Τζιτζικώστας: Περιφέρεια - πρότυπο στη διαχείριση αποβλήτων η Κ. Μακεδονία

του Νίκου Αβουκάτου

Στις πρόσφατες εξελίξεις για την υλοποίηση των έργων ορθολογικής διαχείρισης αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, κατά την τελετή εγκαινίων του περιπτέρου του Φορέα, στην 82η ΔΕΘ.

«Στο πλαίσιο του Αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού υπήρξε ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα για τη κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Δυτικού Τομέα και σύντομα ανατίθεται η σχετική μελέτη Ανατολικού Τομέα στον Άγιο Αντώνιο. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε χρήματα από το ΕΣΠΑ», ανακοίνωσε ο κ. Γεράνης.

Στον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας εξήρε το σημαντικό έργο του ΦΟΔΣΑ. «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις πρώτες περιφέρειες που θα προχωρήσουν έργα μέσω ΣΔΙΤ με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας». Υπογράμμισε, δε, ότι «οι εργαζόμενοι του Φορέα και οι δήμαρχοι, όλοι μαζί, δουλεύουμε σκληρά ώστε επιτευχθούν οι στόχοι μας με σκοπό να γίνουμε μια περιφέρεια – πρότυπο στη διαχείριση αποβλήτων».

Στην ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα τα έργα που προβλέπει ο Αναθεωρημένος Περιφερειακός Σχεδιασμός Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) αναφέρθηκε ο Κώστας Γιουτίκας, αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης.

«Οι χώροι υγειονομικής ταφής έχουν χρόνο ζωής, για αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν τα τρία εργοστάσια σύμμεικτων απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ και να γίνουν "πράσινα σημεία" στους δήμους για την αποσυμφόρηση των κάδων και των ΧΥΤΑ», επισήμανε ο κ. Γιουτίκας.

Ο αντιπεριφερειάρχης επανέλαβε ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει με περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ σε θέματα ορθής διαχείρισης, ενώ ανέφερε ότι με τα τομεακά προγράμματα από το υπουργείο θα γίνουν τα «πράσινα σημεία» και τα ΚΔΑΥ.

Ο κ. Γεράνης δεν παρέλειψε για ακόμη μια φορά να τονίσει ότι «ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για την αλλαγή κουλτούρας στη διαχείριση των απορριμμάτων και ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με βάση τις αρχές της κυκλική οικονομίας».

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου αναφέρθηκε στην ανάγκη της συνεργασίας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων διότι όπως είπε χαρακτηριστικά «τα σκουπίδια δεν έχουν χρώμα ανάλογα με την ιδεολογία του καθενός μας. Δεν είναι δυνατόν από ιδεοληψία και λόγω πράξεων βίας, της σκόπιμης έλλειψης ενημέρωσης ή χάριν στρουθοκαμηλισμού, κάποιες δυνάμεις που πολιτικά τράφηκαν από αυτές τις πολιτικές πράξεις και επιβιώσαν να μην προχωράει τίποτα ή να γίνεται  αργά η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων».

Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι πρέπει με αποφασιστικά να γίνει η εκτέλεση του σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων και άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι «βαδίζει σε αυτό το θέμα πολύ αργά, σαν βοϊδάμαξα».

Ερωτηθείς για την υπογραφή της σύμβασης που αφορά την ενεργειακή αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου του Χ.Υ.Τ.Α Μαυροράχης ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας απάντησε ότι «πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα και μια βασική προτεραιότητα μας. Το έργο θα έχει οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά θα αποφέρει και σημαντικά έσοδα για τον Φορέα».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη κοπή της κορδέλας των εγκαινίων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.