Τεχνητοί παγετώνες, μια λύση στην κλιματική αλλαγή (φωτο)

Στα Ιμαλάια, την περιοχή με τους μεγαλύτερους παγετώνες μετά τους πόλους, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ήδη δείξει τα δόντια της. Μια ομάδα Ινδών μηχανικών ανέπτυξε ένα σύστημα δημιουργίας τεχνητών παγετώνων, που εξασφαλίζουν στις ορεινές κοινότητες της περιοχής το καθαρό νερό που χρειάζονται για πόσιμο και για τις καλλιέργειές τους.

Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν προκαλεί λιώσιμο των πάγων μόνο στους πόλους, αυξάνοντας τον κίνδυνο να αυξηθεί η στάθμη του νερού στις θάλασσες, με ό,τι καταστροφικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται. Έχει επηρεάσει και την παραγωγή χιονιού και πάγου ακόμη και στα βουνά των Ιμαλαΐων με τους άλλοτε αιώνιους πάγους, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών μπορεί έως το 2100 να χαθούν για πάντα.

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών, οι θερμοκρασίες στις περιοχές αυτές δεν επιτρέπουν τη δημιουργία επαρκούς ποσότητας χιονιού που με τη σειρά του θα γίνει παγετώνας στη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερος πάγος τον χειμώνα και στη συνέχεια λιγότερο νερό τους θερμούς μήνες για τους ανθρώπους που ζουν εκεί.

Στην επαρχία Λαντάχ των Ιμαλαΐων (3.500 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας), στην Ινδία, αλλά και σε άλλες γύρω από αυτήν, πολλές ορεινές κοινότητες βασίζονται στο νερό των παγετώνων τόσο για τις καλλιέργειές τους όσο και για πόση.

Επιστήμονες μηχανικοί έχουν δημιουργήσει μια μέθοδο για να παράξουν τεχνητούς παγετώνες, ώστε να δώσουν λύση στο διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της έλλειψης νερού που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, αλλά και οι νομάδες κτηνοτρόφοι που τους θερινούς μήνες μετακινούνται στο Λαντάχ και τις γύρω περιοχές για να ταΐσουν τα κοπάδια τους με τη βλάστηση που φυτρώνει εκεί.

Λαντάχ Τεχνητός παγετώνας στο Λαντάχ | rolexawards.com

Λαντάχ Τεχνητός παγετώνας στο Λαντάχ | rolexawards.com

Η ομάδα υπό τον μηχανικό Σονάμ Βανγκτσούκ δημιούργησε παγετώνες ύψους 35-40 μέτρων με τον εξής τρόπο.

Μέσω ενός δικτύου σωλήνων με ψυκτικό αέριο, που στο αρχικό σχήμα τους μοιάζουν με δέντρα με κορμό και κλαδιά, ψεκάζει στον αέρα αχρησιμοποίητο νερό από ρεύματα και ρυάκια τον χειμώνα. Καθώς το νερό πέφτει παγωμένο στερεοποιείται, δημιουργώντας σχηματισμούς που θυμίζουν θιβετιανούς ναούς που μπορούν να αποθηκεύσουν έως και 16.000 λίτρα νερό ο καθένας.

Λόγω του σχήματός τους, οι παγετώνες αυτοί ονομάζονται «πάπας», όπως και οι ναοί του Θιβέτ.

Αυτοί οι τεχνητοί παγετώνες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως και οι φυσικοί: με την αλλαγή των εποχών και την έλευση των ανοιξιάτικων και θερινών μηνών, λιώνουν αργά παρέχοντας με σταθερό ρυθμό γλυκό πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με τον Σονάμ Βανγκτσούκ οι τεχνητοί αυτοί παγετώνες είναι μια οικονομικά αποδοτική λύση στο πρόβλημα, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη δαπάνη είναι η αρχική εγκατάσταση των σωλήνων. Στη συνέχεια το σύστημα λειτουργεί μόνο του, δεν χρειάζεται προσωπικό για να το παρακολουθεί.

Ο Βανγκτσούκ, που διδάσκει στο Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Κίνημα των Εναλλακτικών Σχολείων του Λαντάχ, ξεκίνησε το έργο του στην τάξη. Έπειτα από μια επιτυχημένη εκστρατεία διεθνούς χρηματοδότησης το έθεσε σε εφαρμογή και το 2016 βραβεύτηκε από την επιτροπή Rolex Awards για την Επιχειρηματικότητα.

Το βραβείο του απέφερε 104.000 δολάρια, τα οποία θα χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει ακόμη 20 τεχνητούς παγετώνες.

Να σημειωθεί ότι μετά την Ανταρκτική και την Αρκτική, η περιοχή των Ιμαλαΐων δέχεται την επόμενη μεγαλύτερη απόθεση χιονιού και πάγου στον κόσμο. Σε όλη την οροσειρά υπάρχουν περίπου 15.000 παγετώνες, με μεγαλύτερο εξ αυτών τον Σιατσέν, με μήκος πάνω από 70 χιλιόμετρα.

Πηγή: weforum.org, BBC, Associated Press

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση