Τεχνογνωσία και καλές πρακτικές από Ιταλία για την ελληνική αγροδιατροφή

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Πόσο συχνά ακούτε για τα ποιοτικά ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα που ενσωματώνουν όμως μικρή μεταποιητική αξία; Για την έλλειψη τυποποίησης που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την χαμηλή προστιθέμενη αξία της ελληνικής αγροτικής παραγωγής; Για την απουσία διακριτής ταυτότητας και συνέπειας στο μάρκετινγκ, αλλά και για δαπανηρά δημόσια προγράμματα διεθνούς προβολής των εγχώριων αγροδιατροφικών προϊόντων, που δρομολογούνται από κρατικούς φορείς χωρίς να υπάρχει συντονισμός και συνέργειες με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις;

Στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά και στις λύσεις αυτών των προβλημάτων, θα δοθούν απαντήσεις και θα παρουσιαστούν σχετικές καλές πρακτικές το ερχόμενο Σάββατο 28 Απριλίου σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο Money Show Θεσσαλονίκης (στο ξενοδοχείο Hyatt) και επικεντρώνει σε δύο κυρίαρχα ζητήματα: α) «Γεωργία ακριβείας απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη των εξαγωγών -Το παράδειγμα της Ιταλίας» και β) «Ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα – Στρατηγικές για την ανάπτυξη».

Την εκδήλωση πραγματοποιούν το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Εισηγητές θα είναι ο κ. Bolognesi Alessio – Μηχανικός FEDERUNACOMA ( Ένωση Βιομηχάνων Ιταλίας ) – Digital Agriculture : application fields, η κα. Paolucci Barbara – Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων και Ανάπτυξης ΒΜΤΙ (Ιταλικό Δημοπρατήριο Γεωργικών Προϊόντων), ο κ. Cocco Giovanni – Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων ISNART (Ιταλικό Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών), ο κ. Κ. Κιλτίδης, Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Σ. Ιγνατιάδης, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΕ και ο κ. Γ. Ζαλίδης, Καθηγητής του ΑΠΘ.

Υποστηρικτές της εκδήλωσης είναι η Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Οικονομίας, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Κεντρικής Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το Ιταλικό παράδειγμα στην αγροδιατροφική ανάπτυξη και εξωστρέφεια είναι ίσως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο και για αυτό έχουν κληθεί εξειδικευμένα στελέχη από την γειτονική χώρα, προκειμένου να παρουσιάσουν την εμπειρία τους.

Ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία η αγροδιατροφή διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο, καθώς η συγκεκριμένη Περιφέρεια διαθέτει ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων σε όλη την χώρα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, φρούτα, κηπευτικά, σιτηρά, κτηνοτροφικά και βιομηχανικά αγαθά, καθώς και αρωματικά φυτά.

Ενδεικτικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται το 75% του ρυζιού της χώρας, το 70% των οπωροφόρων και το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών, ενώ παράγεται το 35% του βόειου κρέατος, το 48% του αγελαδινού και το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος, το 29% των αλιευμάτων και το 25% του μελιού.

Τέλος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως τα Ροδάκινα Νάουσας, τα Ακτινίδια Πιερίας, το Ελαιόλαδο Χαλκιδικής, το κασέρι, το τσίπουρο, το μανούρι, ενώ και οι περισσότεροι οίνοι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες διαθέτουν την ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση