Την ίδρυση Ανεξάρτητου Φορέα Διαχείρισης του Σέιχ Σου ζητούν κάτοικοι των Πεύκων

Την επιτακτική ανάγκη για σωστή διαχείριση του δάσους του Σέιχ Σου, με αφορμή τη χθεσινή πυρκαγιά, εκφράζει ο Σύλλογος Κατοίκων Πεύκων Θεσσαλονίκης «ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ», χαρακτηρίζοντας παράλληλα μονόδρομο την ίδρυση ενός Ανεξάρτητου Φορέα Διαχείρισης του Σέιχ Σου, στον οποίο θα συμμετέχουν οι εμπλεκόμενοι δήμοι, η Περιφέρεια και οι φορείς της περιοχής.

Το ΔΣ του Συλλόγου τονίζει πως «αυτή τη φορά τη γλιτώσαμε, καθώς η ανταπόκριση των πυροσβεστικών δυνάμεων, της Περιφέρειας, της Πολιτικής Προστασίας και των Δήμων ήταν άμεση, και ευτυχώς οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές». «Μπορούμε όμως κάθε φορά να ποντάρουμε στην τύχη μας» διερωτάται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Κατοίκων Πεύκων Θεσσαλονίκης:

Το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ έχει επισημάνει εδώ και πολλά χρόνια την ανάγκη της σωστής διαχείρισης του δάσους του Σέιχ Σου, του πνεύμονα της πόλης μας, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει -υγιές, για να το χαρούν και οι επόμενες γενιές.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση του φλοιοφάγου εντόμου, που κατέστρεψε ένα σημαντικό κομμάτι της δασικής έκτασης, προσπαθούμε να πιέσουμε όλους τους υπεύθυνους να ασχοληθούν σοβαρά και οργανωμένα με τη διαχείριση του Σέιχ Σου. Η χθεσινή πυρκαγιά απλά επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη να γίνει επιτέλους κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτή τη φορά τη γλιτώσαμε, καθώς η ανταπόκριση των πυροσβεστικών δυνάμεων, της Περιφέρειας, της Πολιτικής Προστασίας και των Δήμων ήταν άμεση, και ευτυχώς οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές. Μπορούμε όμως κάθε φορά να ποντάρουμε στην τύχη μας; Ειδικά όταν πρόκειται για τον μοναδικό πνεύμονα της πόλης μας; Γιατί να ζούμε διαρκώς με τον φόβο κάθε καλοκαίρι;

Θεωρούμε ότι πλέον πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για το Σέιχ Σου. Οι υπάρχουσες δομές προφανώς και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σημερινές προκλήσεις, κυρίως επειδή δεν υπάρχει το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό και οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι. Είναι πλέον μονόδρομος η ίδρυση ενός Ανεξάρτητου Φορέα Διαχείρισης του Σέιχ Σου, στον οποίο θα συμμετέχουν οι εμπλεκόμενοι Δήμοι, η Περιφέρεια και οι φορείς της περιοχής, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή διαχείριση του δάσους και η περαιτέρω ανάπτυξή του. Μόνον έτσι θα αποφύγουμε να ζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις, είτε αυτές λέγονται φλοιοφάγο έντομο, είτε καταστροφικές πυρκαγιές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κλείνοντας θέλαμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις πυροσβεστικές δυνάμεις, στους πιλότους των εναέριων μέσων, στους εθελοντές και σε όλους όσους συνέβαλαν στην άμεση κατάσβεση της χθεσινής πυρκαγιάς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση