι, τοπικές αρχές καθώς και χορηγοί συγκεντρώθηκαν στην Ιθάκη για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής.

Τη δράση οργάνωσε η Hyundai Motor Europe, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνει η εταιρεία για τη βιωσιμότητα των θαλασσών και των ωκεανών του κόσμου.

Η δράση ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη 16 Ιουνίου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο καθαρισμό της Healthy Seas με σκοπό την αποκατάσταση της ομορφιάς της Ιθάκης και την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας.

Τεχνικοί εθελοντές δύτες από το Ghost Diving Foundation ταξίδεψαν στην Ιθάκη από τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, την Αυστρία, τον Λίβανο και την Κροατία και ηγήθηκαν των υποβρυχίων προσπαθειών καθαρισμού, ενώνοντας δυνάμεις με τοπικούς δύτες από την Ελλάδα.

Ο καθαρισμός υποστηρίζεται από τον δήμο Ιθάκης και της Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ακόμη συμμετέχουν οι επιχειρήσεις υπαίθριων δραστηριοτήτων Odyssey, του Aquatic Dive Center. Η εταιρία Aquafil θα ανακυκλώσει τους τόνους εγκαταλελειμμένων διχτυών αλιείας που θα συλλεχθούν από την προσπάθεια καθαρισμού. τα λεγόμενα "δίχτυα φάντασμα" και άλλα απόβλητα νάιλον θα αναγεννηθούν σε νήματα econyl®, ένα υλικό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων βιώσιμων προϊόντων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Mediterranean Cleanup της Εναλεία, τα θαλάσσια πλαστικά που θα συλλεχθούν και θα ενσωματωθούν στην κυκλική οικονομία.

Γερανοί και διάφορα άλλα βαριά μηχανήματα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού όγκου ρύπανσης σε συνεργασία με πολλούς δύτες και σκάφη. Η Hyundai Ελλάς στήριξε την ενέργεια παρέχοντας οχήματα Kona 48V Hybrid και Tucson 48V Hybrid για τις μετακινήσεις των στελεχών καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί της Ιθάκης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση