Τεράστιες διαρροές μεθανίου από πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακάλυψαν δορυφόροι

Δορυφόροι Sentinel κατέγραψαν για πρώτη φορά τεράστια νέφη μεθανίου από κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να βρίσκονται ανάμεσα στις πρώτες χώρες με τις μεγάλες διαρροές, οι οποίες αν σταματούσαν θα έδιναν χρόνο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, περίπου 150 στήλες μεθανίου τον μήνα παρατηρήθηκαν από το διάστημα να καλύπτουν τεράστιες περιοχές, εκτεινόμενες σε απόσταση έως 200 χιλιομέτρων. Οι ερευνητές, κυρίως από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ανίχνευσαν στη διετία 2019-20 συνολικά περίπου 1.800 μεγάλες πηγές εκπομπών μεθανίου (με ρυθμό άνω των 25 τόνων ανά ώρα), εκ των οποίων οι 1.200 αφορούν τον τομέα πετρελαίου-φυσικού αερίου.

«Γνωρίζαμε προηγουμένως για μεμονωμένες διαρροές μεθανίου, αλλά η νέα έρευνα δείχνει το πραγματικό αποτύπωμα του μεθανίου από τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον πλανήτη», δήλωσε ο ερευνητής Ράιλι Ντάρεν, ένας από τους συντάκτες της έρευνας.

Τα κράτη με τις μεγαλύτερες διαρροές μεθανίου, που ως επί το πλείστον είναι μάλλον ακούσιες, είναι το Τουρκμενιστάν (πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους μεταξύ 2019 και 2020), η Ρωσία (σχεδόν ένα εκατομμύριο), οι ΗΠΑ, το Ιράν, η Αλγερία και το Καζακστάν.

Όμως, οι δορυφόροι δεν μπόρεσαν να καταγράψουν καλά το μεθάνιο πάνω από περιοχές άλλων μεγάλων χωρών, όπως ο Καναδάς και η Κίνα, λόγω της συχνής πυκνής νεφοκάλυψης. Αντίθετα, γνωστές πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, δεν φαίνεται να ευθύνονται ιδιαίτερα για το φαινόμενο.

«Ο περιορισμός αυτών των πολύ μεγάλων διαρροών μπορεί να φαίνεται ότι θα έπαιζε μόνο αμελητέο ρόλο, αλλά οι κοινωνικές επιπτώσεις είναι σημαντικές... Κάθε μόριο μετράει καθώς προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τη μελλοντική θέρμανση», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Πολ Πάλμερ.

Τα οφέλη σε περιβάλλον και οικονομία από τη διακοπή των διαρροών

Καθώς περισσότεροι και πιο εξελιγμένοι δορυφόροι, με πιο ευαίσθητους αισθητήρες, θα τεθούν σε τροχιά τα επόμενα πέντε χρόνια, αναμένεται ότι θα υπάρξει ακόμη πιο λεπτομερής ανίχνευση του μεθανίου, εντείνοντας έτσι τις πιέσεις στον τομέα πετρελαίου-φυσικού αερίου να κλείσει τις «τρύπες» του και παράλληλα να έχει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, η αξία των διαρροών εκτιμάται σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια για το Τουρκμενιστάν, 4 δισ. δολ. για τη Ρωσία και 1,6 δισ. δολ. για τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά τα οφέλη για το περιβάλλον, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η διακοπή των διαρροών θα αποτρέψει την αύξηση της θερμοκρασίας από 0,002 C έως 0,005 C. «Σύντομα, με τους επερχόμενους αισθητήρες, θα είναι πιο δύσκολο για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου να ισχυριστεί άγνοια σχετικά με διαρροές, ακούσιες ή μη» σημείωσε ο Πάλμερ.

Το μεθάνιο, συνήθως, διαρρέει από τις εγκαταστάσεις των βιομηχανιών πετρελαίου και φυσικού αερίου (για παράδειγμα στη διάρκεια εργασιών συντήρησης αγωγών, από τις χωματερές και τη διαχείριση αποβλήτων, από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, από την εξόρυξη και την παραγωγή άνθρακα κ.ά).

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 30% έως 50% της σημερινής ανόδου των θερμοκρασιών οφείλεται στο μεθάνιο, το οποίο είναι ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου, καθώς έχει 30 φορές μεγαλύτερη ικανότητα ανόδου της θερμοκρασίας σε βάθος 100 ετών.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο περισσότερες από 100 χώρες υποσχέθηκαν στη Γλασκώβη να περικόψουν κατά 30% τις εκπομπές μεθανίου έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα τους το 2020. Ο τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου υπολογίζεται ότι ευθύνεται για τουλάχιστον το ένα τέταρτο των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση