«Τετραμερής» δημάρχων κατά της κλιματικής αλλαγής

Τη δέσμευσή τους για ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση στη λήψη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου διακήρυξαν σε συνάντησή τους ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, με τους δημάρχους της Βαρκελώνης, του Μιλάνου και του Βερολίνου, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους στο διεθνές δίκτυο πόλεων C40, κατά τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση για την αστική ανάπτυξη Smart Cities Expo, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη.

Στην ευρωπαϊκή διάσκεψη του δικτύου C40, οι δήμαρχοι Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, Μιλάνου, Τζιουζέπε Σάλα, Βερολίνου, Μίχαελ Μίλερ, και o Γιώργος Καμίνης, παρουσία της υπουργού Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας, Τερέζα Ριμπέρα, διακήρυξαν την ανάγκη να γίνουν ακόμη πιο γρήγορα βήματα από εκείνα που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για το Κλίμα «Deadline 2020», και οι στόχοι για τη μέγιστη αύξηση της θερμοκρασίας να αναθεωρηθούν στον 1,5 βαθμό Κελσίου, από 2 βαθμούς που προβλέπει η διακρατική συμφωνία. Δεσμεύθηκαν δε την απόφασή τους αυτή να την προωθήσουν στα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε οι πόλεις τους για μια ακόμη φορά να δείξουν τον δρόμο για να σωθεί ο πλανήτης, που σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α, βαδίζει με γοργότερα βήματα προς την υπερθέρμανση.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι «οι πόλεις για μία ακόμη φορά κάνουμε το χρέος μας και δείχνουμε τον δρόμο στις εθνικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποσοβήσουμε τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής». Όπως υπογράμμισε, «είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μια ακόμη πιο αποφασιστική στρατηγική για την κλιματική αλλαγή, επεκτείνοντας τους στοχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Το χρωστάμε στον πλανήτη, το οφείλουμε στα παιδιά μας» είπε ο κ. Καμίνης.

Στόχος των πρωτοβουλιών του δικτύου C40 και των πόλεων που το απαρτίζουν είναι η άσκηση πίεσης και η ανάληψη δράσεων από τις ίδιες τις πόλεις ώστε να υιοθετηθούν οι υψηλοί στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού (2015), που αποτελεί τη βασική παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βαρκελώνη, ο κ. Καμίνης είχε διμερείς συναντήσεις με τη δήμαρχο Βαρκελώνης και τον δήμαρχο Μιλάνου, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για το μέλλον των πόλεων και της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις της δημοκρατίας και του προσφυγικού. Παράλληλα, συναντήθηκε με τον διευθυντή του C40 Μαρκ Γουοτς, ενώ παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό της La Vanguardia.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση