Τετράμηνη παράταση του νόμου περί αυθαιρέτων

του Θοδωρή Καραουλάνη

Παράταση τεσσάρων μηνών δίνει το ΥΠΕΝ στον υφιστάμενο νόμο περί αυθαιρέτων, τον επονομαζόμενο «νόμο Καλαφάτη» δηλαδή τον 4178/2013. Η παράταση αυτή κρίθηκε τελικά αναγκαία, παρά τις επιφυλάξεις κυβερνητικών κύκλων, καθώς το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προτείνει η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς μέχρι τις 10 Οκτωβρίου συνεχίζεται η διαβούλευσή του.

Πηγές του ΥΠΕΝ επιβεβαίωσαν σήμερα στη Greenagenda ότι η απόφαση της παράτασης του νόμου 4178 έχει υπογραφεί και βρίσκεται ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση. Επομένως είναι θέμα ωρών ή ημερών η δημοσίευση.

Πηγές αναφέρουν ότι η ημερομηνία δημοσίευσης θα είναι είτε η 7η είτε η 8η Οκτωβρίου, καθώς τότε λήγει η τελευταία παράταση που είχε δοθεί. Έτσι ο νόμος 4178, με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, θα ισχύει μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2015.

Πηγές του ΥΠΕΝ διευκρίνισαν στη Greenagenda ότι εφόσον ψηφιστεί ο νέος νόμος θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα από τη δημοσίευσή του. Στόχος του Υπουργείου είναι ο νέος νόμος να ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου και να δημοσιευτεί το αργότερο τον Δεκέμβρη, αλλά δεν μπορούν να το διασφαλίσουν ακόμη διότι μεσολαβεί ο κυβερνητικός και κοινοβουλευτικός προγραμματισμός και άλλων νομοσχεδίων, όπως ο προϋπολογισμός, οι αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, τα κόκκινα δάνεια κλπ. Σε κάθε περίπτωση, με την παράταση των 4 μηνών καλύπτεται κάθε πιθανή καθυστέρηση.

Επομένως μέχρι τον Φλεβάρη, ή την έναρξη του νέου νόμου, αν αυτός συμβεί νωρίτερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν αν θα ενταχθούν στον νόμο 4178 ή στο νέο νόμο. Σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι στιγμής, καθώς το κείμενο είναι ακόμη σε διαβούλευση, για πολλές κατηγορίες αυθαιρέτων υπάρχει μια μικρή ελάφρυνση. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που τα πράγματα θα δυσκολέψουν όπως αυθαίρετα σε προστατευόμενες περιοχές κα.
Επίσης αναμένονται το επόμενο διάστημα οι αντιδράσεις τόσο των επίσημων φορέων, όπως επιστημονικοί και άλλοι φορείς, όσο και των κομμάτων, αφού κανείς δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως και συνολικά ακόμη στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση